Novosti
STRAVIČNA PROMETNA NESREĆA U STARIM MIKANOVCIMA

U noćnoj jurnjavi automobilom život je izgubilo četvero mladih
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Beživotna tijela iz smrskanog vozila izvukli su vatrogasci * Vlasnik kuće: Nakon udarca nisu se čuli glasovi

U noći na četvrtak, sat vremena nakon ponoći, u Osječkoj ulici u Starim Mikanovcima dogodila se teška prometna nesreća u kojoj su poginule četiri mlade osobe.


Kako je priopćeno iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, devetnaestogodišnji vozač je zbog brzine neprilagođene osobinama ceste izgubio nadzor nad osobnim automobilom Audi A4 đakovačkih registracijskih oznaka, sletio s kolnika i udario u obiteljsku kuću na broju 56.


U udaru su 19-godišnji vozač iz Mrzovića, 18-godišnja suvozačica iz Starih Mikanovaca te 18-godišnji i 20-godišnji putnici iz Vrbice na stražnjem sjedalu smrtno stradali na mjestu nesreće.
Jurili 200 km/h

"Nesreća se dogodila na ulazu u Stare Mikanovce, na samom početku Vukovarsko-srijemske županije, na prijelazu iz Osječko-baranjske županije. Vozač, 19-godišnjak nije prilagodio brzinu kretanja svog vozila okolnostima na cesti, a to je smanjena vidljivost jer taj dio ceste nije osvijetljen, bio je mrak i tu je veliki zavoj koji je on previdio i izgubio nadzor nad vozilom koje se većim dijelom kretalo samo i naposljetku su udarili u zid obiteljske kuće, u donji desni dio kuće. Svi četvero na mjestu su poginuli. Smrt ovih mladih osoba konstatirala je liječnica Hitne medicinske pomoći iz Vinkovaca, a to je potvrdio i županijski mrtvozornik", rekao je glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković dodajući kako je u najistočnijoj hrvatskoj županiji u ovoj godini do sada smrtno stradalo deset osoba, što je manje nego lani u isto vrijeme, kada je u prometu poginulo 12 osoba.


Obitelj Mirka Božičevića u Osječkoj ulici 56, prvoj kući s lijeve strane na ulazu u Stare Mikanovce iz smjera Vrbice, mirno je spavala kada su začuli udarac. I Mirkova kći, čija je soba u potkrovlju, čula je udarac i zajedno s ocem je izišla na balkon i na cesti u blizini kuće vidjela prašinu i dim.


"Kćerka se nagnula malo preko balkona na bočnu stranu kuće i vidjela automobil, ali zbog prašine nije se dobro vidjelo. Izišao sam i vidio automobil, ali od prašine nisam vidio ima li koga u vozilu, a i nikakvi glasovi se nisu čuli. Nazvali smo policiju, koja je došla za 10 - 15 minuta i s policajcem sam pokušao otvoriti vrata, ali nismo uspjeli. Ubrzo je došla i Hitna, čiji su djelatnici osvijetlili unutrašnjost, pipali su ove na prednjim sjedalima i odmah rekli kako su mrtvi. Policajac i bolničar su uspjeli nekako otvoriti stražnja vrata i liječnici su utvrdili da su i oni mrtvi. Došli su i vatrogasci iz Starih Mikanovaca i Vinkovaca koji su morali rezati lim kako bi izvadili stradale. Kada su došli pogrebnici po tijela, meni su rekli da odem u kuću i da mi je bolje da ne gledam kada ih budu vadili iz smrskanog vozila i jedino sam vidio da su tu stavili četiri mrtvačka sanduka, a što se dalje događalo, nisam vidio. Policajci su mi rekli da je brzina bila oko 200 kilometara na sat", kaže Mirko Božičević, dodajući da je automobilu bio smrskan prednji dio, koji je od udarca bio potisnut sve do stražnjih sjedala.


Na travnjaku pokraj kuće vide se tragovi kotača te kako je na jednom mjestu vozilo naišlo na nekakvu izbočinu i tu se malo podiglo i udarilo u kuću. Od poravnane izbočine do kuće nema tragova kotača, što znači da je vozilo, praktički, tih pet metara letjelo i udarilo u donji desni dio kuće, gdje se vidi oštećenje.
Išli na burek

Semeljci i semeljački kraj zavijeni su u crno. Dva susjedna sela, Vrbica i Mrzović, ne pamte ovakvu tragediju. Kako neslužbeno doznajemo, četvero mladih bilo je u srijedu navečer u kafiću u Vrbici, gdje je poginuli mladi Vrbičanin radio kao konobar. Zatvorio je kafić na kraju radnog vremena i s drugim mladim Vrbičaninom, Mrzovićaninom te djevojkom iz Mikanovaca krenuo Audijem mladog Mrzovićanina u ni kilometar udaljene Stare Mikanovce na burek. Usput su djevojku iz tog sela htjeli povesti kući. Sjeli su u Audi 19-godišnjeg Mrzovićanina te su već nakon izlaska iz Vrbice razvili veliku brzinu, zbog koje je automobil, doznajemo neslužbeno, izletio s ceste, preko polja, i na ulazu u Stare Mikanovce udario u kuću. Na cesti između Vrbice i Mikanovaca je zavoj, iza vrbičkog groblja. Tragedija se dogodila na udaljenosti manjoj od jednog kilometra od kafića u Vrbici do susjednih Starih Mikanovaca jer između dva sela udaljenost je samo oko 500 metara.

U semeljačkom kraju čuju se samo lijepe riječi za prerano ugasle mlade živote. Mladi vozač, Mrzovićanin, netom je završio srednju školu. "Izvrstan dečko, bez problema, dobar, tek završio školu...", kaže načelnik općine Semeljci Grga Lončarević. Za starijeg smrtno stradalog Vrbičanina kaže da je radio u vojsci. "Dobar dečko, iz uzorne obitelji, izuzetni ljudi s tri sina, dečki kao tri gore...", dodaje Lončarević, pohvalno govoreći i o trećem mladiću, konobaru iz vrbičkog kafića. Smrtno stradalu djevojku iz Starih Mikanovaca, dodaje, osobno nije poznavao, zna da joj je majka rodom iz Vrbice. Kako doznajemo, ironijom sudbine, njezin je otac prometni policajac.


Miroslav Flego/SuzanaŽupan
tragedija
MLADI VOZAČ TEK JE ZAVRŠIO SREDNJU ŠKOLU
U Vukovarsko-srijemskoj županiji u 2020. je u prometu poginulo deset, a lani u istom razdoblju 12 osoba
Grga Lončarević

načelnik općine Semeljci

VELIKA TRAGEDIJA ZA NAŠU OPĆINU

"Za našu općinu i sve obitelji to je velika tragedija. Tragedija je da se nešto takvo dogodi starijim ljudima, a kamoli ovakvoj mladosti, čiji je prosjek 20 godina. U vrijeme kada nas mladi napuštaju trbuhom za kruhom, nama se dogodi da u isto vrijeme pogine četvero praktički djece. Svim obiteljima izražavamo našu najiskreniju sućut", izjavio je načelnik općine Semeljci Grga Lončarević. Dodaje kako će Općina Semeljci proglasiti dan žalosti i to na dan pogreba četvero mladih, a to je najavila i Općina Stari Mikanovci.
Možda ste propustili...

INFLACIJA U OŽUJKU 4,1 POSTO

Najviše poskupjeli hrana i sokovi

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga