Regija
BESPLATNI PRODUŽENI BORAVAK

Učenicima topli obrok i nastava u jednoj smjeni
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
O đacima će brinuti učitelji razredne nastave te profesori stranog jezika i tjelesnog odgoja
BELI MANASTIR - Na području Osječko-baranjske županije rijetke su osnovne škole koje provode program produženog boravka učenika, a početkom školske godine 2020./21. priključit će im se belomanastirska OŠ Dr. Franje Tuđmana. Rezultat je to projekta Izgradnja prostora za produženi boravak učenika, vrijednog 3,3 milijuna kuna, sufinanciranog iz Intervencijskog plana. Na već postojeću školsku zgradu, naime, nadograđen je novi prostor u kojemu su dvije moderno opremljene učionice veličine 60-ak četvornih metara, prostor za školsku knjižnicu, informatička oprema… Kroz Intervencijski plan osigurani je i novac za provedbu drugog, blisko vezanog, projekta, vrijednog dva milijuna kuna, koji se odnosi na osiguravanje troškova pokretanja i funkcioniranja produženog boravka sljedeće tri godine za prosječno 60 učenika godišnje.- Produženi boravak učenika nižih razreda osnovne škole jedan je od modela kojim se kvalitetno i sustavno djeci osigurava program u školi nakon redovite nastave kako ne bi odlazila doma i bila bez nadzora roditelja do dolaska s posla - kaže Ivana Bandov Paulić, dogradonačelnica Belog Manastira, naglašavajući kako takvi programi i trendovi daju osnovnim školama novu ulogu u odgoju i obrazovanju djece te pružaju mogućnosti pravilnog razvoja i personalizirani pristup učeniku.

- Ovakvi su trendovi uobičajeni u europskim i svjetskim osnovnim školama, ali budući da zahtijevaju značajne napore ravnatelja i učitelja, u Hrvatskoj se ne primjenjuju često. Upravo stoga smo ponosni što je naša škola to uspjela organizirati - kaže, nastavljajući kako će, osim angažiranja učitelja, kroz projekt biti nabavljen didaktički i materijal za kreativne radionice, sportska oprema za univerzalnu sportsku školu, namještaj za kreativni kutak te promotivni materijal. Osim dvaju učitelja razredne nastave, zaposleni će biti profesori tjelesnog odgoja odnosno stranog jezika. Sva zainteresirana djeca bit će raspoređena u tri skupine kako bi njihove sklonosti bile prepoznate. Važno je istaknuti da će polaznicima programa svakodnevno biti osiguran topli obrok budući da će djeca u školskim prostorijama biti od 8 sati (kada počinje nastava) pa do najkasnije 15 sati. Program će u prve tri godine biti besplatan, odnosno bit će financiran iz projekta. Pozitivan rezultat ovih projekata je i početak jednosmjenske nastave učenika nižih razreda osnovne škole, čime se ispunjavanju želje brojnih roditelja.

Ivica Getto
Individualiziran pristup svakom djetetu
Kako ističe Bandov Paulić, takvim će načinom rada u sklopu produženog boravka nastavnici moći individualno pristupiti svakom djetetu, te njemu i roditeljima dati određene preporuke. ‘’Univerzalna sportska škola je nešto što je ranije dobro funkcioniralo, a o bitnosti poznavanja stranih jezika ne moramo ni razgovarati”, naglašava. U sklopu programa bit će organizirani i različiti izleti. Ne treba zaboraviti ni na činjenicu da će, sudeći prema redovitim pregledima i testiranjima djece koja se provode uoči početka nove školske godine, u belomanastirsku školu poći nešto više od 60 prvašića, dvadesetak više nego prošle godine, što znači da će bez problema biti formirana minimalno četiri razredna odjela.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike