Osijek
NEODGOVORNO I OPASNO

Divljanjem na vodi ugrožavaju mlade veslače
Objavljeno 15. srpnja, 2020.
Nije nemoguće da se u velikoj brzini i valovima prevrne čamac, kaže članica NO “Iktus”

Scene bahate divlje vožnje skuterom oko čamaca u kojima su polaznici škole veslanja pri Veslačkom klubu "Iktus” nisu, nažalost, rijetkost. Nakon što je tome posvjedočila puno puta, članica Nadzornog odbora VK "Iktus” Anamarija Sanseović prizor je snimila mobitelom, a neogovorno je ponašanje skuteraša i vozača glisera nakon što je video stavljen na Facebook naišlo na brojne osude.


 

- Godinama se pogoršava situacija sa skuterima i gliserima, i mi svako ljeto vodimo borbu s onima koji ne vode računa o tome tko je u čamcima, pa čak i kad su to djeca. To su polaznici koji su tek sjeli u čamac i zamislite kako je njima kad ih velikom brzinom okruži skuter, a tako se dogodilo toga dana kad sam snimila video - priča nam Sanseović, dodajući kako je situacija jednako stresna i starijoj posadi. Primjerice ona se, kaže, sama vozi u 15 kilograma teškome skifu svezanih nogu. U trenutku kad punom brzinom prođe gliser ili skuter, kaže naša sugovornica, u stanju je u trenutku potopiti čamac. Riječ je o prerizičnim situacijama, dodaje Sanseović, što se ne smije tolerirati i na što veslači upozoravaju godinama.

- Taj put su kružili i smijali se što su se djeca uplašila, i to je prestrašno – poručuje Sanseović, dodajući da je pozvana Lučka kapetanija u koju sad polažu sve nade da će bahatim vozačima glisera i skutera stati na kraj. Sanseović ističe da na vodi moraju postojati pravila ponašanja i da se ne smije dopustiti da veslači šute i trpe nečiju samovolju na vodi samo zato što su slabiji od njih. Sve je stvar empatije, dodaje ova veteranka u veslanju i kaže da je sreća u nesreći što nitko još nije stradao.

Ljeto je, možemo reći, tek počelo i ova se samovolja na vodi mora zaustaviti! Upravo to učinit će Lučka kapetanija Osijek, potvrđuje kapetan Tomislav Cicvarić. Nakon dojave o nemilom događaju izišli su na teren, no nisu uspjeli utvrditi o kojoj se osobi na skuteru radi. Cicvarić kaže kako načelno sumnjaju na određenu osobu, no ne želi otkrivati detalje, uz naglasak da će, utvrde li identitet, svakako kazniti osobu koja je taj put šokirala polaznike škole veslanja, ali i njihove trenere, i to tko zna koji put.

- Kad mi dođemo na vodu, onda nema neugodnosti kao kad nas ondje nema. Mi ćemo svakako biti više prisutni na vodi i pokušat ćemo češće kontrolirati situaciju vikendom. Moje je mišljenje da su to tek pojedinci, odnosno da nisu svi skuteraši i vozači glisera ti koji plaše i ugrožavaju veslače - zaključuje kapetan Lučke kapetanije Osijek. Vjeruje da će divljaštvu stati na kraj jer su na vodu izišli zajedno s policijom kako bi upozorili na to da se zakon jačega ondje ne smije provoditi i da se neće tolerirati.

Marija Mihelić

500

kuna najniža je kazna za ugrožavanje sigurnosti veslača. Kazne se nerijetko i akumuliraju, pa su i više
SVATKO TREBA PAZITI NA SEBE I DRUGE
Iako je svjestan da su vozači glisera i skutera ti koji jure Dravom, Cicvarić kaže da svi sudionici na vodi moraju imati razumijevanja jedni za druge.

- I veslači moraju voditi računa, a što već u VK-u ‘Iktus’ uglavnom i znaju, da ne idu na vodu kad je najveći pritisak i kupača i glisera. Naravno, to ne znači da ne trebaju paziti na sebe te jedni na druge. Naravno, najugroženiji su plivači i veslači, kao u prometu pješaci, te vozači bržih plovila o tome trebaju voditi računa – poručuje Cicvarić.
Najčitanije iz rubrike