Regija
VRTNO CARSTVO MARTINA ŠUMANOVCA IZ BOŠNJAKA

Verina bašča kao iz časopisa
Objavljeno 13. srpnja, 2020.
Prostire se na više od 1000 kvadrata, ondje je i vrtno jezerce, koke, patke..
BOŠNJACI

I dok mnogi mladi u potrazi za boljim životom odlaze iz Hrvatske, svestrani fitofarmaceut Martin Šumanovac ostao je u Bošnjacima i veliku ljubav prema prirodi i rodnome selu pretočio u priču koja oduševljava i nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Sve je počelo prije desetak godina kada je odlučio urediti prostor oko kuće u Nazorovoj ulici, gdje živi s majkom Verom, učiniti ga mjestom ugodnim za boravak, odmor i uživanje.

- Mamina sadnja prve gredice perunika bila je početak. Kroz godine se sve više širila i nadograđivala ljubav prema hortikulturi i životinjama koja traje i dandanas - govori Martin. Verina bašča, kako ju je nazvao, danas je zasigurno naljepši šokački vrt u Bošnjacima i okolici, vrt koji ima dušu.

- Za Verinu bašču najviše je zaslužna mama. Svaka nova sezona sadnje donosila je meni nepoznate i nove biljke, na čemu sam učio i razvijao se u smjeru koji želim - pojašnjava. Vrt je, kaže, zamišljen kao ladanjski. Prostire se na više odo tisuću kvadrata i oduševljava estetikom, organizacijom i njegom, u koje je uloženo mnogo entuzijazma, ljubavi i pažnje.

Zahrđali metal, stara cigla, razne instalacije čine ga posebnim. Među bujnim grmovima, stotinama cvjetnih sadnica i voćkama vode stazice koje je Martin sam radio od stare cigle, sve u rustikalnom stilu. Ondje je i pecara, jezerce s ribicama i kornjačama, zečevi, koke, patke, ptice… Martin uživa u uređenju bašče. Ondje je svakodnevno jer posla je još puno i pomno osmišljava svaki njezin kutak kako bi dobio određeni smisao i funkciju. Vrtnih aktivnosti je mnogo i moraju se izvršavati planirano. A pravi mu je gušt, nakon napornoga rada, sjesti za stol i s majkom popiti kavicu u prekrasnoj zelenoj oazi. U tome posebno uživaju njihovi prijatelji i gosti koji su svaki puta iznov fascinirani viđenim jer to je, kažu, pravi mali raj za odmak od užurbane svakodnevice i punjenje baterija.

- Uloženo je zaista puno truda i vremena, ali kada čovjek radi nešto što voli, za svoju dušu, onda ništa nije teško - kaže Martin koji je vrlo discipliniran jer u ovome poslu, kaže, nema zabušavanja. Tu je košnja trave, orezivanje, zalijevanje, neke se biljke vade, nove sade…

Zbog velikog interesa građana koji mu se javljaju na preporuku prijatelja i poznanika nedavno je odlučio Verinu bašču otvoriti i za posjetitelje. Prve su reakcije jako pozitivne i na temelju upita razmišlja o obogaćivanju ponude i ozbiljnijem turističkom pristupu. To više što u njegovu susjedstvu niče Centar za promociju poljoprivrede i ruralnog razvoja Slavonska kuća, projekt Općine Bošnjaci, koja je prepoznala svoju šansu u razvoju seoskog turizma.

- Iza naših dvorišta je lenija koja nas povezuje i tu bi se mogla osmisliti zanimljiva priča. Radujem se budućim druženjima, novim biljkama, životinjama, novim radovima na poboljšanju vrta, kao pozitivne priče malog sela u Nazorovoj, koji me ispunjavaju i čine sretnim - zaključuje Martin.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

MEĐU TRISTO DAROVITIH OSNOVACA

SKIG-ovci na zatvaranju Novigradskog proljeća

Najčitanije iz rubrike