Mozaik
OBJAVLJENI KANDIDATI ZA TELEVIZIJSKE NAGRADE

Rekordnih 160 nominacija dobile su serije s Netflixa
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Pojedinačni favorit je HBO-ova serija o superjunacima “Watchmen”

Objavljene su nominacije za televizijske nagrade Emmy, a najviše u povijesti dodjele dobio je Netflix s čak 160 nominacija. Odmah iza njega je HBO sa 107 nominacija, a među njima je i njihova serija "Watchmen" koja je pojedinačno dobila najviše, 26 nominacija. Ovo je veliki uspjeh za seriju s Reginom King u glavnoj ulozi, s obzirom da je već najavljeno kako neće više biti snimana.

Humoristička serija "The Marvelous Mrs. Maisel" dobila je 20, a "Ozark" i "Succession" po 18 nominacija. HBO je malo podbacio jer mu nedostaje favorit "Igra prijestolja", serija koja je 2019. završena nakon osam sezona. Humoristička serija "Schitt‘s Creek", koja je nedavno završila nakon šest sezona, dobila je 15 nominacija. "The Morning Show", prva serija u produkciji Apple TV, dobila je niz glumačkih nominacija, i to za: Jennifer Aniston, Stevea Carrella, Marka Duplassa i Billyja Crudupa, ali ne i Reese Witherspoon, koja je i izvršna producentica serije. Star Wars spin-off "The Mandalorian", serija koja se može gledati na novom servisu Disney Plus, također ima 15 nominacija. "Moderna obitelj", koja već ima osvojena 22 Emmya od ukupno 80 nominacija u prošlosti, ove godine je za svoju zadnju sezonu dobila tri nominacije.

"Watchmen", favorit ove godine, inovativan je prikaz stripa o superjunacima, koji se bavi rasizmom u SAD-u. Iako je serija dobila pohvale kritike i publike, nakon samo devet epizoda, njezin autor Damon Lindelof izjavio je da ne želi producirati drugu sezonu. Dao je blagoslov HBO-u da snimaju dalje bez njega, ali mreža je odbila. Među nominacijama koje je serija dobila je i ona glumačka za Jeremyja Ironsa. Objava nominacija obavljena je virtualnim putam, zbog pandemije, a dobitnici će biti objavljeni 20. rujna na svečanosti koja će biti prenošena uživo na ABC-ju s voditeljem Jimmyjem Kimmelom. Ove godine nema dugogodišnjih osvajača nagrade, kao što su "Igra prijestolja", "Veep" i "Fleabag", pa su svoje mjesto dobili neki novi naslovi i u kategoriji drame, ali i među humorističkim serijama.

Tanja Kvorka
MEĐU NOMINIRANIMA, I ZA DRAMSKE I ZA HUMORISTIČKE SERIJE, I BROJNI BRITANCI
Među nominiranima i ove godine ima puno Britanaca. Za najbolje glumce natječu se zvijezda “Killing Eve”, Jodie Comer i Olivia Colman iz “The Crown”. Za najbolje sporedne glumice nominirane su Helena Bonham Carter (“The Crown”) i Thandie Newton (“Westworld”) uz Irkinju Fionu Shaw (“Killing Eve”). Autorica sitcoma “Fleabag”, Phoebe Waller Bridge nominirana je za gostujuću ulogu za vođenje jedne epizode Saturday Night Livea. Njezin partner iz “Fleabaga”, Andrew Scott nominiran je, ali za gostujućeg glumca u dramskoj seriji (“Black Mirror”).

Škotski glumac Brian Cox kandidat je za Emmy za ulogu u seriji “Succession”, u kojoj glumi Logana Roya, osvetoljubivog medijskog mogula. Britanci Matthew Macfadyen i Harriet Walter su prepoznati za svoju glumu u satiričkim dramama autora, također Britanca, Jesseja Armstronga (“Peep Show” i “Fresh Meat”).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike