Novosti
SPOLNA I DOBNA STRUKTURA ZARAŽENIH KORONAVIRUSOM

Čak 65 posto oboljelih u Osječkoj županiji su žene, zaraženo 35 djece
Objavljeno 29. srpnja, 2020.
Iako svjetska statistika bilježi više zaraženih muškaraca, omjer u OBŽ-u remeti stanje s časnim sestrama

Prema službenim podatcima Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije od ukupnog broja oboljelih na području Osječko-baranjske županije od sredine ožujka do danas u spolnoj strukturi prednjače žene. Tako statistika kaže da su od 560 do sada oboljelih 65 posto žene, a samo 35 posto muškarci.


Najveći nerazmjer prema spolu bilježi se u dobi od 70 do 79 godina, gdje je zabilježen samo 21 oboljeli muškarac i zaražene 64 žene. Istovremeno na području Hrvatske nacionalna statistika u nepovoljniji položaj stavlja muškarce, kojih je 54 posto, a zaraženih je žena 46 posto. Razloge za ovu spolnu disproporcionalnost u odnosu prema ostatku Hrvatske, ali i većine svijeta, gdje muškarci čine veći postotak zaraženih, treba tražiti u situaciji prodora virusa u dom časnih sestara u Đakovu, gdje je u najvećem dijelu riječ upravo o ženama starije dobi.

Na trećem mjestu

Inače, pandemija koronavirusa u Hrvatskoj se pojavila 25. veljače 2020. godine. Prvi slučaj potvrđen je u Zagrebu. Obolio je 26-godišnjak koji je od 19. do 21. veljače boravio u talijanskom gradu Milanu. Nakon što je pozitivno testiran, hospitaliziran je u Sveučilišnoj bolnici za zarazne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Dana 19. ožujka zabilježeno je više od sto slučajeva. Broj oboljelih za samo dva dana udvostručio se, 200 zaraženih, a zaključno s 27. ožujka potvrđeno je više od 500 slučajeva. Trenutačno je u Hrvatskoj potvrđen 4881 slučaj, od kojih je 139 preminulo te 3936 izliječeno, a na koronavirus do sada je testirano 112.834 osobe. Po broju oboljelih Osječko-baranjska županija na trećem je mjestu u Hrvatskoj, i to odmah iza Grada Zagreba i Splitsko-dalmatinske županije. Tako je na području ove županije do sada potvrđeno 560 slučajeva, od kojih je 15 osoba preminulo. Odmah na četvrtom mjestu je Vukovarsko-srijemska županija, s 374 oboljela.


Detaljno razmatranje statistike pokazuje da je u Osječko-baranjskoj županiji do sada najviše oboljelih u dobi od 60 do 89 godina, a kod starijih od 90 godina do sada je bolest zabilježena samo u četiri slučaja, i sve su bile žene. To se može tumačiti i činjenicom da je riječ o dobi koju u znatno većem broju dožive upravo žene. Kada se gledaju djeca kod koje je na području Osječko-baranjske županije potvrđen SARS-CoV2 u dobi od 0 do 9 godina, do sada je registrirao 35 osoba, od čega 16 dječaka i 19 djevojčica. Kada se gleda na nacionalnoj razini, onda je prosječna dob oboljelih 48 godina.


Podaci istraživačke inicijative Global Health 50/50 iz više od dvadeset zemalja pokušavaju rastumačiti razloge zbog kojih muškarci teže obolijevaju od COVID-19 i češće umiru od zaraze. Kada je riječ o stopi smrtnosti, kod žena ona iznosi jednu, a kod muškaraca dvije trećine. Pritom je odlučujuća starosna struktura. Tako, prema podacima njemačkog instituta Robert Koch (RKI), muškarci između 70 i 79 godina starosti najmanje dvostruko više umiru od žena. Tek nakon te starosne dobi odnos se počinje izjednačavati, a zatim se ponovo razilazi kod starosne grupe od 90 do 99 godina. Razlog za to je možda znatno veći broj starijih žena nego muškaraca. RKI ne objašnjava zašto su tolike razlike kada su u pitanju spolovi. Važnu ulogu pritom bi mogao imati receptor ACE2, jer on je neka vrsta prolaza za bolesti COVID-19, SARS i MERS koje su posljedice koronavirusa. “Muškarci su više na udaru i kada je u pitanju MERS”, kaže Bernhard Zwißler, direktor klinike za anesteziologiju na minhenskoj Sveučilišnoj klinici LMU.
Zaštićena djeca

Prema podacima studije koju je objavio University Medical Centar iz Groningena, koncentracija receptora ACE2 veća je kod muškaraca. Tu razliku vezanu uz spolove znanstvenici su uočili istražujući moguću vezu između receptora ACE2 i kronične srčane insuficijencije. Ženski imunološki sustav otporniji je nego kod muškaraca. Za to je zaslužan prije svega ženski spolni hormon estrogen, koji stimulira imunološki sustav i brže i efikasnije djeluje protiv patogena. Muški testosteron, s druge strane, koči sposobnost tjelesne samoobrane. Da imunološki sustav žena generalno brže i bolje reagira na virusne zaraze, prema ocjeni virologa, vidi se i na primjeru drugih virusnih bolesti, poput gripe ili običnih prehlada. Žene, međutim, više pate od autoimunih bolesti, kod kojih imunološki sustav pretjerano reagira i napada vlastite stanice – što je moguća komplikacija i kada je riječ o COVID-19.

Kada je u pitanju koronavirus, već je poznato da djeca nisu među najugroženijima u društvu. Kod većine djece simptomi bolesti su blagi, a često ih i nema. Od početka pandemije u Njemačkoj je umrlo 8882 ljudi, od kojih su samo troje bili mlađi od osamnaest godina. Još uvijek nema pravog objašnjenja za to. Medicinari pretpostavljaju da kod male djece djeluje urođeni "nespecifični sustav". Kao zaštitu od prvih patogena majka već predaje fetusu svoju specifičnu imunološku zaštitu, a poslije i novorođenčetu, preko majčina mlijeka. U tu urođenu imunološku zaštitu pripadaju i stanice ubojice – to su bijela krvna zrnca, koja napadaju sve patogene koji preko sluznice ili kože prodiru u tijelo.


Nefreteta Z. Eberhard
statistika
U RH MUŠKARCI ČINE 54 POSTO OBOLJELIH
PREMINULI U VUKOVARSKOJ ŽUPANIJI
Stožer Vukovarsko-srijemske županije u utorak je izvijestio o jednoj preminuloj osobi od COVID-19, a zabilježene su dvije nove pozitivne osobe na tu bolest, jedna iz Tovarnika i jedna iz Starih Mikanovaca. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije u toj županiji je 368, od kojih je 160 osoba izliječeno, a tri su osobe preminule. Trenutačno je hospitalizirano deset osoba. U 24 sata testirano je 135 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 5146. U samoizolaciji su 622 osobe. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u najistočnijoj županiji pozitivno je 18 zdravstvenih radnika. U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 47 radnika. Policija je utvrdila dva kršenja mjera samoizolacije i o tome izvijestila Državni inspektorat. M.F.
DVA SLUČAJA NA PODRUČJU NAŠICA
Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je u utorak da je u 24 sata zabilježen 41 novi slučaj zaraze koronavirusom. Prema izvješću Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije od ponedjeljka do utorka u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije na COVID-19 je testiran 191 uzorak, od kojih su dva bila pozitivna. Riječ je o osobama s područja Ispostave Našice. Istovremeno je u KBC-u Osijek hospitalizirana jedna osoba više nego u ponedjeljak, pa se na bolničkom liječenju nalaze 34 osobe, od kojih su tri na respiratoru. Preminula je jedna osoba (1943. godište) s područja Osječko-baranjske županije. Riječ je o osobi sa znatnim komorbiditetom, koja je liječena u respiracijskom centru.
Možda ste propustili...

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

POPLAVE, POŽARI, SUŠA, TOPLINSKI VALOVI...

Klimatska kriza raste: Europu su zahvatili vremenski ekstremi