Osijek
GRAD NAJAVIO POČETAK OBNOVE STARE JEZGRE

Tvrđa još bez strojeva, opreme i građevinaca
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Prva dionica obuhvaća gradnju nove kanalizacijske mreže, kaže Scitovski

Iako je bilo predviđeno da radovi na jednom od najvećih projekata u našem gradu, a riječ je o rekonstrukciji i dogradnji komunalne infrastrukture Tvrđe u sklopu projekta “Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe”, počnu krajem prošle godine, zbog problema s odabirom izvođača, a djelomice i zbog koronakrize, bili su prolongirani za ljeto ove godine. S jučerašnjim danom, 13. srpnja, i službeno je potvrđeno kako radovi na obnovi Tvrđe, koji u ovako predviđenom opsegu nisu obavljani više od stotinu godina (tek nešto više u Tvrđi se radilo 1975. godine, kada je obnovljena samo cestovna mreža i popločene javne površine), napokon počinju, i to iz sjeveroistočnog dijela Tvrđe.

Prva dionica
- Provedena je javna nabava za izvođače radova, a cjelokupni je posao dobila zajednica ponuditelja Monte-mont iz Osijeka i Ing-grad iz Zagreba. Također je provedena i javna nabava za dio stručnog nadzora i koordinaciju zaštite na radu, što je dobila također domaća osječka tvrtka Respect-ing. Određeni su i drugi stručni nadzori za geodetske, elektro i sve druge radove - pojasnila je voditeljica projekta Sanja Scitovski.

Premda smo, s obzirom na najavu koja je iz gradske uprave upućena osječkoj javnosti, na terenu već očekivali neke strojeve i opremu, radnike ili bar simbolični prvi ašov ili lopatu u zemlji, to jučer nije dogodilo. Naprotiv, ništa nije upućivalo na činjenicu da bi ondje idućih dana trebali početi neki opsežni radovi koji će, prema procjenama naručitelja, trajati najmanje iduće tri godine.

Mjesto s kojega će ovi iznimno zahtjevni radovi započeti je na sjeveroistočnom dijelu Tvrđe, podno cestovnog mosta dr. Franje Tuđmana i uz samu šetnicu.

- Prva dionica obuhvaća izgradnju nove kanalizacijske mreže koja je svojevrsna baza za postavljanje svih drugih instalacija. Prvo će se obavljati spajanje nove kanalizacije južnog kolektora na sjeverni kolektor. Naime, zbog preopterećenosti južnog kolektora koji se proteže duž Europske avenije cijelu Tvrđu sada prebacujemo na sjeverni kolektor kako bismo rasteretili tu kanalizacijsku mrežu. Glavni su projekti izrađeni, a izvedbeni su projekti u izradi, odnosno vrlo skoro kreću tzv. pripremni radovi, ispločenje trase i svi oni radovi koji će jamčiti sigurnost izvođačima radova i građanima Osijeka - rekla je Scitovski. Dodaje kako će tek nakon toga uslijediti postavljanje vodovodne mreže, toplovoda, plinovoda, elektroinstalacija, a postavit će se i energetski učinkovita rasvjeta te tek nakon toga i popločenje u samom središnjem dijelu Tvrđe.

Trajanje cijelog projekta predviđeno je do 2023. godine, no radit će se po dionicama te će se svaki pojedini dio završiti i pustiti u funkciju. Prvi dio, od spoja na sjeverni kolektor do raskrižja s Kuhačevom ulicom, mogao bi, prema predviđanjima, biti gotov do kraja jeseni, a bude li sve išlo prema planu, možda i ranije, za tri mjeseca.

Poštovati rokove
Glavni izvođač radova je osječka tvrtka Monte-mont, čiji je direktor Vladimir Iličić najavio kako je napravljen terminski plan koji je u ovom trenutku idealiziran s obzirom na to da nitko sa sigurnošću ne može tvrditi na što će sve naići tijekom radova i iskapanja ispod površine.

- Dogovorili smo se i s arheolozima, tako da možemo napraviti i neka prijelazna rješenja, odnosno da nas neke nepredviđene stvari ne bi usporavale. Sastavni dio posla su geodetske izmjere i ovoga tjedna dovozimo opremu, prvi kontingent cijevi koje se polažu u zemlju. Nama je obećano da dolaze za desetak dana. Kada sve to krene, više neće biti nekih usporenja - kazao je Iličić, zahvaljujući na razumijevanju ljudima koji žive u Tvrđi i koji će sigurno podnijeti najteži teret obnove.

Iličić vjeruje da će uspjeti poštovati svi dogovoreni rokovi, a s obzirom na to da se u prvoj fazi odvijaju uglavnom strojarski radovi, ne očekuje da bi ih mogao zaustaviti ni povratak epidemije COVID-19.

- S obzirom na koronu, ne očekujemo veće probleme jer mi građevinari nemamo nekih izravnih kontakata, a do nagodinu vjerujemo da će i koronakriza biti riješena - poručio je optimistično.

- Projekt će trajati najvjerojatnije tri godine i, što je za građane najvažnije, nastojat će se osigurati dinamika života u Tvrđi, da ne trpi školska godina, ugostiteljski i drugi objekti te da stanari neometano mogu doći do svojih kuća i stanova - rekla je pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka Kornelija Mlinarević.

Tomislav Prusina
130

mil. kn vrijednost je projekta, od čega je 65 mil. nepovratnih sredstava te 3 mil. pomoć Fonda za regionalni razvoj
MANIFESTACIJE
Što se tiče manifestacija koje se tradicionalno održavaju u Tvrđi, ni u jednom trenutku cijela Tvrđa neće biti obuhvaćena radovima, nego će se raditi po dionicama, poručuje Mlinarević

- Večer vina i umjetnosti već je održana na novoj lokaciji, što je dobro prošlo. Bit ćemo u mogućnosti, pod određenim režimom, kako dinamika radova bude tekla, i dalje održavati sve manifestacije koje volimo, poput Sajma antikviteta, možda samo na nekim drugim lokacijama - kaže.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana