Regija
GRADSKO VIJEĆE SLATINE

„Generacijski“ projekt izazvao raskol vladajućih
Objavljeno 14. srpnja, 2020.
SLATINA - Ne prestaju reakcije na posljednju sjednicu Gradskog vijeća Slatine, na kojoj je do punog izražaja došla nekoordiniranost između gradonačelnika, njegovih zamjenika, gradskih pročelnika i neformalne koalicije vijećnika SDP-a i Nezavisne liste Darija Vrbaslije na vlasti, što je rezultiralo neprihvaćanjem izmjena programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti i rebalansa gradskog proračuna.
Premda prvi ovogodišnji rebalans gradskog proračuna nije usvojen zbog predložene visine najma za prostore budućeg sveučilišta od 220.000 kuna mjesečno, svi članovi Gradskog vijeća pozitivno su se izrazili o tom projektu, a takvo raspoloženje prevladava i u komentarima poslije sjednice. Gradonačelnik Denis Ostrošić već je na sjednici iznio sve blagodati koje će gradu donijeti osnivanje visokoškolske ustanove, od razvoja brojnih djelatnosti i otvaranja radnih mjesta, do ostanka mladih u gradu, dolaska studenata iz drugih sredina i otvaranja još jednog dječjeg vrtića, a zbog svega toga projekt je nazvao generacijskim.


Da nešto nije u redu s pripremom sjednice moglo se zaključiti već na početku po nedolasku nekih vijećnika vladajuće koalicije, jer je za usvajanje rebalansa potrebna većina ukupnog broja vijećnika, koju vladajući imaju samo u slučaju nazočnosti svih devet njihovih vijećnika.


Rasprava je pokazala da oporbena koalicija HDZ-HSLS-HSP nije upoznata s aktivnostima vezanim uz spomenuti najam, ali ni SDP-ov dio vladajuće koalicije, kao ni Nadzorni odbor gradske tvrtke Slatina plus, osnovane upravo za realizaciju projekta sveučilišta. Osobito je sporno bilo 20-godišnje zaduživanje gradskog proračuna na iznos veći od 50 milijuna kuna bez ikakve informacije o tom projektu, bez njegova predstavljanja vijećnicima i bez odgovarajućih dokumenata u smislu isplativosti.


Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Miran Janečić projekt osnivanja sveučilišta smatra jednim od najvrjednijih u gradu i kaže da je taj hvalevrijedan projekt „prekrasna ideja, projekt i jedna od krasnih priča za budućnost grada, koju HDZ podržava“. Predsjednica Gradskog odbora SDP-a Ksenija Plantak kaže da SDP nije protiv visokog učilišta i razvojnih projekata u Slatini i nastojat će da se nastave pregovori koji će rezultirati pokretanjem cijelog projekta.
Međutim, oni ne žele i ne mogu odlučivati o višemilijunskom zaduživanju svojih sugrađana u idućim desetljećima bez osnovnih podataka i informacija, i čvrsto zagovaraju realizaciju toga projekta, ali na transparentniji način, prilagođen ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo.


Petar Žarković
Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

Najčitanije iz rubrike