Regija
I SLATINI PRIZNANJE ZA TRANSPARENTNOST

Uskoro online uvid u registar javne nabave i participativno budžetiranje
Objavljeno 15. srpnja, 2020.

SLATINA - Uz postojanje informativnog mjesečnika Slatinski petak, osvježenu službenu Internet-stanicu Grada Slatine i trogodišnju otvorenost ureda gradonačelnika za komunikaciju s građanima, predstavnicima udruga, sportskih društava, obrtnika, poduzetnika i zainteresiranih ulagača, Grad Slatina doista je zasluženo među jedinicama lokalne samouprave koje su ove godine dobile priznanje Instituta za javne financije za web-objavu pet ključnih proračunskih dokumenata, kao i za sve ostale poduzete korake za povećanje transparentnosti prema svojim građanima. Grad Slatina dobio je ocjenu 'odličan', nalazi se u dobrom društvu još 18 županija, 86 gradova i 201 općinu, dok 41 posto jedinica (od 576) ne objavljuje sve dokumente, a neke čak ni tri obvezna.


Naime, radi povećanja transparentnosti izrade proračuna Grad Slatina od 2018. godine provodi projekt participativnog budžetiranja građana, u kome predsjednici vijeća mjesnih odbora i građani mogu dostaviti svoje prijedloge Gradskoj upravi, a gradske službe obrađuju te zahtjeve i dostavljaju ih mjesnim odborima kako bi oni na svojim vijećima utvrdili mjere koje će provoditi na području svoga mjesnog odbora. Riječ je o projektima koji nisu obuhvaćeni redovnim djelatnostima, poput održavanja zelenih površina, parkova, dječjih igrališta, poljskih putova, sporednih cesta, nogostupa i sportskih igrališta. Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća pročelnik Stručne službe Grada Slatine Krunoslav Šarabok naveo je niz malih komunalnih projekata realiziranih tijekom ove godine na temelju zahtjeva vijeća mjesnih odbora. Prema njegovim riječima, Grad Slatina i dalje će nastaviti provođenje projekta participativnog budžetiranja kao primjer dobre prakse.


Gradonačelnik Denis Ostrošić ističe da je sada aktualna transparentnost gradova, ali da su veliki gradovi u takve projekte krenuli još prije desetak godina.


– Mi to pokušavamo na neki način stići i sada već postoji mogućnost participativnog budžetiranja za 2021. godinu. Naime, na web-stranicama Grada Slatine već postoji ta mogućnost kako bi se ljudi mogli pripremiti za buduće male komunalne projekte. Mi ove godine imamo objavljeno svih pet proračunskih dokumenata (izglasani proračun, polugodišnje i godišnje izvješće o izvršenju proračuna, prijedlog proračuna i proračunskog vodiča za građane), ali idemo i korak dalje. Razmišljamo i ugovaramo primjenu web-aplikacije koja će omogućiti online uvid u registar javne nabave, kao i online kreiranje participativnog budžetiranja, koje je pretprošle godine uvedeno za mjesne odbore i građane. Na taj način ta bi aplikacija na webu bila daleko transparentnija, i svi oni koji su internetski pismeni mogli bi mnogo jednostavnije i brže doći do informacija i poslati zahtjeve, a mi bismo ih lakše zaprimali. Vjerujem da ćemo to u proračunu za iduću godinu i ostvariti.
Gradonačelnik je Ostrošić izvijestio da je slatinski model privukao pozornost Udruge gradova, koja je zatražila i dobila od sve informacije o implementaciji procesa primijenjenih u Gradu Slatini. – Začudili su se što to nismo odradili jednostavnije, kao Pazin, koji je zaobišao mjesne odbore. To je, naravno, lakše, ali mi smo sebi dali zadatak da u taj proces budu uključeni i građani i mjesni odbori. Dostavili smo kompletnu informaciju i svu dokumentaciju koju smo razvili tijekom tog procesa, i Udruga gradova na temelju naših iskustava planira kreirati još suvremeniji model i dalje ga dijeliti gradovima i općinama koje to uopće nemaju. Nadam se da su i sami građani zadovoljni realizacijom malih komunalnih projekata važnih za područja mjesnih odbora, rekao je gradonačelnik Slatine.

Petar Žarković
Udruga gradova preuzima slatinski model
Gradonačelnik je izvijestio da je slatinski model privukao pozornost Udruge gradova, koja je zatražila i dobila sve informacije o njemu: “Začudili su se što to nismo odradili jednostavnije, kao Pazin, koji je zaobišao mjesne odbore. To je, naravno, lakše, ali mi smo si dali zadatak da u taj proces budu uključeni i građani i mjesni odbori. Udruga gradova na temelju naših iskustava planira kreirati još suvremeniji model i dalje ga dijeliti.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice
kazne od 300 do 1300 €

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca