Novosti
HEP, HRVATSKA LUTRIJA, HRVATSKE ŠUME, INA, AGENCIJA ALAN...

Tvrtke u državnom vlasništvu vratit će 60 posto dobiti u proračun
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
Vlada je u četvrtak obvezala trgovačka društva u državnom vlasništvu na uplatu u državni proračun 60 posto dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu, ostvarene na temelju udjela u temeljnom kapitalu koji pripada Republici Hrvatskoj.


Vladina odluka odnosi se na ACI, Agenciju Alan, Agenciju za komercijalnu djelatnost, APIS IT, Državne nekretnine, Hrvatsku poštu, HEP, Hrvatsku Lutriju, Hrvatske šume, Hrvatski operator tržišta energije, Inu, Janaf, Narodne novine, Odašiljače i veze i Plovput.


Prema Vladinoj odluci, iznimno će Agencija Alan u proračun uplatiti 100 posto sredstava s osnove dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu i ta će sredstva biti namjenski korištena za potrebe modernizacije i djelovanja Oružanih snaga Republike Hrvatske.


Agencija za komercijalnu djelatnost uplatit će 60 posto i ta će sredstva biti namjenski korištena za poboljšanje materijalnih uvjeta policijskih službenika.


Prema Zakonu o igrama na sreću, Hrvatska Lutrija će svu dobit iz 2019. uplatiti u proračun.


Vlada je ujedno obvezala članove skupština i nadzornih odbora koji zastupaju Republiku Hrvatsku u trgovačkom društvu od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku u kojem Republika Hrvatska ima manjinski paket dionica, zahtijevati da se dio dobiti nakon oporezivanja za 2019. godinu uplati izravno u državni proračun za 2020. godinu, a razmjerno paketu dionica Republike Hrvatske u temeljnom kapitalu.


Vlada je dala suglasnost za kredit uz državno jamstvo Jadroplovu kod Hrvatske poštanske banke, sukladno realizaciji Plana restrukturiranja za razdoblje 2015. - 2019. godine. Iznos kredita i jamstva je 48 milijuna kuna. Rok otplate je deset godina, uključujući jednu godinu počeka, a kamatna stopa 3-mjesečni EURIBOR uvećan za četiri posto godišnje, promjenjivo.


U obrazloženju se uz ostalo kaže da bi izostanak kredita mogao dovesti u pitanje plan restrukturiranja za koji je Vlada dobila odobrenje Europske komisije i u što je već uložila 57 milijuna kuna.


Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je u četvrtak da su izvanredne okolnosti pridonijele negativnom polugodišnjem financijskom rezultatu Ine te je izrazio uvjerenje da će naftna kompanija ovu godinu završiti u plusu.


Na upit novinara uoči sjednice Vlade da komentira ostvareni financijski rezultat Ine Ćorić je rekao da nije zabrinut zbog toga jer su okolnosti bile izvanredne.
"Kriza koja je nevjerojatno pogodila naftni biznis, ali i neka događanja prije nje na globalnoj razini, jednostavno su uvjetovali ovakav rezultat. Vjerujem da će Ina godinu završiti u plusu", istaknuo je ministar. Ina je, naime, u prvih šest ovogodišnjih mjeseci poslovala s netogubitkom od 965 milijuna kuna. Usporedbe radi, u istom prošlogodišnjem razdoblju poslovala je s dobiti od 188 milijuna kuna. Koliko je negativni utjecaj na Inine poslovne rezultate imalo zatvaranje ekonomije i kriza izazvana pandemijom koronavirusa pokazuju i ukupni prihodi, koji su u prvih šest ovogodišnjih mjeseci iznosili 7,4 milijarde kuna, što je 27,5 posto manje nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. "Nakon neočekivanih i neviđenih kretanja na tržištu u prvoj polovini 2020. godine, rezultat Ina grupe pao je u odnosu prema rezultatima 2019. godine. S popuštanjem restriktivnih mjera povezanih s pandemijom COVID-19 globalno tržište nafte počelo se stabilizirati, međutim industrija nafte i plina i dalje je daleko od potpunog oporavka", stoji u izvješću Ine. H
100

posto dobiti iznimno će vratiti Agencija Alan