Mozaik
PRVA VEČER 60. SPLITSKOG FESTIVALA

Zvijezde zapjevale vječite
hitove 60 godina festivala
Objavljeno 12. srpnja, 2020.
Olivera su se prisjetili Ante Gelo, Spalato, Kondža, Marko Tolja i Petar Dragojević

Jubilarno 60. izdanje Splitskog festivala pamtit će se ne samo po glazbi nego i po održavanju prema strogim epidemiološkim mjerama.

Kako je uoči festivala izjavio organizator Tomislav Mrduljaš, u gledalištu nije bilo tribina, nego su postavljeni stolovi za kojima su mogle sjediti samo osobe koje se poznaju. Stoga festival uživo nije pratilo od 1500 do 2000 gledatelja kao inače, nego oko 500. I na pozornici ista slika, jer su pjevači, članovi orkestra, prateći vokali i ostali glazbenici na propisanoj distanci. Posjetiteljima je na ulazu mjerena temperatura. Kako doznajemo od kolega iz Slobodne Dalmacije, izostao je i dobro poznati "šušur" koji inače vlada oko Prokurativa u festivalskom vikendu, no Splićani navodno ne poštuju baš mjere distanciranja i rijetko nose maske.

U subotu je održana Retrospektiva, prva od dviju večeri ovogodišnje manifestacije, kojom se simbolično odala počast proteklih 60 godina Splita tako što su zvijezde naše estrade izvele svoje ili tuđe hitove iz festivalske povijesti. Prvi je nastupao riječki glazbenik Marko Tolja otpjevavši veliki hit Olivera Dragojevića "Galeb i ja" iz davne 1975. godine. Potom su publiku na Prokurativama pozdravili voditelji Duško Ćurlić i Doris Pinčić.

Potom su se počeli redati poznati hitovi. Počelo je s Markom Kutlićem i Nelom s pjesmom "Zar je voljeti grijeh", a nastavilo se nastupima Tedija Spalata s "Konobo moja" i Nene Belana i Zorane s pjesmom "Dugo toplo ljeto". Potom su se na pozornicu popele mlade zvijezde "A strane" - Alen Đuras, Nela, Matija Cvek, Antonija Dora Pleško i Marko Kutlić - s medleyjem hitova Petra Graše, Stijena, Olivera, Vice Vukova i Radojke Šverko. Veteran Splitskog festivala Đorđi Peruzović podsjetio je na svoj hit "Di si bija kad je grmilo" iz 1972., a Ivana Kovač izvela je pjesmu svog oca "Noćas ćemo zemlji ko materi reći". Na splitsku pozornicu za koju uvijek govori da joj puno znači potom je izišla Osječanka Mia Dimšić i izvela svoj veliki hit "Život nije siv", koji je premijeru imao upravo na tom festivalu 2016. godine.

Uslijedio je posebno emotivan dio programa posvećen Oliveru Dragojeviću, u kojemu su nastupili Ante Gelo na gitari, Tedi Spalato i Zorica Kondža. Otpjevali su "Karocu" i "Pismo ćali". Pridružili su im se i Marko Tolja i Petar Dragojević, a dio od Borisa Dvornika slavne "Nadaline" izrecitirao je Goran Franić Njoko.

U pratnji svojeg novog četveronožnog ljubimca, kojemu je ovo bila premijerna pozornici, došao je Ibrica Jusić i izveo još jedan medley, a Alen Nižetić zapjevao je Mišinu uspješnicu "Ja ne mogu drugo nego da je ljubim". Kićo Slabinac otpjevao je "Dalmatinsku elegiju" i pobrao veliki pljesak, a u svome gradu publiku je oduševila i Doris Dragović s pjesmom "Teret ljubavi". Nakon Petra Dragojevića i klape Cambi, prošlogodišnju su pobjedničku pjesmu festvala "Kuća naše dice" otpjevali Goran Karan, Tedi Spalato i klapa Sveti Juraj HRM-a. Potom je na splitskoj pozornici Zorica Kondža otpjevala pjesmu "Zauvijek", a Mladen Grdović je izveo svoj veliki hit "Dalmatinac". Nastavilo se u veselom tonu kad su se pojavili Jole s pjesmom "Plovi, plovi mala barka", Alen Nižetić s pjesmom "Kome bi šumilo more moje sinje" i Domenica s pjesmom "Ta tvoj barka mala". Zajedno su otpjevali i stari hit grupe Magazin "Kokolo "te "Diridondu" Novih fosila.

Za kraj prve večeri Splitskog festivala, u dijelu posvećenom Splitu, Petar Dragojević otpjevao je pjesmu "Cvit Mediterana", Dean Dvornik pjesmu svog pokojnog brata Dina Dvornika "Ništa kontra Splita" te Zorica Kondža pjesmu "Nima Splita do Splita", zajedno sa svim izvođačima, koji su se tada popeli na pozornicu.

Tanja Kvorka
finale
UZ PJESMU

“NIMA SPLITA

DO SPLITA”
Mia Dimšić izvela je svoj veliki hit “Život nije siv”, koji je premijeru imao na Festivalu 2016.
Možda ste propustili...

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

U NASTOJANJU DA SMANJI GUŽVE KOJE GUŠE GRAD NA KANALIMA

Venecija uvela prvu naplatu ulaska za turiste

U IZRAVNOM PRIJENOSU NA HRT-U NASTUPIT ĆE DVADESET IZVOĐAČA

Premijerne izvedbe i jaka konkurencija na 71. Zagrebačkom festivalu

Najčitanije iz rubrike