Dome slatki dome
STAMBENI AMBIJENT PROŽET LJETOM I EUFORIJOM

Morsko-ljetni ugođaji opuštaju cijele godine
Objavljeno 23. srpnja, 2020.
Igra paletom plave boje nije samo za odvažne, nego za sve one koji žele osjetiti čari ljeta, ugodnu i opuštajuću atmosferu

Ljetni detalji su vedri i s istaknutim koloritom te ne mogu ostati nezapaženi u prostoru. Igra bojama, namještajem i detaljima stvorit će ugodan stambeni ambijent prožet ljetom i euforijom koje ono nosi, a unošenje morskih ugođaja dodatno će začiniti cijelu interijersku priču.

Tipična boja ljeta je plava. Plava boja umiruje, pa je preporučljiva za spavaće i radne sobe, ali i dječje, u kojima se boravi i uči. Plavetnilo se kroz boje zidova, namještaja i dekorativnih tkanina nameće kao vrlo dominantan element prostora, upravo zbog ugode koju stvara i asocijacija koje pobuđuje.

Poigravanje nijansama može stvoriti vrlo dinamične prostorne efekte, posebice atraktivne pojedincima koji od plave boje očekuju dualne efekte – opuštajuće i stimulirajuće. Plava boja namještaja izazovna je svakom pojedincu, a namještaj ovakvih boja može biti u svim prostorijama doma.

Dnevni boravak idealno je okruženje za unošenje plave boje i ljetnih morskih detalja koji će u potpunosti transformirati prostor u oazu za uživanje. Plava se boja namještaja može pojaviti na različite načine, a ovisno o odabranoj kombinaciji ona će pojačati ili smanjiti vizualni doživljaji i ugođaji koje stvaraju njene različite nijanse.

Komode, klub stolići, ormarići ili police mogu se izvoditi kao puni elementi u plavoj boji, ili se kombinirati s drugim materijalima – staklom, drvom ili metalom te tako tvoriti vrlo interesantna dizajnerska rješenja. Prostor ispunjen ovakvim komadima namještaja idealno je upotpuniti ljetnim detaljima poput podnih prostirki od bambusa, slikama s motivima ljeta, ukrasnim predmetima s odsjajem sedefa, školjkama, dekorativnim jastučićima vedrih boja te dekoracijama s motivima vode. Dio površine zida ili poda može biti popločan kamenom koji je po svojoj vrsti i načinu slaganja tipičan za podneblje u kome živite. Sve ovo stvorit će ugodne morsko-ljetne ugođaje o kojima mnogi sanjaju cijele godine.

Plava boja preporučljiva je za spavaće sobe. Krevet, ormar, noćni ormarići te komoda trebaju biti u nježnim nijansama plave boje, ako su svi navedeni elementi namještaja u cijelosti izvedeni kao plavi. Izvedba u kombinaciji s drugim materijalima ili bojama dopušta primjenu intenzivnije nijanse. Vrlo je važno uskladiti boju zidova s odabranom nijansom namještaja, i to na način sa se zidovi izvode u vrlo nježnim i diskretnim tonovima drugih boja. Detalji poput stolnih te stojećih lampi od ratana ili platna, zastori na prozorima u obliku resa od školjki ili užeta, mirisne svijeće te posteljina s cvjetnim motivima, unijet će ljetne ugođaje u svaku spavaću sobu.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Dizajn
morsko-ljetni ugođaj
Svjetlije i tamnije
Dječje sobe uvijek su vesele i razigrane, pa će primjena plave boje u igri svjetlijih i tamnijih nijansi stvoriti dinamičnost primjerenu njihovom uzrastu. U dječjim sobama preporučljivo je primijeniti više boja kako bi se stvorila ugodna stimulirajuća sredina, pa se plava može kombinirati s bijelom, žutom, crvenom, zelenom, narančastom, tirkiznom itd.
Možda ste propustili...

CVIJEĆE U VAZI DUŽE ĆE TRAJATI

Odrezati listove, mijenjati vodu

Najčitanije iz rubrike