Tehno
TEST: A1 ALPHA 20 PLUS

Malo bolji, malo skuplji, velika baterija i puno memorije
Objavljeno 24. srpnja, 2020.
Veliki zaslon zadovoljit će one koji konzumiraju multimediju ili često rade na telefonu

Nakon prošlotjednog testiranog A1 Alpha 20 u rukama nam se našao A1 Alpha 20+, malo bolji, no i malo skuplji model.


A1 Alpha 20 ugodno nas je iznenadio onim što nudi korisnicima u zamjenu za izuzetno povoljnu cijenu. Njegov nešto veći brat donosi veći zaslon, malčice brzi procesor te malo bolju kameru. No glavne odlike su više-manje iste, i dalje je tu velika baterija, puno memorije, 4 GB RAM-a. Kakav je u svakodnevnom radu, donosimo u nastavku.

Samo na pretplatu

Kao i kod modela A1 Alpha 20, i od modela A1 Alpha 20+ krenut ćemo od onog za mnoge kupce najvažnijeg – cijene. Naime, A1 Alpha 20+ je kao i bratski model 20 isključivo dostupan u ponudi A1 telekoma. Međutim, dok je model Alpha 20 moguće kupiti i kao samostalan uređaj te ga kasnije koristiti uz broj na bonove, A1 Alpha 20+ nudi se isključivo u pretplatničkim tarifama. Kad smo već kod njih, spomenimo Mobilna M uz koju nam se uređaj i prvotno nudi. Uz nju Alpha 20+ jednokratno se plaća samo devet kuna, a mjesečno na tarifu ide još 35 kuna za otplatu uređaja.

Sad kada smo riješili financije, krećemo na sam uređaj. A1 Alpha 20+ izrađen je iznenađujuće kvalitetno, rekli bismo premium. U rukama je teško odgonetnuti što je plastika, a što staklo, pa ako vam je stalo do luksuznog izgleda, A1 Alpha 20+ definitivno je model koji će taj kriterij ispuniti. Što se tiče ergonomije, A1 Alpha 20+ odlično leži u ruci unatoč povećim dimenzijama od 163 x 76 x 9 mm. Zanimljiva je svojevrsna bordura rubnog dijela telefona, a koja pridonosi boljem držanju telefona. Prednju stranu gotovo u potpunosti čini zaslon koji na modelu Alpha 20+ mjeri 6,53 inča, a koji ima tek nešto deblji donji rub i rupicu za kameru. Inače, riječ je o TFT LTPS zaslonu razlučivosti 1.080 x 2.340 piksela koji donosi sasvim pristojan prikaz boja, svjetline i kontrasta uz odličnu oštrinu. Stražnja strana telefona donosi čitač otiska prsta te četverostruku stražnju kameru smještenu u izdignutom djelu prema uzoru na ovogodišnji trend koji imaju gotovo svi proizvođači. Postava tipki je standardna, dakle imamo tri tipke na desnom boku – pojačavanje i smanjivanje zvuka te uključivanje. Donja strana otkriva dobrodošao 3,5-milimetarski autoizlaz te USB-C priključak. Gornji rub rezerviran je za umetanje SIM i microSD kartice. U paketu s A1 Alpha 20+ osim punjača, stižu i slušalice.

Balans svega

Nakon nekog vremena korištenja A1 Alpha 20+ stekli smo pravi dojam što ovaj pametni telefon može ponuditi svojim korisnicima. U dvije riječi najbolje bismo ga opisali s balansom svega. Naime, A1 Alpha 20+ dolazi s procesorom MediaTek Helio P70 koji jamči fluidan rad, a tu je i najnoviji Android 10 s privlačno dotjeranim korisničkim sučeljem. U prilog brzom radu idu i 4 GB radne memorije, što je danas neki minimum za iole ozbiljnog korisnika, a pohvalno je i 128 GB interne memorije za pohranu. Baterija će komotno izgurati cijeli dan zbog 4000 mAh kapaciteta. 3,5-mm audiopriključak zadovoljit će ljubitelje glazbe, a veliki zaslon one koji konzumiraju multimediju ili često rade na telefonu te cijene svaki inč dijagonale i rezolucije. Kamera je cjelokupno gledano prosječna, nudi sasvim dobre fotografije na otvorenom i u zatvorenom te jasno pokazuje nešto mučenja u uvjetima slabijeg osvjetljenja. Inače, četverostruka glavna kamera ima 48 Mpx + 8 Mpx + 2 Mpx + 2 Mpx, a ona s prednje strane je 16 Mpx. Ako ste korisnik koji traži balans između svih mogućnosti koje jedan pametni telefon nudi, a niste spremni potrošiti gomilu novca na telefon, A1 Alpha 20+ je uz svojeg slabijeg brata A1 Alpha 20 svakako model koji se može uzeti u najuži izbor. Uz tarifu koja donosi zaista puno, priča je zaokružena.
Marin Režić
Ako vam je stalo do luksuznog izgleda, A1 Alpha 20+ definitivno je model koji će taj kriterij ispuniti
Kamera je cjelokupno gledano prosječna, nudi sasvim dobre fotografije na otvorenom i u zatvorenom
Najčitanije iz rubrike