Osijek
DRUGA STRANA NOŠENJA MASKI

Zbog iritacije kože sve više
pacijenata kod dermatologa
Objavljeno 28. srpnja, 2020.
Liječnici kažu da dodatne probleme mogu stvarati brada ili brkovi, pa savjetuju brijanje

Kako se drugi val koronavirusa pojavio uoči samog ljeta, upravo je tijekom najvrućih dana nošenje maski na licu postalo obvezno u javnom prijevozu i svim zatvorenim prostorijama, poput dućana, pošte ili ureda. No, za razliku od kirurga, koji su na maske naviknuli te ih nose u kontroliranim uvjetima, zubara i drugih profesija koje moraju nositi zaštitu na licu, brojnim građanima koji maske koriste prvi put one ih možda štite od COVID-a, ali izazivaju drugi oblik zdravstvenih problema. Tu je naravno i velik broj osoba koje rade u uslužnim djelatnostima, pa maske moraju nositi svakodnevno tijekom osam sati. Maske imaju svoju zaštitnu funkciju, no na većoj temperaturi višesatno nošenje maske stvara prištiće ili iritacije na licu, pa su dermatolozi ovih dana okupirani upitima brojnih građana koji traže savjete.

– Velik je broj građana kojima se zbog znojenja ovih dana javlja tipično crvenilo na licu kao posljedica nošenja maske. Problem je što mi ispod tih maski pušemo i ispuštamo slinu kada govorimo, a ako je koža masnija ili osjetljivija, tu nastaju problemi. Zapravo bismo, da spriječimo bilo kakve iritacije pod maskama, trebali šutjeti, a nakon skidanja maski se umiti i namazati lice nekakvom blagom emulzijom. Što se tiče materijala, tu nema nekakve preporuke jer zapravo nije sam materijal od kojih je načinjena maska uzročnik reakcije kože, nego to što ne može disati i što se stalno vlaži te se stvaraju idealni uvjeti za razvoj kožnih reakcija. Nažalost, osjetljivoj koži sve smeta, i to ne samo na licu, pa sada imamo i brojne građane čija koža burno reagira na dezinficijense za ruke, kao i stalnu iritaciju sapunom. Tu čovjek uistinu mora napraviti razuman omjer između epidemioloških mjera i zaštite osjetljive i nadražene kože. Znači, uvijek nakon dezinfekcije imati uza se neku kremu za ruke - kaže osječka dermatovenerologinja, dr. sc. Ivana Ručević.

Inače, liječnici napominju da dodatne probleme pod maskom mogu stvarati brada ili brkovi jer je tada otežano održavati higijenu, a zbog maske se koža pojačano znoji te je moguća pojava akni. Ako zbog prirode posla morate stalno nositi masku, onda bi bilo dobro obrijati bradu i brkove. Masku bi osim toga trebalo skinuti čim se završi boravak u prostoriji gdje se treba nositi. Kako bi se skratilo vrijeme kontakta, ako to nije moguće, najbolje je svako malo otići nekamo da koža jednostavno prodiše.

Nefreteta Z. Eberhard
Platnenu masku obvezno stalno prati
Platnene maske za višekratnu upotrebu trebalo bi očistiti i dezinficirati nakon svake upotrebe. Iako je pranje idealno, ako ono nije opcija nakon svakog nošenja, platnenu masku može se staviti i u papirnatu vrećicu (nikako ne plastičnu) i držati je na toplom mjestu, poput prozora. Nakon dan ili dva maska će se potpuno osušiti, a potencijalni virus postati neaktivan. Važno je da ne hodate okolo s prljavom maskom. Može ju prati s rubljem u stroju za pranje rublja na temperaturi koja odgovara tkanini. Ako je perete ručno, onda je dobro trljajte u sapunu i toploj vodi, najmanje 20 sekundi. Nakon toga je temeljito isperite i ostavite da se osuši i po mogućnosti izglača prije upotrebe.
Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike