Mozaik
“WALKOW LJETO” OBOGATILO KULTURNU SCENU VINKOVACA

Aklea Neon: Nisam
očekivala da Vinkovci imaju
toliko predivne alternative
Objavljeno 14. srpnja, 2020.
Zabava uz brojne zanimljive radionice, otvorenje izložbe i koncert sjajne Aklee Neon

Grad Vinkovci dobio je jednu hvalevrijednu manifestaciju, a radi se o Walkow ljetu, koju su pokrenuli mladi entuzijasti okupljeni oko poznatog i omiljenog ugostiteljskog objekta za mlade Walkow.

Prvog dana sve je počelo otvorenjem umjetničke izložbe i radionice cijanotipije, a nastavilo se s još puno radionica, dobre zabave i odličnih koncerata. Kulturno-umjetnički i zabavni program tijekom srpnja i kolovoza dovest će Vinkovce na višu razinu. Događaj koji je obilježio početak dvodnevnog Walkow ljeta bila je radionica cijanotipije koju je vodila Iva Muškić, a koja je okupila desetak sudionika.

- Radi se o fotoosjetljivoj tehnici, o kemiji koja se nanosi na papir i nakon toga papir postaje fotoosjetljiv. Na papir se mogu slagati razne biljke ili printevi na foliju i nakon toga se izlažu suncu. Ispiru se i zalijevaju hidrogenom i krajnji rezultat je tu - pojasnila je Iva.

Zidove Walkowa krase i umjetnički radovi za koje su se pobrinuli mladi umjetnici iz Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije, a to su: Matej Matagić, Filip Malovčak, Dora Kralik, Darija Jotun, Bruno Očevčić, Iva Muškić, Ivan Bogović, Irena Čuljak i Iva Martinović. Izložba ilustracija, fotografija i crteža bit će otvorena dva tjedna, no, napominju organizatori, ako odaziv bude velik, trajat će cijelo ljeto.

- Znamo da se mladi oduvijek bore s izložbenim prostorom i ne dobivaju puno prilika pokazati svoje radove. Željeli smo svoja vrata otvoriti mladim umjetnicima i drugim ljudima kako bi vidjeli da se ipak nešto radi, da umjetnici žive i danas i da se njihovi radovi mogu pronaći i na nekim javnim prostorima - rekla je Iva Martinović, jedna od izlagačica.

U sklopu zanimljivih radionica održana je i radionica izrade zatvorenog biljnog terarija, a nešto više rekla je Ana Hrgovčić, voditeljica radionice:

- Biljni terarij je samoodrživ ekosustav u kojemu se biljke zalijevaju preko kondenzacije, a hranu primaju fotosintezom. Jednostavan je za održavanje, dovoljno ih je prozračiti jednom mjesečno i eventualno podrezati biljke koje su previše narasle. Biljke su moj dugogodišnji hobi, a odnedavno vodim profil biljke.plants gdje savjetujem ljude kako se brinuti o biljkama i gdje svoje znanje dijelim s drugima - istaknula je Hrgovčić.

Na kraju prvog dana održan je glazbeni program, a nastupili su Ana Mi i Sweet Boy, a bogat program nastavljen je i drugog dana, kad je koncert održala osječka umjetnica Aklea Neon koja je dodatno podignula atmosferu u Walkowu. Prije koncerta održane su radionice aromaterapije, osnove fotografije, Aerial ring radionice te performans na ringu by Red Arrow.

- Bilo je više nego dobro, dobila sam jako puno poklona da ih se sjetim. Nisam ovo očekivala u Vinkovcima, posebno nisam očekivala da ima toliko predivne alternative. Walkow je nešto posebno i uvijek ću se rado vratiti, ovdje je ekipa iz svoje kreativne pobude napravila nešto uistinu posebno. U planu imam puno toga do kraja godine, no neki vjetar u leđa dao mi je Goran Bare te me je pozvao na svoj koncert sredinom ljeta, gdje sam mu predgrupa na par nastupa. Jedva čekam vidjeti što to znači svirati pred Baretovom publikom - rekla je Aklea Neon.

Koliko je bilo teško uopće složiti jedan koncept Walkow ljeta te kako su došli na ideju o samom pokretanju manifestacije, nešto više rekao je Zvonimir Šarić, jedan od organizatora.

- Odlučili smo pokrenuti nešto da grad malo oživi i da mladi imaju prostor da se izraze na radionicama, da pogledaju umjetnička djela iz cijele Hrvatske i da imaju kvalitetan glazbeni program. Htjeli smo da program bude što raznovrsniji, od radionica do izložbi, podržali smo i lokalne DJ-eve i popularnu Akleu Neon, pa je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Sad kad se vratimo malo unatrag, koliko je bilo teško uopće sve složiti i osmisliti, vidimo da su nam se trud i želja da napravimo nešto novo u Vinkovcima u konačnici isplatili. Mogu reći, uspješno smo prošli ovaj pilot-projekt prema ocjeni posjetitelja i sad slažemo kockice za sljedeću godinu - kaže Zvonimir Šarić, jedan od organizatora Walkow ljeta i suvlasnik Walkowa.

Mario Kokaj

Pokretači su mladi entuzijasti okupljeni oko poznatog i omiljenog ugostiteljskog objekta za mlade
Možda ste propustili...

PIONIRI PROGRESIVNOG METALA DOLAZE U HRVATSKU

Dream Theater u Areni Zagreb

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike