Kultura
3. FESTIVAL MLADOG TEATRA U RUJNU U BALAMA

Zasad nisu zabrinuti oko otkazivanja - idu uživo
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
Predstave iz programa igrat će se na otvorenom prostoru i uz propisani razmak

Festival mladoga teatra treću će se godinu održati u istarskim Balama. Osam dana u rujnu donosi iznimno bogat program i zasad nismo zabrinuti oko otkazivanja manifestacije. Idemo uživo - opravdano zadovoljan je red. prof. dr. art. Robert Raponja, član Organizacijskog odbora i umjetničkog vodstva, a u ime osječkog Sveučilišta. Zasad organizacija (iza koje stoji Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku) teče po planu i preporuci epidemiologa. Broj polaznika bit će ograničen, a fizička udaljenost, sredstva za dezinfekciju i maske osigurani. Predstave iz programa odigravat će se na otvorenom prostoru i uz propisani razmak.
- Situacija se, naravno, prati iz dana u dan i ako dođe do nekih promjena prilagodit ćemo im se i pravodobno obavijestiti javnost. Nadam se kako će se, u nizu kulturnih otkazivanja, Festival mladog teatra ipak održati po planu - oprezan je redatelj i prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta J. J. Strossmayera.
S obzirom na situaciju, očekivano je da je vrijeme održavanja pomaknuto i da imaju ne samo plan B nego i C. No termin se festivala ustalio, ove godine već, kao i prošle, bit će od 12. do 20. rujna. Samo je prve godine bio u svibnju. S Općinom Bale dogovoreno je da se krajem ljeta, prije početka akademske godine, održava festival. Ovo mu je treće izdanje, a aktualna je situacija iskrojila sastav predavača i gostiju koji su ove godine uglavnom "domaći", usko vezani za AUKOS i institucije s kojima surađuju.
- Radionički tip festivala zahtijeva dobro osmišljenu temu koja će se sagledavati s više strana. Od samog smo se početka fokusirali na pitanje uspostave i razvoja umjetničke osobnosti, jedinstvenosti, nastavno na procese koje provodimo na Akademiji. Uviđamo da interdisciplinarnost otvara sve radionice usmjerene na problematiziranje ovogodišnje, vrlo aktualne teme: lice - lik - maska. U razgovorima s povodom, pod vodstvom Helene Sablić Tomić, teorijski će se propitivati ideje koje vezuju kazalište, kazališnu praksu s literaturom, dok će u radionicama fokus voditelja i polaznika biti na širenju dijapazona izvedbenih mogućnosti - doznajemo od Roberta Raponje.
Prošlogodišnji festival imao je vrlo dobru recepciju, čemu su sigurno pridonijeli zanimljivi sudionici, mladi umjetnici i profesori iz Europe i Hrvatske, a svi su redom festival doživjeli kao "svojevrsni istraživački umjetnički laboratorij u kojemu se propituje smisao i svrha djelovanja kroz kazališni medij te otkrivaju sposobnosti, autentičnosti svake osobnosti." Festival je međunarodnoga karaktera, što dokazuju gosti iz Italije, Srbije, Crne Gore, Irske, Japana, Kine i Amerike proteklih godina. Iako će ove godine djelovati lokalno, ipak će ponuditi gostujuću predstavu The Penthesilea-Complex studenata Freiburger Schauspielschule iz Njemačke. Riječ je o suvremenom, angažiranom i provokativnom načinu interpretacije antičkih motiva, što režijski pokriva Greta Linz.
- Usto, svečana premijerna predstava je i humorna drama Kordelije Paladin Jedna od sestara u izvođenju glumice Katice Šubarić. Ta je predstava dio doktorske radnje, a riječ je o suvremenoj životnoj priči u čijem je središtu lik darovite studentice Irene koja žudi za znanjem, proširenjem obzora. Čezne za knjigama, čitanjem i pisanjem, a to znači potrebu za prekoračenjem zadanih obrazaca življenja. Čitači žele više od života, više knjiga u kojima će moći pronaći odgovore na najvažnija pitanja, ona o životu i smrti. Biti ono što jesi, ostvariti sebe, doživjeti punoću života kroz samorealizaciju, živjeti sretno u skladu sa svojim bićem, iako to ne jamči i sklad s drugim ljudima - samo je dio mudrosti koji otkriva Irena i naša priča, koja unatoč ovim ozbiljnim temama izaziva smijeh cijelim svojim trajanjem jer obiluje humorom - kaže redatelj iste predstave Robert Raponja.
Treću premijernu predstavu, Kažnjeničku koloniju, prema predlošku Franza Kafke, dramaturški su oblikovali Filip Jurjević i Nina Peručić, a režiju potpisuje Vjera Vidom. Kako je riječ o lutkarskoj predstavi, valja istaknuti kreatora scene i lutaka Krešimira Tomca. Predstava tretira aktualnu temu; uprizorenjem novele otvara se prostor za propitkivanja i prikazivanje smjene sustava. Propitkuju se ljudi, njihovo razumijevanje društvenih procesa, društvenog poretka - kafkijanski višeslojno.

 Narcisa Vekić

Red. prof. dr. art. Robert Raponja član Organizacijskog odbora i umjetničkog vodstva
​FESTIVAL OSTVARUJEMO KROZ “RAZGOVORE S POVODOM” S VRHUNSKIM INTELEKTUALCIMA

Glavna ideja i misao vodilja na kojoj je zasnovan Festival mladog teatra jest da je “teatar mjesto susreta tijekom kojeg se oslobađa kreativna energija, koja nadrasta sve barijere, granice, ograničenja i širi dijapazon mogućnosti spoznaje o tom kako je kreativna igra organska čovjekova potreba koja ga vodi k samorealizaciji”, doznajemo od redatelja i pedagoga Raponje, koji u ime organizatora kaže da su zahvalni što su u Balama pronašli utočište, gdje u prekrasnom ambijentu mogu maštati i stvarati neki bolji i ljepši svijet.
- Festival ostvarujemo kroz “razgovore s povodom” s vrhunskim intelektualcima i sveučilišnim nastavnicima, akademicima, potom kroz radionice glume, scenskog pokreta, fotografske radionice, kao i radionice javnog nastupa, radionice za dramske pedagoge, medijske i nutricionističke radionice, a program zaokružuju kazališne predstave o mladima i za mlade. Stoga vjerujem da će u budućnosti itekako biti zainteresiranih, kreativnih, angažiranih mladih ljudi koje će motivirati glad i žeđ za znanjem, osjetilnom spoznajom i potreba za susretom.

Realizirati ono što je zamišljeno

Na pitanje kako idu prijave i ima li šanse da bude i inozemnih sudionika, Robert Raponja kaže da prijave idu dosta dobro. Većina radionica je i popunjena jer je broj sudionika ograničen. Bit će i stranih gostiju, očekuju goste studente i profesore iz Njemačke i Rumunjske, a najavljeni su sudionici Međunarodne konferencije o Mladom teatru i teatru za mlade iz Italije, Njemačke, Slovenije, Srbije, Makedonije, Bugarske... Kamp u kojemu borave tijekom festivala ima goste iz svih dijelova Europe, trenutačno mu je popunjenost 90 posto, ponajprije stoga jer je “odlično osmišljen i sve mjere opreza mogu se provoditi i u ovim ne baš susretima i druženju sklonim vremenima”, napominje Raponja dodavši da su očekivanja organizatora jednostavna: realizirati ono što je zamišljeno. Prostorne uvjete imaju vrhunske, u vrhunskom ambijentu, kreativnosti i ideja, nada se, da im ne će nedostajti.

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike