Autoglas
POLAKO NA PUTOVANJU BUDITE OPREZNI

Pripremite se, ljeti je vožnja zahtjevna
Objavljeno 21. srpnja, 2020.
Nedovoljno je poznata činjenica da se većina prometnih nesreća dogodi, zbog neopreza, u toplijim ljetnim mjesecima

Iako je pandemija koronavirusa potpuno poremetila turističku sliku Europe, ljetna odredišta u Hrvatskoj sramežljivo se popunjavaju. Naravno, nisu to brojke kao prije pandemije, ali primjetno je da gužva svakoga vikenda na autocestama prema Jadranu raste. Kako bi socijalne kontakte sveli na minimum, većina gostiju na Jadran dolazi automobilom, što postaje izazov, i to zbog jedne činjenice, da se gotovo trećina kvarova i tehničkih problema s vozilom (32 posto) događa na putu do ciljnoga ljetovališta. Također se većina prometnih nesreća dogodi upravo u toplijim ljetnim mjesecima, jer vozači pridaju manje pozornosti sigurnosti u cestovnom prometu ljeti nego zimi. Upravo zbog tog razloga Goodyear je pripremio nekoliko savjeta kako olakšati i pripremiti putovanje.

Planiranje
1. Ne preopterećujte vozilo: Prevelika težina može loše utjecati na vozne značajke vozila. Prtljagu nemojte slagati više od visine stražnjih sjedala jer time znatno smanjujete vidno polje i povećavate opasnost da u slučaju nagloga kočenja predmeti složeni straga odlete naprijed. Kada je prtljažnik pun, ne stavljajte prtljagu u vozilo između putnika nego radije upotrijebite krovni prtljažnik ili prikolicu.



2. Sigurna montaža kamp-kućice ili prtljažne prikolice: Ako vozilom vučete prikolicu, dvaput provjerite svjetla, kočnice, gume, kuke i sigurnosnu užad te pregledajte je li sve sigurno montirano.



3. Dostupnost potrebnih stvari: Hranu, piće, pelene, lijekove, igračke za djecu i stvari koje bi vam tijekom vožnje mogle trebati čuvajte na lako dostupnom mjestu.



4. Pucanje gume: Vodite računa o tome da vam se u vožnji može probušiti guma. Provjerite koja je mogućnost za vaše vozilo primjerenija: rezervna guma ili pribor za popravak. Uvijek imajte pri ruci broj telefona za pomoć na cesti. U takvoj situaciji puno neugodnosti mogu vam uštedjeti Goodyearove gume s tehnologijom RunOnFlat, koja vam omogućuje prijeći udaljenost do 80 kilometara s probušenom gumom.

Budite odmorni
5. Razlike u prometnim propisima: U različitim zemljama vrijede različita ograničenja brzine, a negdje i nenapisana pravila koje je svakako dobro poznavati. Aplikacija Goodyear Road Safety App prava je adresa za podrobne informacije o pojedinim državama!



6. Odmor: Uvažavajte svoj bioritam i otputujte u vrijeme kad je vaše tijelo naviklo biti budno i aktivno. Ako je ikako moguće, na cestu krenite prije prometnih gužvi te izbjegnite prometne zastoje i vrućinu.



7. Sigurnost na prvome mjestu: Prilagodite način vožnje situaciji na cesti (gužvi, vrućini, vidljivosti, mogućem duljem putu kočenja zbog veće opterećenosti vozila i sl.). Vodite računa o vozilu koje je opterećeno prtljagom i o suputnicima koji za vrijeme vožnje mogu značiti više smetnji.



8. Odgovarajuća sigurnosna udaljenost i okolica: Na cesti obratite pozornost na promet oko sebe i pridržavajte se sigurnosne udaljenosti.



9. Zagrijavanje automobila: kako pokazuju ispitivanja, visoke temperature imaju jednak učinak kao razina alkohola u krvi od 0,5 promila. Ako na automobilskim prozorima nemate sjenila, ljeto je pravo vrijeme da razmislite o njihovoj kupnji.
Pripremio: Milan Bugarić
KAVEZ ZA LJUBIMCE
Sve vrijeme pazite na cestu, posebno kada putujete s djecom. Kod brzine od 100 km/h auto u sekundi prijeđe približno 30 metara. Ako se samo na tri sekunde okrenete natrag prema djeci, to može imati kobne posljedice. Ako pak na put krećete s kućnim ljubimcima, nikada ne smijete dopustiti životinjama da se u automobilu slobodno kreću u vrijeme vožnje. Kod nagloga kočenja životinje se mogu ozlijediti te mogu ozlijediti i druge putnike. Pobrinite se da životinje budu u prozračnoj košari ili kavezu, zaštićene posebnim pojasom.
32

posto kvarova zbije se prilikom odlaska na ljetovanje
80

km vožnje s probušenom gumom omogućuje RunOnFlat tehnologija Goodywara
Primjetno je da gužva svakoga vikenda na autocestama prema Jadranu raste