Novosti
OPORBA: NEĆE NAM SAMO TAKO "PASTI" 22 MILIJARDE EURA

Sredstva EU-a bit će za sve potrebe
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Premijer Andrej Plenković podnio je u srijedu Saboru izvješće o sastanku Europskog vijeća pohvalivši se s 22 milijarde eura koje će Hrvatskoj biti na raspolaganju u idućih sedam godina koja će koristiti za razvoj županija, poljoprivredu, ruralni razvoj, demografsku revitalizaciju.


"Što se tiče instrumenta ‘EU sljedeće generacije‘ da bi se pomoglo državama članicama u situaciji bez presedana kada svima pada BDP Europska unija će se na tržištima na kojima ima novaca zadužiti po najpovoljnijim uvjetima, praktički novac koji ne košta ništa i isplaćivat će se sljedećih 30 godina zajednički”, poručio je Plenković u raspravi zastupniku Hrvoju Zekanoviću (HRAST) kojega je zanimalo odakle će EU namaknuti novac. Plenković je, odgovarajući na replike zastupnika, istaknuo kako će iz paketa biti sredstava i za ribare, i za demografsku revitalizaciju, i za lokalne projekte te ravnomjerni regionalni razvoj.


Moj cilj bio je dobiti što veća sredstva za nacionalnu omotnicu, a raditi kompromise na onim programima koji se odnose na sve i gdje će apsorpcija tih sredstava ovisiti o aktivnosti aktera u Hrvatskoj, poručio je Plenković SDP-ovoj Romani Nikolić. Ona je pitala o smanjenju prvotno predviđenih sredstava za pojedine programe, kao što su Obzor 2020, Invest EU te politike kao što su zdravstvo, obrana i migracije.


Saborska oporba upozorila je kako 22 milijarde eura namijenih Hrvatskoj neće samo tako "pasti", nego će ovisiti o njezinoj sposobnosti povlačenja, a smatra i kako hrvatsko predsjedanje Vijećem Europske unije nije iskorišteno na najbolji način.


Anka Mrak Taritaš (Glas) kaže kako se stvorila iluzija da se premijer iz Bruxellesa vratio s torbom s 22 milijarde eura i da je to veliki uspjeh. Novac postoji, ali nije dostupan odmah. Da bismo ga dobili potrebni su ozbiljni koraci i reformski planovi, rekla je.
Dijana Pavlović
Bit će sredstava i za ribare, i za demografsku revitalizaciju, i za lokalne projekte te regionalni razvoj...
Najčitanije iz rubrike