Mozaik
USPJEH ANTE KOTROMANOVIĆA

Bivši se ministar obrane za samo tri i pol sata popeo na vrh Matterhorn
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
U planinarskom dnevniku umirovljeni brigadir upisao je i uspone na Kilimanjaro i Mont Blanc

Bivši se ministar obrane i umirovljeni stožerni brigadir Hrvatske vojske Ante Kotromanović, zajedno s legendom slovenskog alpinizma Tomažom Jakovčićem, popeo na prestižni vrh Matterhorn u Švicarskim Alpama. Iskusni penjač Jakovčič o psihofizičkoj snazi svojega planinarskog sudruga imao je samo riječi hvale.

- Na drugom kraju užeta bio mi je bivši ministar obrane u vladi Republike Hrvatske Ante Kotromanović. On se prvi put alpinističkim stilom penjao tek prije mjesec dana u sjevernoj Triglavskoj stijeni, kada smo lako i brzo ispenjali slovenski smjer te iza podneva stajali na vrhu Triglava. Sada su nam do vrha Matterhorna po Hörnli grebenu trebala samo tri i pol sata i malo manje vremena da se spustimo do planinarskog doma! Siguran sam da je ovo najbrži hrvatski uspon na Matterhorn ikada! Nevjerojatno je što sve može čelična volja, čvrsta psiha i ljubav prema planinama! - rekao nam je Jakovčič.

Matterhorn je planina na granici između Švicarske i Italije visine 4478 metara. Matterhorn uz Eiger i Grandes Jourasses pripada u kategoriju tzv. tri problema Alpa iliti "Alpsku trilogiju" i kao takav ima dugu i bremenitu penjačku povijest. Planinu je prva osvojila ekspedicija koju je vodio engleski planinar Edward Whymper 14. srpnja 1865. i čiji je veći dio smrtno stradao prilikom silaska vrtoglavim padom u ponor. U daljnjim pokušajima osvajanja vrha do danas poginulo je više od 600 planinara. No sada zbog kvalitetne opreme, visokih sigurnosnih standarda, pridržavanja planinarske etike i kulture, klasični uspon po Hörnli grebenu više nije tako jako opasan. Štoviše, u turističkoj sezoni, koja traje od srpnja do kolovoza, po Hörnli ruti se na Matterrhorn popne čak 1000 planinara.

Unatoč toj gužvi, Matterhorn i njegov križ na vrhu, koji je posvetio i sam Papa, a zavjetovale mu se obitelji planinskih vodiča, bio je i ostao izazov za svakog iole ambicioznijeg planinara u koje se sada ubraja i Ante Kotromanović, koji u planinarskom dnevniku ima upisane gotovo sve hrvatske i mnoge slovenske vrhove. Osim toga, popeo se umirovljeni stožerni brigadir još na najviši vrh Europe Mont Blanc, Kilimanjaro u Tanzaniji te 7546 metara visok vrh Muztagh Atu u Kirgistanu.

Dario Majetić
Foto: Tomaž Jakovčič

4478

metara visok je vrh Matterhorn na granici Švicarske i Italije
600

planinara do danas je poginulo u pokušaju uspona na ovaj vrh u Alpama
Kotromanoviću i Jakovčiču trebala su samo tri i pol sata za uspon na Matterhorn po Hörnli grebenu
Možda ste propustili...

KONCERTI SJAJNIH MLADIH BENDOVA 19. I 20. TRAVNJA

Superval stiže u Đakovo i Osijek

NOVI HITOVI SPREMNI ZA GLASANJE

Objavljeni konkurenti za Hit ožujka

Najčitanije iz rubrike