Zdravlje
LJEKOVITO BILJE ZA DETOKSIKACIJU

Eterična ulja kardamoma vrlo su snažan antioksidans
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Čuvajte ga u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i tamnom mjestu

Kardamom (Elettaria cardamomum L.) pripada porodici đumbira. Može se koristiti kao plod, sjemenka ili prah. Komuške u kojima se nalaze sjemenke najčešće su zelene ili bijele, a smeđe nisu kardamom, već srodna vrsta.

Kada se sjemenke melju, brzo gube okus, pa je bolje kupovati cijele komuške i onda oljuštiti sjemenke. Kardamom se koristi kao začin, ali i u medicinske svrhe, u kozmetičkoj industriji i za parfeme. Nakon kupnje čuvajte ga u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i tamnom mjestu.

Čisti bubrege
Smatra se diuretikom, što ga čini koristim kod tegoba s mokraćovodom te za čišćenje bubrega od kalcija i mokraćne kiseline. Također pomaže prilikom mršavljenja, snižavanja krvnog tlaka i uklanjanja toksina iz tijela. Prirodni je analgetik, antibakterik, antiinflamatorik, antioksidans, antiseptik, antispazmodik, antiasmatik, antiviral, aromatik, bakteriostatik, digestiv, dispeptik, diuretik, karminativ, katarik, korigens, stimulant i tonikum. Domovina kardamoma je Indija.

Kardamom sadrži dosta jaka eterična ulja koja povoljno djeluju kao jaki antioksidans (detoksikacija cijelog organizma i dobro ljekovito djelovanja protiv slobodnih radikala itd.), bakteristatik (antiseptik, antimikrobik itd.) koji u crijevnoj flori uravnotežuje, to jest uništava bakterije truljenja i sprječava napuhnutost (karminativ), a pojačava probavu hrane (digestiv, bakterije vrenja itd.) u želudcu, a kod upalnih procesa također djeluje na smanjenje upala i liječi razne infekcije (respiratorne, probavne - crijevne, i to hemoroida, urološke, ginekološke itd.), izazvane bakterijama i virusima (antiviral itd.). Kardamom je dobar diuretik pa se uzima kod bolesti u kojima je potrebno pojačati izlučivanje mokraće. Kod respiratornih tegoba kao što su astma (antiasmatik), kašalj, bronhitis, emfizem, praćen gustim i viskoznim sekretom, kardomom je dobar sekretolik ili katarik koji uspješno potiče iskašljavanje ili izbacivanje katara, pogotovo bronhijalnog, a kod tegobe katara želudca, crijeva i mjehura također ga uvrštavamo u terapiju ili kao začin hrani ili kurativno. Kardamom pomaže kod infekcija grla i raznih bolesti grla. Grčevi želudca ili crijeva (antispazmodik) izvrsno mogu biti uklonjeni uporabom praška kardomoma koji stavimo u hranu ili uzmemo neposredno s malo čaja ili vode u količini koliko stane na vrh noža. U raznim preparatima, to jest lijekovima za jetru, kardamom je sastavni dio. Kao dobar tonikum (prašak) djeluje na rad jetre, žuči i kod dispepsije ili slabog rada želudca, smiruje i pomaže kod epilepsije. Velika je uporaba kardamoma (korigens) u dodavanju raznim začinima od karija do aromatiziranja raznih sirova, to jest namirnica. Eterično ulje kardamoma rabi se za ljekovite masaže, za pripremu kupki i kompresa.

Za peciva i kolače
Kardamom sadrži eterično ulje 4 - 8 posto, koje se sastoji od cineola (pospješuje iskašljavanje itd.), terpinylacetata i slobodnog terpenola. Biljka je trajnica visine i do tri metra iz porodice đumbira s jasno zelenom stabljikom lancetasto-kopljastih listova i svjetlozelenih cvjetova koji rastu na dugačkim izdancima na produženim ograncima. Plod je trodijelan u kojemu se nalaze male crne sjemenke koje imaju začinsko svojstvo. Ovaj papreni začin s okusom limuna predmet je istraživanja, koja pokazuju da je kardamom vrijedan dodatak svakodnevnoj prehrani. Miris i okus mu je vrlo aromatičan. Kardamom raste na brdskim područjima južne Indije te na plantažama u Cejlonu, Sundu, Malabaru, Australiji, Africi, Americi itd. Plod kardamoma u prodaji dolazi osušen u tobolcu ili kao samljevene sjemenke. U kuhinjama se kardamom koristi za začinjavanje raznih peciva, medenjaka, paprenjaka, raznih sitnih kolačića, kao i za kobasičarske proizvode. No najveću primjenu ima kao sastavni dio karija ili kao začin za medenjake.
Jasminka Knežević
Odličan za mariniranje mesa
Kako biste uopće koristili kardamom za slana jela, preporučuje se da sjemenke lagano popečete na tavi. Ako ga pomiješate sa soli ili vegetom, paprom i limunom, možete ga koristiti za mariniranje mesa, najbolje piletine. Možete ga pomiješati s češnjakom, soli, paprom i kimom za mariniranje janjećih kotleta. Tako možete praviti i različite umake u koje ćete ubaciti kardamom i ostale jače začine.
Tinktura za probavu
Tinkturu pravimo od 20 g plodova kardamoma, 100 g 70-postotnog alkohola. Uputa za izradu: močimo sedam dana kardamom u alkoholu i procijedimo. Uzimamo po 20 kapi s malo vode poslije jela kod svih poremećaja u probavnom sustavu.
U puding i hamburger
U Indiji ga stavljaju u čaj s mlijekom i u vruću čokoladu, a miješaju ga i s karijem. Šveđani ga stavljaju u puding od jabuka, a Norvežani u hamburger i kobasice. Izvrstan je za zdravlje. Blagotvoran je u slučajevima čira, probavnih smetnji i depresije.
Možda ste propustili...

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike