Novosti
SPORNO ZAPOŠLJAVANJE U GRADU ILOKU

U natječaju promijenjen kriterij radi pogodovanja prijateljici gradonačelnice?
Objavljeno 30. srpnja, 2020.

Vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću Iloka optužili su početkom srpnja gradonačelnicu Marinu Budimir za nepotizam, navodeći kako je u slučaju zapošljavanja na temelju oglasa na radno mjesto "voditelj projekta prekogranične suradnje - FED CCNET" primljena osoba koja ne udovoljava uvjetima objavljenog natječaja.


Prema njihovoj je ocjeni na to radno mjesto izabrana Marija Dobošević, koja je u trenutku zapošljavanja obnašala dužnost predsjednice Gradskog vijeća Iloka i koju uz gradonačelnicu veže višegodišnje prijateljstvo. Natječajem je tražen magistar struke ili stručni specijalist ekonomske, društvene ili tehničke struke, no povjerenstvo je zaključilo kako su akademski naziv i struka odabrane osobe (dipl. ing. agr.) u najširem smislu obuhvaćeni traženim uvjetima.


Nakon što su vijećnici HDZ-a upozorili na potencijalni propust, čelništvo Iloka zatražilo je mišljenje Ministarstva uprave, a Marina Budimir odbila je optužbe o pogodovanju, navodeći kako je odabir kandidata na povjerenstvu u čijem su sastavu pravnici Grada Iloka.


Iz Ministarstva uprave je potom prispjelo mišljenje kako primljena osoba ne udovoljava kriterijima natječaja, a u ponedjeljak je raspisan novi natječaj za isto radno mjesto, s tim da je precizirano kako kandidat treba biti magistar struke ili stručni specijalist prirodne, tehničke, biotehničke, društvene ili humanističke struke. Na web-stranici Grada Iloka stoji kako je 17. lipnja gradonačelnica donijela prve izmjene i dopune Pravilnika o unutarnjem redu Jedinstvenog upravnog odjela Grada Iloka, kojima je zapravo došlo do izmjena u sistematizaciji radnih mjesta, pa je kriterij za odabir voditelja EU projekta umjesto "magistar struke ili stručni specijalist ekonomske, društvene ili tehničke struke" zamijenjen s „magistar struke ili stručni specijalist prirodne, tehničke, biotehničke, društvene ili humanističke struke“.


Konačni odabir kandidata je na povjerenstvu, no dio Iločana drži kako je do izmjena došlo kako bi se legaliziralo pogodovanje određenoj osobi. Marina Budimir je u telefonskom razgovoru takva razmišljanja nazvala neutemeljenima.
"Osnovni je razlog za korekciju sistematizacije želja da mlade i obrazovane ljude zadržimo u Iloku. Ne znam točno što svi oni studiraju ili su već diplomirali i željela sam da svi budu obuhvaćeni kako bi dobili priliku javljati se na natječaje u našem gradu. Kao pojedinac ne mogu puno učiniti za Ilok, ali ako imam stručan tim, onda zajedničkim snagama možemo imati i dobre rezultate", naglasila je Budimir. D.Korpoš
Budimir: Osnovni je razlog za korekciju sistematizacije želja da mlade i obrazovane zadržimo u Iloku