Dome slatki dome
VIZUALNI DOŽIVLJAJ U KUHINJI

Lijepo poslužena hrana - dvostruki užitak u jelu
Objavljeno 30. srpnja, 2020.
Ako preferirate stroge linije i minimalističko uređenje, klasične tanjure zamijenite četvrtastima, u istočnjačkom stilu

Poznato je da je jelo "ukusnije" ako ljepše izgleda, pa će nam uvijek biti primamljivija brižnije poslužena hrana od one samo nemarno bačene na tanjur.

Veliki majstori kuhinje, kao i vlasnici svih boljih restorana, to jako dobro znaju, pa ćete pri serviranju jela na tanjuru često naći i “nepotrebne”, ili čak nejestive dodatke, koji su tu samo radi vizualnog doživljaja. Osim šefova kuhinja te je činjenice uglavnom svjesna i svaka kućanica, što postaje očito u vrijeme blagdana, kada se iz ormara vade najfiniji porculan, kristalne čaše, novi stolnjak, ubrusi...

No, budući da je prehrana velikim dijelom odgovorna za naše zdravlje i način na koji se osjećamo, ne škodi malo vremena posvetiti njezinu serviranju i za "običnih" dana. "Rasparene" tanjure koji su preostali iz različitih davno razbijenih setova zamijenite tako jednim originalnim setom, koji će odražavati vaš dobar ukus - ne samo u jelu nego i u odijevanju i uređenju stana.

Ako preferirate stroge linije i minimalističko uređenje, klasične tanjure zamijenite četvrtastima, u istočnjačkom stilu. Ako se pak ne volite ograničavati, izaberite nepravilne oblike različitih uzoraka, ili pak nabavite jedan od unikatnih setova u kojima će svaki pojedini tanjur pričati svoju malu priču. Boje također prilagodite svojem ukusu: voće i povrće živih tonova tako će mnogo bolje doći do izražaja na tamnijoj površini, pa u obzir dolazi čak i crno posuđe, koje je nekoliko godina unatrag bilo nezamislivo za obiteljskim stolom. Kako svijet sve više postaje "globalno selo", i u našoj zemlji sve popularnija postaje istočnjačka kuhinja, a s njome i posuđe koje ga prati, no to ne znači nužno i da se morate odreći vilice i noža. Obrok će biti ugodniji (i ukusniji) i ako ga jednostavno poslužite na dva tanjura, uz pripadajući podmetač i mirisnu svijeću, čak i ako večerate sami. Razmazite se sitnicama i dopustite si užitak u hrani - zadovoljstvo će biti dvostruko.

Jasminka Knežević
Ljetna nota
Uključivanje prirodnih elemenata u prezentaciju hrane i pića sjajna je ideja, a time ćete uistinu unijeti i ljetnu notu u posluživanje obroka ukućanima ili gostima. Kada je riječ o pićima, pokušajte ukrasiti svoje staklene čaše grančicama metvice i kriškama voća ili čak pokušajte zamijeniti uobičajene kockice leda zamrznutim komadima voća. Stol možete ukrasiti dodirom prirodne ljepote, a od grančica, listića i cvijeća stvoriti središnji jednostavan i učinkovit aranžman. Slojevitim aranžiranjem stola svojem stolu možete dati i potpuno novu dimenziju.
Možda ste propustili...

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

MOGU BITI PRIJENOSNICI BOLESTI

Sezona je krpelja, zaštitite svoje ljubimce

Najčitanije iz rubrike