Svijet
SREBRENICA

Majke: Zločinci moraju znati da se ne mogu skriti
Objavljeno 12. srpnja, 2020.
Milorad Dodik i dalje negira da je nad Bošnjacima počinjen genocid nazivajući to “izmišljotinom”

Rijetki Srebreničani koji su preživjeli genocid 1995. godine okupili su se u subotu u memorijalnom kompleksu u Potočarima kako bi unatoč ograničenjima nametnutima epidemijom koronavirusa odali počast za više od osam tisuća Bošnjaka ubijenih prije četvrt stoljeća.

Članovi obitelji u subotu su pokopali ostatke devet muškaraca čiji su dijelovi tijela nakon rata pronađeni u masovnim grobnicama u istočnoj Bosni. Najmlađi među njima je Salko Ibišević, koji je 1995. imao tek 23 godine, a najstariji je Hasan Pezić, koji je u vrijeme pada Srebrenice imao 70 godina. Na memorijalnom groblju u Potočarima tako sada počivaju ostatci 6652 muškarca, žena, ali i djece, jer su ondje pokopana i 432 maloljetnika. Pripadnici vojske i policije bosanskih Srba 11. srpnja 1995., nakon što su pregazili zonu pod zaštitom Ujedinjenih naroda, proveli su masovne likvidacije bošnjačkih muškaraca i dječaka te progon žena i djece. Tada je ubijeno najmanje osam tisuća osoba, a do sada su pronađeni ostatci oko 7200 žrtava dok se za ostalima još traga. Srebrenički genocid najveći je ratni zločin počinjen na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, za što je do sada pred haaškim tribunalom i sudovima u BiH, Srbiji i Hrvatskoj osuđeno 47 bivših pripadnika vojske i policije bosanskih Srba, na više od 700 godina zatvora, a njihovi ratni politički i vojni lideri Radovan Karadžić i Ratko Mladić osuđeni su na doživotni zatvor. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je kako ništa i nitko neće spriječiti sjećanje na Srebrenicu, jer je to vječna zajednička dužnost. Istaknuo je kako je istina o zločinu jasna te kako je cilj bio uništiti cijeli jedan narod, a Srbija se s tom činjenicom i dalje odbija suočiti. Predsjednica udruge "Majke enklava Srebrenica i Žepa" Munira Subašić kazala je kako za zločince ima poruku da će ih se vječno proganjati. "Ne postoji mjesto gdje se možete sakriti a da vas mi ne možemo pronaći", kazala je Subašić, koja je pozvala i na što hitnije donošenje zakona o zabrani nijekanja zločina genocida i holokausta, a Srbiji je uputila apel da procesuiranjem počinitelja ratnih zločina koji se tamo skrivaju dokaže kako je spremna za mir temeljen na pravdi.

Unatoč tim porukama, Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i predsjednik Saveza nezavisnih sodijaldemokrata, vladajuće stranke u Republici Srpskoj, izjavio je na stranačkom skupu kako u Srebrenici nije počinjen genocid i da je to muslimanska izmišljotina. Zasmetali su mu zahtjevi za sankcioniranje negiranja genocida. "Točno je da je u Srebrenici počinjen ozbiljan zločin i da su ozbiljno stradali Bošnjaci, ali nije ono što oni pričaju", rekao je Dodik, dodavši kako su u Srebrenici "stradali i Srbi, ali i pripadnici drugih naroda".

Hina/M.Flego
6652

osobe pokopane su dosad na memorijalnom groblju u Potočarima
RANA I ISPIT NAŠE LJUDSKOSTI
Zbog epidemije koronavirusa otkazan je dolazak inozemnih dužnosnika koji su najavili da će govoriti u Srebrenici, a svi oni poslali su videoporuke, koje su emitirane u dvorani, u kojoj je bilo pedesetak osoba. Hrvatski predsjednik Zoran Milanović genocid u Srebrenici opisao je kao sustavno, namjerno i brutalno ubijanje ljudi, koje i četvrt stoljeća poslije ostaje bolnom ranom i znači ispit naše ljudskosti. Serge Brammertz, glavni tužitelj Rezidualnog mehanizma za međunarodne kaznene sudove, kazao je kako je odgovornost svih boriti se za pravdu i istinu i protiv nijekanja genocida jer se ta činjenica ne smije dovoditi u pitanje, kako to čine dužnosnici u Republici Srpskoj i Srbiji.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike