Osijek
PRAVO LJETO KAO UVERTIRA ZA OSJEČKU LJETNU NOĆ

Sve do utorka temperature na +30
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Temperature koje prelaze 30 Celzijevih stupnjeva na osječkom bi se području trebale zadržati sve do sljedećeg tjedna, odnosno utorka, kada slijedi samo blagi pad temperatura, a koji bi prema prognostičkim kartama trebao donijeti olakšanje tek od sredine sljedećeg tjedna. Podsjetimo kako će se ovog petka održati i prva ovogodišnja Osječka ljetna noć, koja će, prema vremenskim pokazateljima, upravo to i biti. Naime, temperatura bi se u petak tijekom dana trebala usijati do 31 stupnja, a u večernjim satima nakon zalaska sunca bit će vrućih večernjih oko 27 stupnjeva, koje može olakšati tek lagani povjetarac s Drave i šetnja promenadom. Svi koji imaju nekakvu ideju za vikend, izlet na neko od kupalište, trebali bi se držati tog plana jer će i subota i nedjelja biti ugrijane, a kiše i oblaka nema na vidiku do utorka, 4. kolovoza, točnije noći uoči Dana pobjede. Ovo je informacija koja možda neće razveseliti one koji planiraju spojiti vikend s državnim praznikom jer upravo u utorak dolazi do laganog poremećaja vremena, ali zato se za kupanje, sunce ili zabavu u hladu mogu koristiti svi dani do praznika.

S obzirom na visoke temperature, nije idealna ni biometeorološka prognoza. U unutrašnjosti Hrvatske nastavlja se umjerena, a na Jadranu velika opasnost od toplinskog vala. Najteže će biti kroničnim bolesnicima, odnosno onima koji boluju od krvožilnih i srčanih bolesti i astmatičarima, pa njihovu terapiju treba prilagoditi otežanim vremenskim prilikama. Moguća je nesanica i iscrpljenost i kod manje osjetljivih skupina ljudi, pa se svima preporučuje uzimanje dovoljno tekućine, lagana hrana, izbjegavanje većih napora i izlazaka u razdoblju od 10 do 17 sati, zaštita od UV zračenja i učestalije odmaranje. Radnicima koji rade na otvorenom preporučuje se duži dnevni odmor ili rad organiziran samo u manje toplim dijelovima dana. N. Z. Eberhard
AGROMETEOROLOŠKA PROGNOZA
DHMZ nudi i agrometeorološku prognozu prema kojoj se naglašava da će i očekivane temperature šume biti znatno iznad prosjeka za ovo razdoblje. Prilikom obavljanja radova na otvorenom sve se poljoprivrednike savjetuje da se zaštitite od jakog UV zračenja, a preporučuje se zaštita biljaka od biljnih bolesti i štetnika. Za one koji se spremaju na more recimo da je temperatura mora trenutačno najviša na području Krka i Crikvenice, a more je najhladnije oko otoka Hvara.
Možda ste propustili...

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike