Svijet
SADA MOGUĆI LOKALNI IZBORI

BiH napokon dobila proračun za 2020.
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Bosna i Hercegovina u srijedu je napokon dobila proračun za 2020. godinu, čime su stvoreni uvjeti za provedbu lokalnih izbora najavljenih za studeni.


Dom naroda parlamenta BiH je na sjednici održanoj u Sarajevu usvojio proračun u obliku kakvoga je u ponedjeljak odobrio i Zastupnički dom, pa je na taj način okončana višemjesečna "trakavica" nastala zbog političkih prijepora među vladajućim strankama. Proračun "težak" nešto manje od milijarde eura zastupnici u Domu naroda podržali su jednoglasno, što znači da su za njega bili i oni iz oporbenih stranaka. Proračun je trebao biti usvojen potkraj prošle godine, no u BiH se kasnilo s imenovanjem Vijeća ministara koje je tek početkom ove godine bilo u prilici pripremiti prijedlog proračuna i proslijediti ga Presjedništvu BiH kao ovlaštenom predlagatelju. Prijedlog Predsjedništva BiH potom je postao predmetom brojnih osporavanja, posebice iz redova HDZ-a BiH, pa je nakon višemjesečnih svađa sa Strankom demokratske akcije (SDA) tek početkom ovog tjedna postignut kompromis, a proračun odobren.


Iz proračunskih sredstava s 2,1 milijun eura financirat će se provedba lokalnih izbora zakazanih za 15. studenoga. Samo će za Mostar lokalni izbori biti organizirani naknadno, odnosno 20. prosinca, jer su HDZ i SDA kasnili s dogovorom o novim izbornima pravilima za taj grad.


Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) prošli četvrtak je naime odlučilo kako će se lokalni izbori u Mostaru, prvi nakon 12 godina, održati 20. prosinca, odvojeno od lokalnih izbora u zemlji koji su ranije zakazani za 15. studenoga.


Izbori za gradsko vijeće Mostara održat će se prema novim pravilima i sukladno izmjenama izbornog zakona koje je početkom srpnja usvojio parlament BiH na temelju međustranačkog dogovora HDZ-a BiH i Stranke demokratske akcije (SDA).


Mostarci će birati 35 gradskih vijećnika iz šest izbornih jedinica i s posebne jedinstvene liste, a izabrani će potom odlučivati tko će biti gradonačelnik.


Posljednji su put izbori u Mostaru održani 2008. Dvije godine poslije Ustavni sud BiH stavio je izvan snage izborna pravila za taj grad ocijenivši kako ona u praksi znače nejednaku vrijednost glasova građana koji su birali fiksni broj vijećnika iz određenih gradskih područja, bez obzira na broj ljudi koji u njima žive.


Nakon toga je trebalo punih deset godina da bi se vladajuća hrvatska i bošnjačka stranka dogovorile o novim pravilima.
Za odluku da se u Mostaru nova lokalna vlast bira 20. prosinca glasalo je šest od sedam članova SIP-a a protiv je bio jedino hrvatski član Vlado Rogić. Ocijenio je kako je neprimjerena provedba izbora neposredno uoči Božića. H
Čović protiv
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i čelnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, usprotivio se prošlog petka održavanju lokalnih izbora u Mostaru odvojeno od drugih sredina lokalne samouprave smatrajući da se na taj način hercegovačko središte ponovno pokušava napraviti gradom slučajem. U Mostaru će se birati nova lokalna vlast 20. prosinca, a u ostatku BiH 15. studenoga.
Možda ste propustili...

NEMA RIZIKA OD KRŠENJA VLADAVINE PRAVA

Europska komisija zatvorit će postupak protiv Poljske

GRADONAČELNIK ODESE GENNADY TRUKHANOV:

U ruskom napadu na Odesu poginule tri osobe

Najčitanije iz rubrike