Novosti
ZASTUPNIČKI MANDAT IZBORILO IH 13

Iz Slavonije u Sabor - pet gradonačelnika
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Od 12 gradonačelnika, koliko ih je bilo u prethodnom sazivu hrvatskog parlamenta, novi mandat uspjelo je osvojiti samo njih pet

Prema rezultatima parlamentarnih izbora u novi saziv Sabora ući će 13 gradonačelnika, jedan više nego što ih je bilo u prošlom sazivu, a u sljedeće četiri godine u Saboru, čini se, nećemo imati ni jednu gradonačelnicu. Analizirajući rezultate izbora, portal gradonačelnik.hr otkriva kako je od 12 gradonačelnika, koliko ih je bilo u prethodnom sazivu Sabora, novi mandat osvojilo samo njih pet. HDZ je izborio dva gradonačelnika više nego u prošlom sazivu (6), SDP ostaje na svoja tri, a po jednoga su ostvarili HSS, Fokus, HSLS i Domovinski pokret.

Dobitnik Mandarić
Stari/novi gradonačelnici zastupnici su Stjepan Kovač iz Čakovca, Vinko Grgić iz Nove Gradiške, Dražen Barišić iz Velike Gorice, Tomislav Klarić iz Bakra i Krešo Beljak iz Samobora. Najviše su glasova osvojili (iako to, naravno, ovisi o veličini grada i mjestu na listi) Ivan Penava iz Vukovara, Krešo Beljak, Dario Hrebak iz Bjelovara, Siniša Jenkač iz Novog Marofa te Mišel Jakšić iz Koprivnice. Najviše gradonačelnika, po troje, u Sabor ulazi iz 5. i 7. izborne jedinice.

Iz slavonske pete jedinice u Sabor, uz već spomenute Vinka Grgića (koji je u svome gradu osvojio uvjerljivo najviše glasova) i Ivana Penavu, ulazi i Darko Puljašić iz Požege. Međutim, tu neće stati priča o slavonskim gradonačelnicima u Saboru. Čini se, naime, da će im se nakon formiranja Vlade, kad se s lista sklone oni čija je dužnost nespojiva sa zastupničkom (budući ministri i državni tajnici, župani...), na Markovu trgu pridružiti i gradonačelnik Otoka Josip Šarić te, posve je izvjesno, i jedan gradonačelnik iz četvrte izborne jedinice - Đakovčanin Marin Mandarić. Naime, kada se "isključe" svi s nespojivim dužnostima, uz osam osvojenih mandata, HDZ-ova lista u toj izbornoj jednici praktično jamči saborski mandat.

U drugoj izbornoj jedinici ulazak u Sabor izborili su Dario Hrebak (Bjelovar) i Mišel Jakšić (Koprivnica), koji su u svojim gradovima odnijeli uvjerljive pobjede. U trećoj izbornoj jedinici svoj drugi mandat u Saboru osigurao je Stjepan Kovač iz Čakovca te popularni gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, koji s 14. pozicije u Sabor ulazi kao trećeplasirani na HDZ-ovoj isti. U šestoj izbornoj jedinici još jedan mandat u Saboru izborio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, iz sedme izborne jedinice u Sabor ponovo ulaze Klarić i Beljak, a novi zastupnik iz gradonačelničkih redova je Dario Zurovec iz Svete Nedelje. Dva gradonačelnika, prema rezultatima glasova, ulaze u Sabor i iz najjužnije, desete izborne jedinice. Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković s pete pozicije na listi brojem glasova se pozicionirao kao drugi najpopularniji HDZ-ov "adut" u svojoj jedinici. Uz njega u Sabor će i Andro Krstulović Opara iz Splita.

Bez gradonačelnica
Prema istom principu kao kolege mu iz Đakova i Otoka, može se očekivati kako će u parlament ući i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te čovjek koji je u svome gradu pobijedio čak i najveću zvijezdu ovih izbora - Vilija Beroša. Uspjelo je to, naime, Ivanu Budaliću, gradonačelniku Imotskog.

U prošlom smo sazivu imali samo jednu gradonačelnicu - Ana-Mariju Petin iz Orahovice, koja nije uspjela izboriti novi mandat, iako je u svom gradu osvojila najviše glasova. Uz nju, na listama je bilo kandidirano samo pet gradonačelnica, no ni jedna od njih nije rezultatom nije uspjela ući u Sabor. Nisu uspjele prebaciti prag od 10 posto ukupnog broja glasova, koliko ih je osvojila čitava lista. Iako nisu ušle u Sabor, gradonačelnice Supetra, Zlatara i Pakraca, Ivana Marković, Jasenka Auguštan Pentek i Anamarija Blažević, mogu biti zadovoljne rezultatima u svojim gradovima. Od Marine Budimir u njezinu je Iloku popularniji bio ministar Zdravko Marić. Iako je njezina Mostova lista u 5. jedinici prešla zakonski prag od 5 posto, D’Hondtova metoda izračuna nije im bila sklona.

Igor Bošnjak
Gradonačelnici u Saboru po rezultatu
2. izborna jedinica: Dario Hrebak (Bjelovar) i Mišel Jakšić (Koprivnica)



3. izborna jedinica: Siniša Jenkač (Novi Marof) i Stjepan Kovač (Čakovec)



5. izborna jedinica: Darko Puljašić (Požega), Vinko Grgić (Nova Gradiška) i Ivan Penava (Vukovar)

6. izborna jedinica: Dražen Barišić (Velika Gorica)



7. izborna jedinica: Tomislav Klarić (Bakar), Krešo Beljak (Samobor) i Dario Zurovec (Sveta Nedelja)



10. izborna jedinica: Mato Franković (Dubrovnik) i Andro Krstulović Opara (Split)
Možda ste propustili...