Ekonomija
FRANCUSKA, NJEMAČKA I ITALIJA BILJEŽE PAD VEĆI OD 10 POSTO

BDP u većini europskih zemalja strmoglavo pada
Objavljeno 1. kolovoza, 2020.
Francuski bruto domaći proizvod pao je u drugom tromjesečju u odnosu prema prethodna tri mjeseca za rekordnih 13,8 posto, a na godišnjoj razini za 19 posto, objavila je u petak francuska agencija za statistiku INSEE. Drugo ovogodišnje tromjesečje Francuska je većinom provela u uvjetima strogog zatvaranja zbog širenja koronavirusa. Na vrhuncu zaraze više je od 12 milijuna kvalificiranih radnika bilo kratkoročno otpušteno s posla. Takvo povijesno smanjenje gospodarskih aktivnosti dolazi nakon revidiranog 5,9-postotnog pada iz prvog tromjesečja, koji je također bio na rekordnoj razinu od kada je 1949. počelo prikupljanje podataka.

Gospodarske aktivnosti pale su i u Italiji u drugom tromjesečju u odnosu na prethodno razdoblje za do sada nezabilježenih 12,4 posto, što se pripisuje mjerama zatvaranja zbog širenja pandemije koronavirusa u toj zemlji, objavio je talijanski statistički ured Istat.

U međuvremenu i njemačko gospodarstvo zabilježilo je najveći pad otkad se u toj zemlji objavljuju podatci o tromjesečnom BDP-u, dakle od 70-ih godina prošlog stoljeća. U drugom tromjesečju je BDP najjačeg europskog gospodarstva pao u odnosu prema prošlom kvartalu za 10,1, a u odnosu prema drugom kvartalu 2019. godine za čak 11,7 posto. Njemačka je, uz Italiju i Sloveniju, uvjerljivo najveći vanjskotrgovinski partner Hrvatske. H/V.T.
Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

KUPCIMA NA RASPOLAGANJU VIŠE OD 65.000 PROIZVODA U OSAM PRODAJNIH KATEGORIJA

U PEVEX-u 15 % popusta na sve cijene

Najčitanije iz rubrike