Mozaik
FRONTMEN DIVLJIH JAGODA IZDAO PRVI SOLO SINGL

Livio Berak: Pogodi me trenutak pa pišem o situacijama koje su iskrene
Objavljeno 18. srpnja, 2020.
Smatram da mogu uskladiti rad u Divljim jagodama i solo, bez komplikacija

Vrijeme korone nekima se, kao Liviju Berku, pokazalo pravim vremenom za prave odluke. Odvažio se na autorske vode s pjesmama koje su - iako su svjetlo dana ugledale nakon nekoliko godina - i dalje jednako inovativne i dosljedne pravom rock‘n‘rollu, koji se danas na glazbenoj sceni teško nalazi. U moru novih bendova i raznih vokala, Livio je predstavio pravi rock‘n‘roll, čemu i teži, a ne kompromisu s popom ili nekim drugim glazbenim žanrovima. Četrdesetdvogodišnji Livio jednako uspješno uspijeva hendlati Divlje jagode i graditi autorsku solo karijeru.

 

 

 

Krenuli ste u solo vode. Zašto baš sada?

- Ne treba posebno objašnjavati, nisam napustio bend.

Život uz epidemiološke mjere malo je komu naklonjen, a posebice je teško pogođena glazbena industrija. Je li to bio (ne)promišljen potez u ovom trenutku?

- Moram reći da je za mene ovo bio itekako promišljen potez, dugo planiran, i smatram da je pravi trenutak, spriječeni jesmo nastupati, ali ne i snimati pjesme i spotove... A što se tiče trenutačne situacije, definitivno nije naklonjena nama glazbenicima, živimo prije svega od live nastupa, a COVID-19 nam to baš i ne dopušta, što bi značilo - snalazi se kako znaš.

S obzirom na to da se glazbom ne bavite od jučer, slutim i da ove pjesme (a vjerujem i da ova prva nije i jedina) nisu "tu" od jučer?

- Poprilično dugo "glazbujem" i nakupilo se tu i poprilično pjesama, na meni je da te pjesme napokon predstavim javno i da nađu svoje mjesto u svijetu kojemu pripadaju.

Nekako me krenulo s tim pitanjem: zašto sada? U prijevodu: tko ili što vas je pokrenulo i zašto od svih baš ova pjesma?

- Iskreno, zbog situacije oko COVID-19 i nemogućnosti održavanja koncerata s Divljim jagodama pojavilo se mnogo prostora za razmišljanje i realizaciju stvari koje dugo vremena čekaju svjetlo dana, pa je tako svjetlo dana dočekala i ugledala pjesma "Hoću novi život". Činila se kao dobar početak, a je li to zaista tako, vrijeme će pokazati.

Ovo je vrijeme lajkova, klikova i pregleda. Jeste li zadovoljni s nešto više od 6200 pregleda u 48 sati?

- Zadovoljan sam prije svega što je pjesma ugledala svjetlo dana, naravno, i brojem pregleda u tako kratkom roku, a najviše znam da imam veliku podršku obitelji i prijatelja u cijeloj toj priči oko autorskog materijala... Lako za brojke...

Pjesma je vani sada već tjedan dana. Kakvi su komentari? Usmena predaja je najiskrenija, za razliku od onih komentara na YouTubeu i sl.

- Vidim da su reakcije pozitivne i zaista sam sretan, trebale su godine da se odlučim na taj korak i samo zbog tog osjećaja sreće već se "isplatilo". Jedan sam od onih koji ne vise za ekranom, što ispred računala što ispred TV-a. Televiziju ne gledam sigurno desetak godina, tako da ne sjedim ni uz YouTube i ne pratim što se događa svake minute s pjesmom... Za to postoje prijatelji... Svako malo netko se javi i dobijem svježe izvješće o komentarima, pregledima i sve ostalo... U svakom slučaju, hvala svim mojim prijateljima i znancima na podršci, puno mi to znači u ovim trenutcima.

Pjesme uglavnom za autora, posebice kantautora, imaju posebno značenje. Što se krije iza ove, znakovita naziva: "Hoću novi život"?

- Mislim da bih bio presebičan kada bih vam otkrio pravu istinu koja se krije iza tog naziva, radije bih ostavio neka se svatko na svoj način pronađe u njoj i doživljava ju kao da je priča njegova... Evo, recimo, kada je pjesma izišla, javilo mi se dosta prijatelja i znanaca diljem bivše Jugoslavije i prokomentiralo kako bi njima dobro došao novi život i da je to - to... Razloge ne znam, ali sam siguran da nisu isti kao moji kada je nastajala pjesma...

Sjećate li se uopće konteksta i vremena kada je pjesma nastala?

- Pjesma je nastala prije nekoliko godina, ne mogu reći točno kada. Siguran sam da je nastala u neko gluho doba noći, kao i većina mojih pjesama, vjerojatno u nekom trenutku iscrpljenosti, umora ili čak ludila, to nitko zna, pa čak ni ja... (smijeh) Mene jednostavno pogodi trenutak i ja pišem, a pišem o stvarima i situacijama koje su iskrene, koje sam na neki način proživio i preživio, između ostalog.

Koja je sljedeća pjesma koja napušta vašu ladicu?

- To neka za sada ostane tajna, ljudi vole iznenađenja, a sljedeća bi pjesma mogla biti upravo to.

Je li ovo izlet samo "za svoju dušu" ili napuštate Divlje jagode (zauvijek)?

- Od kada se bavim glazbom, a pogotovo autorskim radom, bio je to izlet za dušu i još uvijek jest. Definitivno nastavljam sa solo materijalom, a Divlje jagode nisam napustio, niti je to bilo u planu. Smatram da mogu uskladiti rad u Divljim jagodama i kao Livio Berak bez ikakvih komplikacija.

Imate li planova za ljeto? S bendom ili solo (to drugo je izglednije)?

- Planova je bilo, pa ih zbog COVID-19 nije bilo, pa opet jest i tako unedogled... (smijeh) S obzirom na kompletnu situaciju oko poznatoga virusa, sve se poremetilo, pa tako i planovi. Vezano uz bend, na žalost, izgleda da smo sezonu dobrano "popušili", pretpostavljam, i mnogi drugi bendovi, ali tako je kako je i moramo se prilagoditi. Kao solo izvođač vjerojatno ću povezati nekoliko termina, ali vjerujem da će to biti nekako uklopljeno u godišnji odmor... Iako smatram da sam ja na godišnjem odmoru non-stop, radim što volim, a znate kako se kaže: Nađi posao koji voliš i nikada nećeš morati raditi.

Narcisa Vekić
potez
PROMIŠLJEN

I VEĆ DUGO

PLANIRAN
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike