Svijet
SUSRET SRBIJA - KOSOVO

Dijalog ponovno “na tračnicama”
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Prekinut prije oko godinu i pol, dijalog između Srbije i Kosova ponovno je "na tračnicama", ocijenio je u nedjelju posebni predstavnik EU-a za zapadni Balkan, nakon susreta preko videokonferencije između srbijanskog i kosovskog čelnika.

Na virtualnom sastanku predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti složili su se o dnevnom redu sastanka u četvrtak u Bruxellesu, gdje bi trebali biti fizički prisutni, pojasnio je Miroslav Lajčak u priopćenju objavljenom nakon videokonferencije. Lajčak, koji je sudjelovao na sastanku, zahvalio je dvjema stranama na "konstruktivnom angažmanu".

Povjerenik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell ranije u nedjelju pozvao je Srbiju i Kosovo da pokažu spremnost na kompromis i pragmatizam na obnovljenim pregovorima o normalizaciji odnosa. "Razgovori će trebati političku hrabrost obiju strana", rekao je Borrell.

Razgovor su nadgledale Njemačka i Francuska.

Srbija odbija priznati Kosovo, bivšu autonomnu regiju koja se odvojila 1999. nakon intervencije NATO-a. Pregovori između Prištine i Beograda kojima posreduje EU počeli su 2011., tri godine nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost. Cilj im je normalizacija odnosa, no na ledu su od studenoga 2018. godine.

Izostanak rješenja šteti razvoju obiju država, ističe Borrell, ali i priznaje da pregovori neće biti lagan proces. "Nikad nije lako pronaći rješenja za probleme koji traju toliko dugo i bili su bolni", poručio je.

Razgovori su nastavljeni nakon virtualnog samita kojem su domaćini bili francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel. Izjave čelnika Kosova i Srbije nakon prošlotjednog razgovora pokazale su da su dvije strane i dalje daleko od dogovora. Vučić je uoči sastanka poručio kako Srbija neće pristati na ultimatume i "maksimalističke zahtjeve vlasti Kosova". Prema njegovim riječima, kosovski Albanci traže očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, ustava, trajno uzajamno priznanje, članstvo Kosova u UN-u i da ostale članice EU-a priznaju Kosovo, a poslije bi se razgovaralo o nestalima i ratnoj odšteti. U nedjelju je pak na Instagramu kratko objavio kako su na videokonferenciji dogovorene teme za sastanak u Bruxellesu u četvrtak. H/D.Pav.
Joseph Borrell: Izostanak rješenja šteti razvoju obiju država
2018.

godine, u studenome, prekinuti su pregovori Srbije i Kosova
Možda ste propustili...

PRVI IRANSKI IZRAVNI NAPAD S NJEGOVA TERITORIJA NA IZRAEL U POVIJESTI

Izrael neutralizirao iranski napad dronovima, krstarećim i balističkim projektilima

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

Najčitanije iz rubrike