Regija
KORONA POBRKALA PLANOVE

Manje događaja i turista, više od 20 svadbi upitno
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Zasad nisu otkazani Najveća hrvatska fišijada, koja neće biti tako masovna, Ribarski dani i Paprika fest
BELI MANASTIR

Baš kada se činilo da će baranjski turistički sektor konačno stati na noge, novi COVID-19 pozitivni slučajevi na području Osječko-baranjske županije zaustavili su mnogo toga. Pogled na eVisitor, primjerice, dokaz je da se spas za turističku sezonu baš i ne nazire. Doduše, pojedine baranjske manifestacije bit će održane, neke su već završile, a ono što je planirano za rujan još uvijek nije u potpunosti otkazano. Prošlog je vikenda tako održana fišijada u Kneževim Vinogradima, koja je okupila 50-ak kuhara iz raznih dijelova Baranje. Još jedna fišijada, ovaj put u Belom Manastiru, bit će održana u subotu. S početkom u 18 sati organizira ju caffe bar Raketa, a istoga će dana u Kneževu biti održana grahijada. Belomanastirska fišijada u organizaciji Grada i TZ-a Baranje, čiji naziv Najveća hrvatska fišijada dovoljno govori o njezinom "dohvatu", bar zasad, trebala bi biti održana u rujnu.

- Zasad nije otkazana, ali sigurno je da neće biti masovna kao prošle godine. Još se radi na njezinu konceptu tako da konkretnih informacija još uvijek nema - kažu u gradskoj upravi i TZ-u Baranje. Važno je istaknuti da je fišijada, zajedno s Ribarskim danima u Kopačevu, uvrštena u projekt HGK, te da će njihovim održavanjem lokalne samouprave biti bogatije za opremu poput drvenih štandova, šatora, zeppelina, promotivnog materijala i slično.

- Kako sada stoje stvari, Ribarski dani bit će održani, kao i Paprika fest u Lugu - kaže Renata Forjan iz TZ-a Općine Bilje, dodajući kako je od prije nekoliko dana primjetan pad broja gostiju. Kao i na području pod ingerencijom TZ-a Baranje, što potvrđuje direktor Matej Perkušić. Još jedan dokaz da turističkoj branši ne cvjetaju ruže, otkazane su i svadbe u belomanastirskom hotelu Patria.

- Upitno je 20-ak svadbi. Neke su otkazane, a neke prolongirane. Nije potrebno spominjati koliki je to gubitak, čemu treba dodati i mali broj najavljenih dolazaka. Hotel je poznat po kongresnom turizmu i dolascima grupa. Prošle je godine u ovo vrijeme bilo minimalno desetak najava, a sada smo samo na jednoj – žali se Marija Vuko, voditeljica hotela, nadajući se boljim vremena. Hotel ipak nije prazan zahvaljujući individualnim dolascima. Zadovoljni ne mogu biti ni budući bračni parovi. Jedna belomanastirska mladenka, čija je svadba trebala biti u Patriji, ističe kako su planirali 210 gostiu, ali će se vjerojatno sve svesti na kumove i roditelje. Kaparu za vjenčanicu i glazbu već je otpisala. Otkazan je i 20. batinski Bikers weekend.

Ivica Getto
Idući tjedan održava se Akademija blata
Baranjska kuća organizirat će tradicionalnu Akademiju blata, koja će u Ulici zaboravljenog vremena biti održavana od 20. do 25. srpnja. Kako ističe Vladimir Škrobo-Bajo, organizator i voditelj Akademije, cijelo vrijeme trajanja bit će organizirane razne ‘’zemljane’’ radionice, izrada krušnih i čergaških peći..., dok je za petak i subotu predviđena autohtona gastroponuda. U večernjim je satima (u petak i subotu) planirana izložba starih lampiona te živa glazba. Na Akademiji će biti izrađivani i ćerpići, kojih je tijekom proteklih godina izrađeno više od 13.000 komada. Akademiju je polazilo i diplomu zaslužilo više od 200 polaznika, od kojih neki na ‘’utvrđivanje znanja’’ dolaze svake godine i uvijek nauče nešto novo.
Možda ste propustili...

SELO PRED IZUMIRANJEM S 23 STANOVNIKA

Asfalt u Kladavac stigao prekasno - ljudi su otišli

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

Najčitanije iz rubrike