Kultura
GLAZBENI PROGRAM 71. DUBROVAČKIH LJETNIH IGARA

Jurinićeva izvedba i očarana publika
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Glazbeni je program 71. dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora otvorio pijanist Aljoša Jurinić recitalom Spomenik Beethovenu. Očarana publika, iako u manjem broju zbog obveze poštovanja epidemioloških mjera, uživala je u ljepoti izvedbe te nagradila mladog glazbenika dugotrajnim pljeskom.


Jedan od najistaknutijih hrvatskih mladih glazbenika za koncertni spomenik Beethovenu povodom skladateljeve 250. obljetnice rođenja odabrao je u prvom dijelu recitala dva skladateljeva djela: Andante favori, prvotno zamišljen kao stavak Waldstein sonate, i omiljen u skladateljevim krugovima, te Sonatu za klavir br. 21 u C-duru poznatu i kao "junačka simfonija za klavir". Drugi dio recitala donio je dvije skladbe posvećene podizanju kamenog Beethovenova spomenika 1841. u Bonnu: Ozbiljne varijacije u d-molu Felixa Mendelssohna Bartholdyja te Fantaziju u C-duru Roberta Schumanna. Sinoć se u Dvoru činilo kao da je svaka skladba izvedena u jednom dahu, a tako je i publika disala s Jurinićem. Izvedbu su odlikovala divna piana, savršena razgovjetnost i zavidna energija. Dugotrajni aplauz izmamio je dvije Chopinove etide kao glazbeni dodatak večeri, a ako ovom sjajnom koncertu pridodamo i lanjski Jurinićev festivalski nastup s violončelistom Lukom Šulićem koji mu je donio nagradu Orlando za najuspješnije ostvarenje u glazbenom dijelu programa jubilarnih, 70. igara, možemo slobodno reći da je imamo novog miljenika festivalske publike.


Glazbeni se program nastavlja 17. srpnja, kada će klavirski duo Dalibor Cikojević i Zrinka Ivančić, osim Poulenca i Milhauda, izvesti Papandopulovu plesnu suitu Horoskop uz udaraljkaške Karmen Pervitić i Frana Krsta Šercara te mlade plesače Viktoriju Bubalo i Šimuna Stankova. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića