Sport
BIJELO-PLAVI U NEIZVJESNOJ ZAVRŠNICI SEZONE

Osječane čekaju suparnici koji su također u dobroj formi nakon koronastanke
Objavljeno 15. srpnja, 2020.

Nogometaši Osijeka napravili su odličan posao u osam prvenstvenih kola Prve HNL odigranih nakon koronastanke.

Žetva bodova dovela ih je na prag rezultatskog ostvarenja koje su uoči sezone potiho priželjkivali - drugog mjesta i plasmana u kvalifikacije za Ligu prvaka. Uspiju li to napraviti, bila bi to kruna prvog "olimpijskog ciklusa" u kojemu je NK Osijek dospio u privatne ruke jer upravo traje četvrta godina otkako su Lörinc Meszaros i njegovi partneri, među kojima je i Ivan Meštrović, kročili u Gradski vrt. Osijek je u tih osam utakmica napravio jako puno, a sad mu je ostalo još dovršiti posao, što u sportu zna biti prilično škakljiv zadatak. Zato je možda i sretna okolnost što bijelo-plavi u posljednja dva kola nemaju previše prostora za kalkulacije. Ako kroz cilj HT Prve HNL žele proći kao drugoplasirani, moraju nastaviti sa serijom uspjeha u kojoj se nalaze. Pregrmjeli su tri derbija u osam dana, ali sada im slijede dva nova zanimljiva izazova. Naime, za kraj sezone Osijek će odmjeriti snage s dvije momčadi koje su nakon njega pokazale najbolju formu otkako je sezona nastavljena. Prvi izazivač je Varaždin, koji je prvi iza bijelo-plavih po učinku nakon stanke. Varaždinci su uzeli 16 bodova (četiri manje od Osijeka, nap. a.), što je pravo čudo s obzirom na to u kakvoj su se poziciji nalazili u trenutku prekida sezone početkom ožujka. Zanimljivo, baš je s Varaždincima osječka momčad odigrala posljednji susret prije negoli je došlo do tromjesečne stanke u prvenstvu koju je izazvala pandemija koronavirusa. Tada se igralo u Gradskom vrtu, Osijek je slavio sa 2:0 i "zakucao" Varaždin na posljednje mjesto prvenstvene tablice. Četiri mjeseca kasnije slika je posve drukčija. Varaždin je serijom dobrih rezultata već osigurao prvoligaški život u sljedećoj sezoni. Nakon tog subotnjeg susreta u Varaždinu slijedi veliki finale sezone protiv izravnog konkurenta u borbi za drugo mjesto, Lokomotive, na osječkom stadionu. Do prošlog kola "lokosi" su bili druga najučinkovitija momčad u postkoronavremenu. Dakle, trenera Ivicu Kuleševića i njegove jurišnike očekuju dva gadna okršaja. Osijeku ove sezone ništa nije bilo lako, pa to neće biti ni njezina završnica.

- Ostale su nam još te dvije utakmice, ali sad trebamo razmišljati samo o Varaždinu. Napravili smo odlične stvari, no moramo ostati tihi i koncentrirani jer želimo iskoristiti priliku koju smo si otvorili i sezonu završiti drugi. Veseli me što igrači s osmijehom na licu dolaze na treninge. Mi nemamo što puno kalkulirati u ta dva susreta. Ići ćemo po pobjede, pa što bude - kaže Ivica Kulešević, trener nogometaša Osijeka.

Forma, ali zajedništvo koje vlada u momčadi navijačima bijelo-plavih podgrijavaju optimizam uoči završnih okršaja. Možda je i najbolji primjer toga način na koji igra Mirko Marić. Čovjek se bori za titulu najboljeg strijelca, ali u posljednjim susretima potpuno se podredio momčadi. Ni traga egozimu koji napadači u takvim situacijama često znaju pokazivati. Čak bismo voljeli da ga Marić tu i tamo pokaže jer doista bi bilo lijepo ako bi Osijek završio drugi, a Marić kao prvi strijelac HNL-a s 20 ili više pogodaka.

Ovako neizvjesnu završnicu sezone Osijek nije imao još tamo od vremena kada se grčevito borio za opstanak koji je dvije godine zaredom osiguravao doslovce u posljednjem kolu. Sada se, pak, bori za daleko ugodnije i više ciljeve, a valjda će i u toj borbi biti uspješan isto kao što je i bio u danima kada mu je prvoligaški status visio o koncu. D.Keler
JUGOVIĆ I LASZLO
Redovi bijelo-plavih polako se popunjavaju. Vedran Jugović i Laszlo Kleinheisler vratili su se s terapija i počeli s treninzima. Zasad još rade odvojeno, ali postoji nada kako bi bar jedan od njih mogao zaigrati u Varaždinu. U konkurenciju se vraća i Marin Pilj, koji je odradio žute kartone.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana