Sport
SILVIO ANOČIĆ

Šibenik je prava prilika da život opet bude vrlo lijep
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
- Tko zna gdje bi mi sada karijera bila da nije bilo te ozljede

Prošlog tjedna počele su pripreme novog prvoligaša Šibenika, koji će nakon osam godina ponovno zaigrati u najjačem rangu HNL-a. Klubu sa Šubićevca nedavno se priključio i 22-godišnji lijevi bočni Silvio Anočić, koji će kao i šibenski klub pokušati vratiti stari "sjaj".


Nekadašnji mladi reprezentativac Hrvatske potpisao je dvogodišnji ugovor te će tako prvi put zaigrati u prvoligaškom društvu, što i sam ističe kao novo iskustvo.


- Prvi ću puta igrati Prvu ligu, do sada sam odigrao tek 15-ak utakmica u Drugoj i jasno je kako je ovo sve novo za mene. No vjerujem da ću se snaći. Sa Šibenikom sam se brzo dogovorio, vidim da je pozitivna atmosfera u gradu i oko kluba i vjerujem da će se uspjeti posložiti dobra momčad. Naravno da će biti teško, kao svakom novom prvoligašu, i zato se ne trebamo zamarati nekim velikim planiranjima, nego ići utakmicu po utakmicu. Još se nismo do kraja ni kompletirali tako da je nezahvalno davati neke velike prognoze, ali vjerujem kako možemo postati stabilni prvoligaš - kaže Slavonac, koji je 2014. godine kao 16-godišnjak iz osječkog Gradskog vrta otišao u Romu. Igrač rimskog kluba bio je šest godina, a ovu posljednju je odradio na posudbi u Cibaliji, nakon čega mu je ugovor s talijanskim klubom istekao. Iako zbog pandemije koronavirusa nije uspio dovršiti sezonu u vinkovačkom drugoligašu, smatra da mu je odlazak na Bosut bila dobra odluka, u svrhu postupnog vraćanja u pravo izdanje, nakon iznimno duge stanke zbog ozljede. Anočićev nogometni razvoj u Italiji zaustavila je nezgodna ozljeda ligamenta na pubičnoj kosti, što su u Romi pogrešno liječili, pa se toliko zakompliciralo da su mu iskočila i dva diska. Sve to izazvalo je dugu stanku, najgoru noćnu moru za svakog sportaša.


- Nema nikakvih dvojbi da mi je odlazak u Cibaliju pomogao, nakon što sam pauzirao čak 28 mjeseci. Bilo je opcija i o prelasku u neki klub Serie B, no procjena je bila da je u ovakvoj situaciji ipak lakše igrati našu Drugu ligu. Ipak, moram priznati da nisam sve odigrao na željenoj razini, pogotovo na početku sezone. Od tih 14 utakmica možda sam u nekih šest bio baš pravi. Ali to se moglo i očekivati, ne samo zbog duge stanke nego i zato što su mi to bile prve utakmice u seniorskoj konkurenciji. I zato je trebalo vremena da sve sjedne na svoje mjesto.


Dugo izbivanje s terena definitivno je zakočilo karijeru, ali Anočić vjeruje kako još stigne puno toga ostvariti.

- Naravno da vjerujem u to, pa u rujnu ću tek napuniti 23 godine. Tko zna gdje bi mi sada karijera bila da nije bilo te ozljede, no tako je to u životu, nije uvijek sve lijepo. Bitno je da te ovakve stvari ne pokolebaju, a mene nisu. Iako, teško mi je reći što očekivati od sebe u sljedećoj sezoni, pogotovo što mi tek slijede prve prvoligaške minute. Ali veselim se tome. Jedino što si želim je zdravlje, a sve ostalo će doći, vjerujem kako ću se uspjeti nametnuti i izboriti za minutažu. Što se klupskih ambicija tiče, nadam se kako ćemo potvrditi da imamo kvalitetu za Prvu HNL i da za ostanak nećemo morati strepjeti do posljednjeg kola - optimističan je novi igrač momčadi sa šibenskog Šubićevca.


Goran Roguljić
Odlazak u Romu je ipak bio dobar potez
Anočić je u ljeto 2014. prešao iz Osijeka u Romu, no zbog dobro poznate kalvarije s ozljedom nije upisao ni minute za rimski klub u seniorskoj konkurenciji. Stoga se petogodišnji boravak u "vučici" (šestu godinu proveo je na posudbi, nap.a.) ne može ocijeniti posebno uspješnim, no Anočić ne žali što je s nepunih 17 godina otišao u "vječni grad".

- Ne mislim da sam pogriješio ranim odlaskom u Romu. Da nije bilo te nesretne ozljede, ja bih s 19 godina igrao u Serie A. Igrao sam do tada u juniorskoj momčadi, osvojio sve što se može osim Lige prvaka, u kojoj smo dogurali do polufinala. Trenirao sam s prvotimcima, s Tottijem, De Rossijem, Coleom, Pjanićem, Szczesnyjem.... a igrao za juniore. Spominjalo me se čak u kombinacijama za prvu momčad, iako smo postigli dogovor da bi bilo najbolje imati veću minutažu u nekom manjem klubu. Sve je bilo dogovoreno oko moje posudbe u Genou, no nisam prošao liječnički i tada su krenule sve ove muke. Što da se radi. U svakom slučaju ne žalim što sam tako mlad otišao u Romu.
Možda ste propustili...

EURO PRED VRATIMA, A NIJEMCIMA U FOKUSU - IZBORNIK

Bayern kvari planove reprezentaciji

Najčitanije iz rubrike