Mozaik
ZBOG NEPRIMJERENOG ISTUPA U "DOBRO JUTRO, HRVATSKA"

Davoru Meštroviću pisano upozorenje ravnatelja HRT-a
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
Hrvatska radiotelevizija u četvrtak je izrazila žaljenje i ogradila se od neprimjerenog komentara svojeg djelatnika Davora Meštrovića koji je izrekao najavljujući spot maloljetne pjevačice Mije Negovetić te je izvijestila da mu je glavni ravnatelj izrekao mjeru pisanog upozorenja. Podsjetimo, voditelj HRT-ove emisije "Dobro jutro, Hrvatska" Meštrović je najavljujući novi spot 17-godišnje pjevačice Negovetić rekao: "Uživajmo u Mijinim hlačicama." Stoga je, nakon žurne reakcije i javne isprike HRT-a Negovetić i njezinoj obitelji, glavni ravnatelj Kazimir Bačić izrekao danas mjeru pisanog upozorenja Meštroviću.


- Hrvatska radiotelevizija (HRT) izražava žaljenje i ograđuje se od neprimjerenog komentara i ponašanja svojega djelatnika Davora Meštrovića uz najavu glazbenog spota maloljetne pjevačice Mije Negovetić u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska" od 28. srpnja 2020. Stoga je, nakon žurne reakcije i javne isprike HRT-a Miji Negovetić i njezinoj obitelji, glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić izrekao mjeru pisanog upozorenja Davoru Meštroviću. Upozorenje se izriče zbog povrede obveze iz radnog odnosa ili u svezi s radnim odnosom uslijed neprimjerenog ponašanja na radnom mjestu, a što uključuje i neprimjerenu usmenu komunikaciju. Hrvatska radiotelevizija i ovim potezom dokazuje da osuđuje i da ne želi tolerirati takve postupke u svojim programima, te da je propisno sankcionirala predmetno postupanje u cilju poštovanja i zaštite vrijednosti koje HRT promiče - stoji u priopćenju HRT-a.
Nakon Meštrovićeve najave spota Mije Negovetić, na društvenim mrežama pojavile su se negativne reakcije mnogih udruga i pojedinaca. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić istaknula je kako je primila brojne pritužbe i da je HRT-u s tim u vezi uputila upozorenje kako seksizam u medijima nije dopušten. Reagirala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević upozorivši da je opisani voditeljev neukusni komentar uvreda za mladu pjevačicu te time i povreda prava djeteta. Kako je prenio N1, preporučila je HRT-u, između ostalog, da veću pažnju pokloni temeljitom upoznavanju djelatnika s medijskim propisima, ali i s visokim profesionalnim standardima u radu te osiguranju kvalitete. T.K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike