Svijet
EPIDEMIJA NA BALKANU

Zdravstveni sustavi su pred urušavanjem
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Kosovo bi moglo postati balkanski Wuhan * Dok Italija ima 4,1 liječnika na svakih tisuću stanovnika, Albanija ih ima samo 1,2

Broj slučajeva novog koronavirusa možda je još uvijek umjeren na Balkanu, ali se ta regija, jedna od najsiromašnijih u Europi s najkrhkijom medicinskom infrastrukturom, bori s porastom zaraze.

Nekoliko europskih zemalja uvelo je restriktivne mjere poput dvotjedne karantene za putnike iz Bugarske i Rumunjske ili negativan test na koronavirus nakon dolaska. U Srbiji je situacija gora nego u travnju, rekao je epidemiolog Predrag Kon na nacionalnoj televiziji RTS-u, posebice u Beogradu, gdje je zdravstveni sustav došao do točke zasićenja. Prosvjednici izlaze svake večeri na ulice kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog vladina lošeg upravljanja krizom.

Na susjednom Kosovu također raste zabrinutost. Blerim Syla, čelnik sindikata zdravstvenog sektora, upozorio je da bi Kosovo moglo postati balkanski Wuhan, misleći na kinesku regiju koja je bila najpogođenija virusom. Ako se to dogodi, kaže on, kosovski zdravstveni sustav, koji je već pod golemim pritiskom, samo će se srušiti. Mnogi ljudi s Kosova liječe se u susjednim zemljama.

Dosad je Balkan prošao kroz pandemiju koronavirusa relativno netaknut s 3500 smrti. Osam smrtnih slučajeva zabilježenih u petak na Kosovu i stotine novih slučajeva zaraze u BiH i Rumunjskoj posljednjih dana još nisu dovoljni za uzbunu u međunarodnoj zajednici. Međutim, Albanija, BiH, Bugarska, Kosovo i Rumunjska zabilježili su rekordne brojke prošlog tjedna, i što se tiče dnevnog broj mrtvih i novih slučajeva. Prema izračunu AFP-a od 10. srpnja, te su zemlje činile 15 posto novih slučajeva otkrivenih tog dana diljem Europe, iako čine samo sedam posto europskog stanovništva. Zdravstvene službe tih zemalja nisu opremljene za nošenje s porastom broja oboljelih kakav je viđen na proljeće u dijelovima zapadne Europe. Dok Italija ima 4,1 liječnika na svakih tisuću stanovnika, Albanija ima samo 1,2, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, što je najniža pokrivenost u Europi. U BiH je taj broj 2,0, a u Rumunjskoj 2,2. Čelnik sindikata Blerim Syla kaže da Kosovu nedostaje 5500 zdravstvenih radnika.

Na ulicama Beograda jedan prosvjednik, Petar Đurić, postao je lice rastućeg gnjeva. On je vikao pred kamerama da je njegov otac umro jer nije bilo respiratora da ga spasi. U Albaniji, koja je dosad zabilježila gotovo 100 smrti, vlasti kažu da je situacija još uvijek pod kontrolom. Međutim, ravnateljica zarazne bolnice u Tirani, Najada Como, rekla je građanima da moraju shvatiti da "rješenje nije u bolničkom liječenju, gdje činimo nemoguće kako bismo se skrbili o teško oboljelima". Gnjev usmjeren protiv vlasti i kronična politička nestabilnost u regiji ne pomažu.

Hina/D.Pav.
PREBRZO UKIDANJE MJERA IZOLACIJE
Krhke vlade na Kosovu i u Sjevernoj Makedoniji, koja ima najvišu stopu smrtnosti u regiji sa 176 mrtvih na milijun stanovnika, bore se s krizom. Sjeverna Makedonija izlazi na parlamentarne izbore u srijedu. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u međuvremenu plaća cijenu za to što je rekao da je porazio koronavirus prije parlamentarnih izbora 21. lipnja, na kojima je njegova stranka odnijela pobjedu. Nakon što je najavio povratak policijskog sata početkom prošlog tjedna, bio je prisiljen povući se suočen s bijesnim i povremeno nasilnim uličnim prosvjedima. Mnogi promatrači smatraju da je Balkan previše brzo ukinuo mjere izolacije.
Možda ste propustili...

ENTITETSKI ZAVODI ZA JAVNO ZDRAVSTVO

U BiH 398 novozaraženih, u Sarajevu umrle četiri osobe

165 NOVOZARAŽENIH

U BiH 10 umrlih

LEDENJAK SAMO ŠTO SE NIJE ODLOMIO

Evakuacija u podnožju Mont Blanca

Najčitanije iz rubrike