Novosti
VODOVOD-OSIJEK O MLJEKARI:

Otpadne vode iz tvrtke Meggle nemaju veze s gradskim pročistačem
Objavljeno 21. srpnja, 2020.
"Tvrtke koje stvaraju otpadne vode niti se mogu niti se smiju direktno priključiti na gradski pročistač", naglašava Vodovod

Teško je vjerovati da bi Uprava Megglea Hrvatska donijela tako važnu odluku o zatvaranju cijelog pogona u Osijeku zbog problema sa zaštitom okoliša, zbrinjavanjem otpada, ili ulaganja u pročišćivač otpadnih voda, no da je nekih problema u komunikaciji s Gradom Osijekom u tom smjeru bilo, potvrdio je i predsjednik Uprave Megglea Hrvatska Marjan Vučak u intervjuu u Glasu Slavonije, objavljenom u ponedjeljak.

Zbrinjavanje otpada

Podsjetimo da je i on potvrdio tezu, koju smo i mi naveli, da tvrtka Meggle svoj pročištač do sada nije izradila jer se prvo trebao sagraditi gradski. "Onaj gradski pročistač na koji bismo se mi priključili. Tako je predviđeno projektom koji smo izgradili s Gradom 2015. godine", kazao je Vučak.


Te tvrdnje, međutim, u osječkom Vodovodu smatraju netočnima, i u odgovoru na naš upit objašnjavaju što je svaka tvrtka, pa tako i Meggle, dužna učiniti kako bi se ispoštovali rigorozni propisi zaštite okoliša. "Da su zbog nezavršenog gradskog pročistača imali određene probleme u svome poslovanju i zbrinjavanju svojih otpadnih voda, potpuno su netočne tvrdnje i to nema nikakve veze s gradnjom gradskog pročistača. Tvrtka Meggle Hrvatska, kao i sve druge tvrtke u Osijeku koje imaju proizvodnju, i koje stvaraju otpadne vode, niti se mogu niti se smiju direktno priključiti na gradski pročistač. Naime, sukladno Pravilniku o graničnim vrijednostima emisija otpadnih voda izdanim od strane MZOE-a, točno je propisano na koji se način industrijske otpadne vode mogu ispuštati u sustav", stoji u priopćenju Vodovod Osijeka. Napominju također da za to postoje dva načina, prvi je da tvrtke naprave vlastite pročistače i nakon tretmana ispuštaju pročišćenu vodu direktno u recipijent (u našem slučaju Dravu), a drugi je da naprave predtretman, ili prethodno pročišćavanje unutar svojih postrojenja da bi se mogli priključiti na sustav javne odvodnje. "Sve druge tvrtke koje djeluju na području Osijeka i koje imaju proizvodnju također su upoznate s tim uvjetima iz gore navedenog pravilnika, i postupno su se potpuno prilagodile tome, ili su u završnim aktivnostima. Gradnja i završetak UPOV-a Osijek nema nikakvog utjecaja na otpadne vode koje proizvodi tvrtka Meggle Hrvatska i na njihovo zbrinjavanje dok se ne napravi predtretman. Samim time sigurno nismo ni na koji način utjecali na njihovo poslovanje ili profitabilnost. Naš gradski pročistač projektiran je da može prihvatiti deset posto industrijskih otpadnih voda s područja cijele aglomeracije, i uvjeti zbog kojih smo dobili 73 posto nepovratnih EU sredstava ne dopuštaju industrijsko pročišćavanje iznad tih vrijednosti. Isključivo radi zaštite našeg sustava odvodnje, a i svih radnika koji rade na njemu", naglašavaju u Vodovodu i dodaju kako su s ovim uvjetima upoznali sve tvrtke na području Osijeka i okolice još 2014. godine.
EU direktive

Također, pravilnici koji uvjetuju da tvrtke naprave vlastite pročistače, ili predtretmane industrijskih otpadnih voda, usklađeni su s EU direktivama još 2016. godine, poručuju iz Vodovoda.


Iz Ureda osječkog gradonačelnika Ivice Vrkića dobili smo odgovor kako nemaju što dodati na tu temu. "S obzirom na to da smo upoznati s činjenicom da ste na istu temu uputili novinarski upit tvrtki Vodovod Osijek, njihovom stručnom odgovoru kojeg ste primili, u ovom trenutku nemamo što dodati", stoji u odgovoru iz Ureda gradonačelnika.
Kada je riječ o gradskom uređaju za pročišćavanje otpadnih voda iz osječkog Vodovoda navode da je rok za njegov završetak kraj 2022. godine. "Vodovod-Osijek u sklopu ‘Projekta Osijek‘ koji je sufinanciran od strane europskih fondova s 73 posto, i nacionalne komponente s 27 posto, ima obvezu napraviti i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, kao jednu od pet komponenti u ugovoru o nepovratnom financiranju. S obzirom na to da je tijekom gradnje uređaja glavni izvođač došao u financijske probleme te nije bio u mogućnosti završiti projekt u prvotno predviđenim rokovima, Vodovod-Osijek zajedno je s Hrvatskim vodama tražio i dobio faziranje projekta od Europske komisije, a rokovi za završetak su nam produženi do 31. prosinca 2022. S obzirom na to da tadašnji izvođač nije mogao završiti projekt Vodovod-Osijek taj je ugovor morao raskinuti, i sada smo u fazi pripreme dokumentacije za javni natječaj i odabir novog izvođača koji će završiti projekt do novih predviđenih rokova", tvrde u Vodovodu.


Tomislav Prusina
MEGGLE: NETOČNE TVRDNJE O ZAGAĐIVANJU
Tvrtka Meggle Hrvatska demantirala je navode iz teksta objavljenog u Glasu u ponedjeljak o navodnom odlasku zbog pročišćivača i problema s

Gradom Osijekom. "U tekstu navodite anonimnu izjavu i tvrdnje o navodnom odustajanju od gradnje pročišćivača zbog visine troškova, zagađivanju Drave i

skladištu amonijaka, a koje nisu točne. Naši odgovori preneseni su tek djelomice, ignorirajući informaciju da u tvornici ne postoji nikakvo skladište amonijaka. Amonijak se i kod nas i kod svih drugih tvornica i poslovnih subjekata koji ih imaju može pronaći samo u rashladnim uređajima. Tvrdnje o višekratnim upozorenjima Vodovoda o zagađivanju Drave nisu točne. Meggle poštuje sve zakone i raspolaže svim relevantnim dozvolama za poslovanje. A pročišćivač nije sagrađen samo zato što je preduvjet za njegov rad bila gradnja gradskog pročišćivača koji

još nije u funkciji", navode iz Megglea, dodavši kako su netočne informacije da ta tvrtka nije ulagala u proizvodnju i pogone.
Možda ste propustili...

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije