Osijek
CIJENE UDŽBENIKA

Od 500 kuna za radne bilježnice do 2000 za komplete
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Sljedeće godine kurikularna reforma zahvaća gotovo sve učenike u osnovnim i srednjim školama

Iako nas u novoj školskoj godini očekuje novi vođa obrazovnog resora, neke stvari ipak idu dalje, poput kurikularne reforme prema čijim će programima raditi praktički svi učenici u osnovnim i srednjim školama, osim onih u četvrtim razredima osnovnih škola, osmaša (s tim da će njih kurikularna reforma zahvatiti u predmetima Kemija, Biologija i Fizika) te maturanata. Novi programi znače i nove udžbenike, a najveće izdatke u kućnom budžetu imat će roditelji srednjoškolaca. No krenimo redom.

Za školsku godinu 2020./2021. birali su se udžbenici za sve predmete u prvom, drugom i trećem razredu, a svaki učitelj razredne nastave odluku o odabiru udžbenika za svoje razredno odjeljenje donio je potpuno samostalno, odnosno odluku nije, kao nekada, donosio aktiv. Udžbenici za Hrvatski jezik, Matematiku, Prirodu i društvo te strani jezik radnog su karaktera, odnosno oblikovani tako da omogućuju upisivanje rješenja ili odgovora. Zato je novi odabir udžbenika iz tih predmeta, osim za strani jezik, moguć svake školske godine. Od obveznih predmeta, radne bilježnice predviđene su uz udžbenike Prirode i društva te stranih jezika. Učitelji razredne nastave i učitelji prvoga stranog jezika u razrednoj nastavi moraju se usuglasiti oko narudžbe potrebnih materijala.

Što se tiče promjena u razrednoj nastavi za sljedeću školsku godinu, birali su se svi udžbenici za šestaše i sedmaše (osim iz Biologije, Kemije i Fizike), a za osmaše mijenjaju se udžbenici samo iz ta tri predmeta. Ono što će roditelje i učenike najviše zanimati u svemu tome jest da je država i od iduće školske godine osigurala besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola kako za obvezne tako i izborne predmete, za što je u državnom proračunu osigurano oko 180 milijuna kuna.

Ipak, roditelji će morati kupiti radne bilježnice, ali i ostali školski pribor i dodatke učenju, čije se cijene kreću od nekoliko stotina kuna sve do tisuću i više. Na primjeru jedne osječke osnovne škole i njezina popisa knjiga za iduću školsku godinu izračunali smo da bi za radne bilježnice budućeg šestaša roditelj trebao izdvojiti nešto više od 530 kuna, a troškovi rastu i do tisuću kuna uz nabavu radnih listića, atlasa, likovne mape, bilježnica, pribora te ostale opreme za novu školsku godinu.

Ema Nenadić
učitelji
SAMI ODLUČIVALI O ODABIRU UDŽBENIKA
TEŽA SITUACIJA KOD SREDNJOŠKOLACA
Teža, pak, situacija očekuje roditelje srednjoškolaca, osobito drugih i trećih razreda gimnazije, koji će morati kupiti sve nove knjige, odnosno za njih su izrađeni potpuno novi udžbenici za iduću školsku godinu s obzirom na to da će svi oni morati raditi prema novim programima. Buduće polaznike prvih razreda srednjih škola također će obuhvatiti reforma, međutim oni će moći naslijediti ili kupiti rabljene udžbenike koje su već ove školske godine koristili učenici iz prvih “reformskih” razreda, čime bi bar malo mogli umanjiti cijenu kompleta. Generacija maturanata 2020./2021. školske godine školovanje će ionako završiti prema starom programu, tako da i oni mogu računati na stare, rabljene udžbenike. Izračunali smo cijene udžbenika i radnih bilježnica za učenike drugog razreda jedne osječke gimnazije, za koje će biti potrebno izdvojiti 2212,90 kuna.
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

Najčitanije iz rubrike