Novosti
VUKOVARSKA TVRTKA CERTIFIKAT

Želimo da naše proizvode prihvate domaće ustanove
Objavljeno 27. srpnja, 2020.
Bajto: Imali smo velikih problema pri probijanju na tržište, ali gdje god smo ušli, brzo smo počeli rasti

Tvrtka Certifikat, sa sjedištem u Gospodarskoj zoni Vukovar, bavi se proizvodnjom mikrobioloških podloga i brzih testova.


U sklopu proizvodnje obavljaju istraživanje i razvoj inovativnih proizvoda te u ponudi imaju široku paletu mikrobioloških hranjivih podloga. Njihovi se proizvodi koriste za izolaciju mikroorganizama iz hrane, vode, okoliša, kliničkog materijala u humanoj i veterinarskoj medicini, predmeta opće uporabe, kao i za određivanje pokazatelja higijene i uzročnika kvarenja.

Stručna radna snaga

Mario Bajto, predsjednik Uprave Certifikata, naveo je kako je tvrtka osnovana 2006. godine i krenula je s uvođenjem ISO standarda i consultingom, a četiri godine kasnije zakoračili su na područje zdravstva i mikrobiologije.


"Zdravstvo je u Hrvatskoj socijalna kategorija i što se tiče proračuna, ali i što se tiče ljudi, pa smo vidjeli šansu i krenuli u investiciju opreme za proizvodnju. Ciljane skupine su nam bolnice, zavodi za javno zdravstvo i laboratoriji. Gledamo isključivo kvalitetu proizvoda, prepoznala nas je Europa i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, pa ulazimo u projekt vrijedan oko 11,6 milijuna kuna. Riječ je o istraživačkom laboratoriju za brze testove, gdje ćemo raditi podloge za sterilnost prostorija, pločice za brzu analizu urina i otisne pločice za površine, čime faktički ulazimo u područje dijagnostike", naveo je Bajto.


Nedavno im je ministarstvo za taj projekt odobrilo pet milijuna kuna nepovratne potpore, a ostala sredstva osigurat će iz vlastitih resursa. Bajto je naglasio kako su pregovori s bankama okončani i odlučili su se za onu koja će ih pratiti u realizaciji zahtjevnog projekta, no istodobno rade i na još nekoliko projekata koji bi u budućnosti trebali zaživjeti i rezultirati zapošljavanjem novog kadra.


"Procjena je da će nam trebati dvije-tri godine kako bismo napravili laboratorij, no ne mislimo na tomu stati. Naše su projekcije da bi nam 70 posto proizvoda bilo usmjereno na izvoz u zemlje u regiji, Rumunjsku, Bugarsku i Mađarsku. Strateški smo donijeli odluku da radimo preko distributera, odnosno bavimo se isključivo proizvodnjom i istraživanjem novih proizvoda, te se nadam kako će nas više prepoznati i u Hrvatskoj", naglasio je i dodao kako planiraju manji pogon vezano uz dijagnostiku graditi i u Osječko-baranjskoj županiji.


Suradnju s gradskom upravom Vukovara ocijenio je odličnom te ne misle odlaziti iz njega, a i novu će investiciju također realizirati u Gospodarskoj zoni Vukovar, gdje će graditi halu na 900 četvornih metara, što je za malu tvrtku velik iskorak. Trenutačno imaju devet zaposlenih. Međutim, Bajto je najavio kako će na jesen biti novih zapošljavanja jer obujam posla raste.


"Moramo se širiti, što nam je i cilj i prirodni slijed. Zapošljavamo laboratorijske tehničare, mikrobiologe, biotehničare i prehrambene tehnologe. Toga kadra gotovo i nema na tržištu rada na istoku Hrvatske jer je uglavnom već zaposlen u bolnicama i zavodima za javno zdravstvo. Iza nas je mukotrpan rad, morat ćemo uložiti još više snage i energije", rekao je i istaknuo kako dobrih rezultata ne bi bilo bez odličnog tima unutar tvrtke, ali i vanjskih partnera, odnosno poduzeća s kojima imaju kvalitetnu suradnju i u Hrvatskoj i izvan njezinih granica.
Težak proboj

Na upit je li bilo teško osnovati tvrtku toga profila i pokrenuti posao, odgovorio je potvrdno navodeći kako su se prvi u Hrvatskoj registrirali za proizvodnju "In vitro" dijagnostike, pa im kada su došli s idejom u Ministarstvo zdravstva, nisu u prvom trenutku znali reći ni što točno trebaju predati od dokumentacije. Nakon pola godine su se registrirali i krenuli na tržište.

"Jako je značajno za poduzetnike to što je Hrvatska član Europske unije, jer izlazak na inozemno tržište osigurava da ne moramo stajati na carini, imamo brži protok i niz pogodnosti. Uspjeti se može, od 2011. godine u to vjerujem i nadam se kako ćemo i dalje rasti i biti prepoznati. Nažalost, dio hrvatskih zdravstvenih ustanova nije prepoznao naš potencijal, pa nabavlja robu 500 kilometara dalje umjesto od nas. Imali smo velikih problema prilikom probijanja na tržište, ali gdje god smo ušli, brzo smo počeli rasti. Naše su prednosti kvaliteta, brzina isporuke i prilagodljivost kupcima", rekao je Bajto ističući kako će se i dalje baviti isključivo proizvodnjom, a ne prodajom i distribucijom.


Dragana Korpoš
DJELATNICI KAO DRUGA OBITELJ
Bajto je naveo kako ih je epidemija koronavirusa malo usporila jer su zdravstvene ustanove selektirale pacijente koji su dolazili na analizu urina i krvi. Posebno je istaknuo značaj državnih mjera vezanih uz plaće, jer im je to dalo mogućnost rekuperacije. "Dobili smo vrijeme kako bismo se prilagodili tržištu. Nadam se kako će nas prepoznati i bolnice i zavodi koji do sada nisu surađivali s nama. Mala smo obiteljska tvrtka i sve zaposlene i doživljavam kao drugu obitelj, a da isto misle i oni, najbolje govori to što se izgradnji nove hale naši djelatnici vesele kao da grade vlastiti stan ili kuću. To je naš veliki uspjeh. Puno smo radili na energiji i zajedništvu i držim kako je to temelj modernoga biznisa. Ne možete raditi sami, morate imati partnere koji vas prate i u opremi i financiranju bez obzira na to radi li se o bankama, distributerima ili proizvođačima sirovina. Morate imati sve ‘pokriveno‘ i u Hrvatskoj i na inozemnom tržištu. Sa svima je nužno uspostaviti partnerski odnos i tek tada se čine značajni iskoraci i postiže uspjeh", poručio je Bajto, koji je završio menadžment zdravstva i neko vrijeme radio i u HZZO-u, što mu je dalo temelj i ideju za pokretanje vlastite tvrtke. Certifikat puno ulaže u edukaciju djelatnika i formirao je vrijednu ekipu mladih ljudi. Bajto je rekao kako u tvrtki radi i njegova supruga i od prvoga dana ima potporu cijele obitelji. "Kada sam pokretao posao, uložio sam cijeloga sebe, privatni stan stavio sam pod hipoteku i uložio u opremu šest milijuna kuna. Bio je to hazard života. Možda će netko od troje djece nastaviti posao iako to zapravo nije važno. Bit životnog puta je da čovjek bude sretan, a ne da ga bilo tko tjera da radi nešto što ne voli", zaključio je.
Tvrtka Certifikat kreće s gradnjom istraživačkog laboratorija za brze testove
Možda ste propustili...