Regija
BELIŠĆU DAROVANO 10 ZAŠTIĆENIH ZGRADA

Gradu od DS-a Smith čestica vrjednija od 4,8 milijuna kuna
Objavljeno 31. srpnja, 2020.
Grad se obvezao DS-u sagraditi transportni put i parking za kamione
BELIŠĆE

Tvrtka DS Smith Gradu Belišću darovala je nekretnine u vrijednosti većoj od 4,8 milijuna kuna. Posljedica je to sinergije lokalne zajednice i gospodarstvenika, suradnje na obostranu korist.

- Gradsko vijeće prihvatilo je sporazum i ugovor o darovanju nekretnina koje su zasad u vlasništvu tvrtke DS Smith, a jedna od njih posebno nam je važna – čestica 358/23, koja je zaštićeno kulturno dobro s deset gospodarskih zgrada i koje tvrtka daruje Gradu, a koje su istinski veliki potencijal za Grad, posebno za korištenje fondova EU-a, jer je to nemjerljiva mogućnost za brownfield investicije i ponovno stavljanje u funkciju gospodarstva - naglasio je belišćanski gradonačelnik Dinko Burić, uz zahvalu DS-u Smith, dodajući kako se nada da će građani za dvije godine biti svjedoci vraćanja tih zgrada u funkciju, ali i mogućeg otvaranja muzeja industrijske baštine u nekoj od njih. Vijećnicima je pojasnio kako je vrijednost nekretnina DS-a Smith koje prelaze u vlasništvo Grada procijenio ovlašteni sudski procjenitelj te da mnoge od tih zgrada, posebice one koje tvrtka koristi, lako mogu biti u funkciji. Samo je jedna od njih u posebno lošem stanju i trebat će ju kompletno sanirati, jer joj je urušen krov, no tu priču Grad namjerava rješavati u suradnji s Konzervatorskim zavodom.

- Što se, pak, budućnosti tih zgrada tiče, Grad Belišće već sada radi na nalaženju načina kako bi bilo najbolje iskoristiti taj veliki potencijal, jer se o njihovoj budućoj namjeni može razmišljati u mnogo smjerova. Sigurno je jedino da ih Grad svakako želi obnoviti i na taj im način višestruko podići vrijednost te da će biti u funkciji - najavio je gradonačelnik Burić.

Prihvaćanjem sporazuma s DS-om Smith, Grad se obvezao sagraditi transportni put kojim će se tvrtka moći služiti, kao i parkiralište za kamione. To je bitno u kontekstu ranije donesene odluke, kada je zbog projekta FASEP – gradnje novog sustava vodoopskrbe i odvodnje, Grad odlučio da će se zbog gradnje novog uređaja za pročišćavanje vode u Gospodarskoj zoni Kod pruge zabraniti teretni promet kroz središte grada prema južnom ulazu u krug tvornice, odnosno izlazu iz njega, kod Belišćanima poznatije teretne porte, a teretni će promet biti preusmjeren na sjeverni ulaz kod mosta 107. brigade HV-a, priopćeno je iz Grada Belišća.

S tim u skladu, Grad je već ispunio svoju obvezu iz memoranduma potpisanog u ožujku prošle godine, nedavnom gradnjom parkirališta za kamione uz državnu cestu DC517, na lokaciji budućeg novog sjevernog ulaza u tvornički krug, čime će se stati na kraj prometovanju teških kamiona gradskim ulicama.

Lidija Aničić
Vrijednost će im se učetverostručiti
Planove za nove gradske objekte Belišćani namjeravaju realizirati korištenjem nepovratnih sredstava iz fondova s jedne strane, a računaju i da će neki od njih možda biti predmet ulaganja nekih gospodarskih subjekata u daljnji razvoj industrije i da će u budućnosti imati i gospodarsku funkciju. Zbog svoje lokacije u Gospodarskoj zoni trebali bi biti još primamljiviji ulagačima.

“Ne mogu decidirano reći, jer je to zasad još uvijek samo naš plan, neke ćemo od ovih zgrada prijaviti za obnovu kako bi postale i svojevrsni muzej industrijske baštine na području grada. Sve to bit će moguće samo zato što Grad Belišće postaje vlasnik tih nekretnina, i može ih prijaviti na natječaje fondova EU-a. Naime, ako će Grad biti taj koji će obnavljati ove objekte, glavni izvor sredstava bit će upravo fondovi EU-a, a samo manji dio Grad će uložiti iz vlastitih sredstava. Očekujem da naš udjel u tome ne bi trebao biti veći od 15 posto”, kaže Burić, koji vjeruje da će nakon intervencija ove zgrade vrijediti najmanje četiri puta više nego sada.
Grad računa na EU fondove, a u nekima od nekretnina mogao bi biti i muzej industrijske baštine
Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike