Novosti
SVATOVI NISU SAMO SVEČANOST, NEGO I BIZNIS

Otkazivanje svadbi pogodilo je najmanje 20 djelatnosti
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Bez posla su iznajmljivači sala i vjenčanica, svirači, fotografi, cvjećari, frizeri...

Mladenci u Slavoniji zbog koronavirusa odgađaju, pa i otkazuju svadbena veselja, odlučujući se često samo za formalno vjenčanje. Naime, zbog straha od zaraze virusom dolazak na svadbe masovno otkazuju uzvanici, pa se brojnim mladencima ne isplati organizirati svečanosti za daleko manji broj gostiju nego što su planirali.


U Slavoniji svadba najčešće nije samo prigoda za veselje, kao u nekim drugim dijelovima Hrvatske, nego dugoročno kreditiranje vlastite djece kroz odlazak drugima u svatove i darivanje. Ono je ovdje daleko od simbolične vrijednosti, pa, primjerice, na đakovačkom području, gdje svatovi često broje 500 i više uzvanika, roditelji daruju i više od 10.000 kuna, kum najčešće 1000 eura, susjedi i do 100 eura, a mladenci pomno zapisuju tko im je koliko darivao da poslije znaju vratiti. Osim praznih bilježnica mladenaca, izostanak svadbi za sobom je u gubitke povukao čitav niz djelatnosti.

Prijeti zatvaranje

Popis djelatnosti koje su ostale bez posla i zarade zbog odgađanja i otkazivanja svadbi dug je i ima bar 20 stavki. U problemu su iznajmljivači sala i vjenčanica, svirači, fotografi, frizeri, kozmetičari, kuhari, konobari, slastičari, catering, uzgajivači prasadi, janjadi, cvjećari, zlatarnice, trgovine odjeće i obuće, trgovine svadbenog asortimana, vlasnici razglasa i drugi.


Blaženka Spajić, vlasnica đakovačkog hotela Blaža, čija sala može primiti svatove do 350 osoba, kaže kako im je otkazano deset svadbenih veselja. "Svi kažu da će ih imati kada se smiri situacija i zato što im ih sada ne vrijedi organizirati, jer im otkazuju uzvanici", kaže Spajić. Ulozi nisu mali, organizacija svatova je skupa, zahtjevna, pazi se na svaki detalj. Računice govore da svatovi s do 300 gostiju koštaju i do 150.000 kuna.

Izostanak svadbi bez angažmana već mjesecima ostavlja i fotografe, za njih mrtva sezona traje još od korizme, a bojazan je da će se produžiti i do nagodinu. "Naš fah jako je pogođen ovom situacijom, jer smo mi praktično sezonci, radimo od Uskrsa do listopada, plaće koje smo si zaradili preko ljeta su nam za zimu", kaže đakovački snimatelj Roko Gurdon. U traženu rješenja on i kolege obratili su se Gradu i Udruženju obrtnika. "Tražimo neko rješenje kako izdržati do idućega Uskrsa. Nas 60-70 posto snimatelja i fotografa, ne dođe li do nekog rješenja, morat će zatvoriti tvrtke jer nam je posao potpuno opao, plivamo na onome što nam država da, a sada je i to upitno", kaže Gurdon. Procjenjuje da u Đakovu od angažmana na svadbama živi od 600 do 800 ljudi, plus članovi obitelji. Dodaje kako su neke lokalne samouprave davale jednokratne iznose obrtnicima i do 5000 kuna.


Načelnik đakovačkog Stožera civilne zaštite Antun Galić kaže kako sada svadbe, odnosno okupljanja u zatvorenom, mogu ići do 300 uzvanika, a na otvorenom do 500, s tim da u Vukovarsko-srijemskoj županiji do 4. kolovoza vrijedi mjera da na svadbi može biti samo najuža obitelj. Svadba od 300 uzvanika nije baš tako mala, no što i to vrijedi kada gosti otkazuju dolazak. "Osoblje sale mora imati maske, rukavice, a na ulazu svima se mjeri temperatura. Stožeru se 48 sati prije svadba mora najaviti i dostaviti popis svih sudionika", nabraja Galić uvjete pod kojima se svadbuje u doba korone, a što mnogima, očito, "ubija" spontanost svadbenog veselja. Nadalje, hrana mora biti poslužena svakome posebno na tanjuru, a ne na zajedničkim pladnjevima itd.


Oni koji se i upuste u ovom vremenu organizirati svadbu i pristati na sve uvjete, iz dana u dan samo "križaju" goste, pa danas imaju 300 uzvanika, sutra 200, a na dan svadbe njih 100. Dio mladenaca odlučuje se na svadbena veselja u svom dvorištu.
Nema narudžbi

Posla nema ni za cvjećare. Đakovačka cvjećarka Ružica Lulić kaže kako od otvaranja radnje nakon prvog vala epidemije nije imala uobičajeni angažman ni u jednim svatovima. "Imala sam samo narudžbu za jedan vjenčani buket i kićenje mladenačkog stola, što je gotovo ništa jer inače cvijećem kitimo sale, kuću, djeveruše, automobile, dvorišta, ulaze i drugo Prihod nam je pao 70 posto, samo idu buketi za rođendane, krštenja, vijenci", kaže Lulić. U problemu su i uzgajivači prasadi i janjadi, bez koje je nezamisliva trpeza i u najmodernijim svatovima.


"Sve naše projekcije s početka godine pale su u vodu. Uzimanje prasaca i janjadi za svadbe i druga veselja značajan je ventil kojim se rješavamo tog dijela stoke, no od Uskrsa to je stalni problem. Mesom opskrbljujem više sala za svatove, no znaju smanjiti narudžbe u zadnji čas i do 40 posto", kaže svinjogojac Goran Jančo.


U srpnju i kolovozu đakovački frizeri živjeli su upravo od svadbi, no sada su rokovnici za narudžbe prazni. "U ova dva mjeseca inače živimo od svatova, jer svi bojenja i šišanja u tom vremenu ostavljaju za poslije dolaska s mora. No, svatova sada nema i promet nam je opao i do 50 posto zbog otkazivanja frizura za mladenke i svatove uopće", kaže voditeljica đakovačke Sekcije frizera Martina Barić. Dodaje, frizure za svadbe rezerviraju se kao i sale. "Bilo je sve rezervirano do siječnja, a sada imamo narudžbe samo za dva vikenda - 18. srpnja imala sam rezervacije frizura za svadbu koja je prvotno trebala imati 600 ljudi, pa je broj pao na 300, a onda je otkazalo još 80 gostiju iz Zagreba, rekavši da se zbog korone boje doći", kaže Barić.
Načelnik đakovačkog stožera Galić upozorava na drugu stranu medalje mjera vezanih uz svadbe kakve, npr. sada vrijede u Vukovarsko-srijemskoj županiji. "U dva tjedna strožih mjera u Đakovu, a koje su u međuvremenu ukinute, dio svatova koji nije otkazan selio je u okolne gradove. Učinak mjera jest da je time novac otišao drugdje, pa smo prema Stožeru CZ-a VSŽ-a reagirali da će i ‘njihove‘ svadbe sada seliti ovamo, a to otvara i nove puteve virusu", kaže Galić.


Suzana Župan
Goran Jančo

svinjogojac

Sve naše projekcije s početka godine pale su u vodu. Uzimanje prasaca i janjadi za svadbe i druga veselja značajan je ventil kojim se inače rješavamo tog dijela stoke, no od Uskrsa to je stalni problem.
U industriji zabave pad prihoda i do 100 posto
U širem smislu i svadbena veselja dio su industrije zabave koja je među najpogođenijima koronakrizom. U HGK-u ističu da je ta industrija od početka krize pogođena padom prihoda od 70 do 100 posto, zavisno od djelatnosti koju tvrtka obavlja. "Najpogođenije djelatnosti su prikazivanje filmova, organizacija koncerata koje su na početku pandemije ostale potpuno bez prihoda i mogućnosti rada zbog odluka Stožera. Što se tiče festivala i koncerata koji se trenutačno mogu organizirati u skladu s preporukama, u mnogo slučajeva nisu isplativi bez subvencija grada, općine ili države, a u tom kontekstu može se i dalje govoriti o 100-postotnom padu prihoda", kažu u Komori. Po pitanju organizacije svadbi HGK za njih nema službene pokazatelje: "No, s obzirom na način pripreme i organizacije svadbi, možemo pretpostaviti da su i u tom segmentu gospodarske aktivnosti i gubici veliki u skladu s drugim djelatnostima iz segmenta zabave".
BEZ POTPORA
"Svadbe su postale prava industrija, biznis, sve se pomno planira, organiziraju se sajmovi vjenčanja i slično. No, svadbe se ne mogu uspoređivati s drugim eventima, javnim okupljanjima, jer na svadbama se unaprijed zna broj gostiju i tko su oni. Tu dolaze ljudi s pozivnicama, a ne kao na koncertu", kaže predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. HOK je, kaže, tražio da se nađu rješenja. Nema dobre vijesti za one s više od deset zaposlenih. "Ispali su iz Vladine mjere i nemaju više pravo tražiti potporu za srpanj i kolovoz, dok su oni s manje od deset zaposlenih ispali iz mjere skraćenog radnog tjedna. Odluka je to iz lipnja, a bojimo se da će kod onih s više od deset zaposlenih polučiti smanjenje broja radnika samo kako bi se moglo uklopiti u mjeru", upozorava Dragutin Ranogajec.
Možda ste propustili...

SREDIŠNJI SKUP HDZ-A ZA 4. IZBORNU JEDINICU

Plenković: Dokazali smo se u najvećim krizama

NAKNADE ZA PROVEDBU PARLAMENTARNIH IZBORA

Povjerenstvima 3,1 milijun eura