Regija
RASKOL U GRADSKOM VIJEĆU SLATINE

Gradonačelnik Ostrošić: SDP-ovci su mislili da ću ja biti gradonačelnik na daljinski!
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Zbog visoke najamnine prostora za buduće sveučilište nije usvojen rebalans gradskog proračuna

SLATINA

Posljednja sjednica Gradskog vijeća Slatine, koju je u odsustvu predsjednika Darija Vrbaslije vodila zamjenica Martina Tepeš, razotkrila je odnose u vladajućoj strukturi Grada o kojima se već dugo u javnosti nagađa. Većinu u Gradskom vijeću ima neformalna koalicija pet vijećnika Nezavisne liste Darija Vrbaslije i četiri vijećnika SDP-a, oporbu čini osam vijećnika koalicije HDZ-HSLS-HSP, a funkciju gradonačelnika obnaša nezavisni Denis Ostrošić s liste SDP-a.
Nekoliko točaka dnevnog reda izazvao je rasprave zbog nejasnih i nepreciznih obrazloženja, poput prijedloga Odluke o pristupanju Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju, ili prijedloga različitih odluka o prostornom, urbanističkom i detaljnom uređenju Grada i Centra. Neke dokumente „svoje“ Gradske uprave vladajuća većina nije usvojila, a među njima je i Godišnji izvještaj o izvršenju gradskog proračuna za 2019. godinu. Dogodilo se, naime, da je glavne primjedbe imala vijećnica SDP-a Darija Krznarić, koja je i predsjednica Odbora za financije i proračun, i to upravo zato što Odbor nije razmotrio taj dokument, a nije to mogao učiniti jer sjednica Odbora zbog nedostatka kvoruma nije ni održana.


Glavne primjedbe odnosile su se na materijalne rashode koji su veći za 29 posto ili gotovo četiri milijuna kuna u odnosu na prethodnu godinu, posebno na povećane troškove za komunalne i intelektualne usluge, kao i povećanje ostalih troškova, a posebna priča su i nenaplaćena potraživanja u iznosu 13,2 milijuna kuna. Oporba na čelu s predsjednicom kluba Sanjom Bošnjak farsu s izvještajem i neobaviještenost vladajućih nazvala je neozbiljnom za funkcioniranje gradske uprave, a izvještaj sa četiri glasa potpore i sedam suzdržanih glasova nije usvojen.

Dugotrajna i neugodna rasprava vodila se o izmjenama programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti za 2020. godinu, a s tim u vezi i o prvom rebalansu gradskog proračuna. Glavni „kamen smutnje“ bio je prijedlog da novoutemeljena gradska tvrtka Slatina plus iz proračuna Grada financira najam prostora za buduće sveučilište u iznosu 800 tisuća kuna do konca godine. Riječ je o kampusu koji će u obnovljenoj upravnoj zgradi nekadašnjeg Industrijskog kombinata Gaj sadržavati predavaonice, dječji vrtić, ugostiteljski objekt, spavaonice za studente i predavače te druge sadržaje potrebne za dislocirani studij Fakulteta za odgojne i obrazovne djelatnosti Sveučilišta J. J. Strossmayera iz Osijeka. Svi su se složili da je osnivanje visokoškolske ustanove u gradu pozitivno i dobrodošlo, ali vijećnici su procijenili da je mjesečni iznos od 220 tisuća kuna za najam prostora prevelik pa su zatražili pojašnjenje isplativosti takve investicije. Dodatno ogorčenje izazvala je informacija da je pročelnik Stručne službe Grada Krunoslav Šarabok u funkciji direktora tvrtke Slatina plus bez znanja vijećnika već potpisao 20-godišnji ugovor o najmu s privatnim investitorom u vrijednosti većoj od 50 milijuna kuna. Premda je gradonačelnik Ostrošić ukazao na opravdanost ulaganja i isplativost kroz razvoj brojnih djelatnosti, otvaranje radnih mjesta, ostanak mladih u gradu i dolazak studenata iz drugih sredina, Izmjene programa javnih potreba iz područja društvenih djelatnosti i Izmjene i dopune Proračuna Grada Slatine nisu usvojene, jer je pet oporbenih vijećnika HDZ-HSLS-HSP bilo suzdržano, dvoje vijećnika SDP-a bilo je protiv, a prijedlog je podržalo samo četvero gradskih vijećnika.

Petar Žarković

DENIS OSTROŠIĆ: LOŠA KOMUNIKACIJA
Poslije sjednice gradonačelnik Denis Ostrošić prokomentirao je odnose i suradnju s SDP-om.

– Ušli smo u projekt za koji mislim da je generacijski i da Slatina u idućih dvadesetak godina može jedino preživjeti kao sveučilišni grad. To je razvojni projekt, a trenutačno je doveden u pitanje zbog loše komunikacije s SDP-om koja traje tri godine, dakle otkako smo na vlasti. Sazivali su sastanke s pročelnicima, a da ja za to nisam znao, SDP-ova dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić u nekoliko je navrata rekla da ja njima ne trebam i da se pročelnici trebaju njoj povinovati, a vijećnik Dragan Jovanić svojim je pozivima i dolascima doslovno terorizirao pročelnike i druge službe raznoraznim željama i prohtjevima. Dogradonačelnica je neke projekte pokušavala odraditi mimo mene, ali s obzirom da sam ja potpisnik i da vodim Grad, to jednostavno tako više nije moglo ići. Pozivali su me na sastanke SDP-a, a kad sam bio na jednom, to nije bio razgovor, nego ispitivanje i maltretiranje.
Gradonačelnik kaže da je htio uspostaviti lijepu suradnju kakvu je ostvario s Nezavisnom listom Darija Vrbaslije, ali „zagađenjem tog odnosa s SDP-ove strane jednostavno to više nije bilo moguće jer su se sve informacije zapravo zloupotrebljavale“.

– Pokazalo se da oni ne mogu razmišljati dugoročno i razvojno. Spomenuo sam da su slično napravili u Orahovici, i debakl na izborima zapravo pokazuje da oni tu energiju za vođenje grada jednostavno nemaju. Nažalost, mislili su da ću ja biti gradonačelnik na daljinski, ja si to jednostavno nisam mogao dozvoliti. Netko drugi htio je biti siva eminencija grada, a da ja budem onaj koji će sve to potpisivati, rekao je.

Ostrošić je uvjeren da će projekt osnivanja sveučilišta „ipak na neki način zaživjeti, jer njime dobivamo milijunsko ulaganje u više prostora u gradu“.

MIRAN JANEČIĆ: ŠOKIRANI SMO!
Sjednicu Gradskog vijeća pratio je i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Slatina Miran Janečić.

 – Moram priznati da sam šokiran nakon rasprave o rebalansu proračuna. Vladajuća koalicija, ili kako bih je već nazvao, došla s manjim brojem vijećnika na Gradsko vijeće i totalno neorganizirano, neodgovorno i djetinjasto željeli su provesti rebalans proračuna, a sve je palo na projektu Slatina kao sveučilišni grad. Svi ovdje, zajedno sa mnom, šokirani su načinom na koji su gradonačelnik i pročelnik, koji je ujedno i direktor tvrtke Slatina plus, koja je s investitorom potpisala ugovor o najmu prostora gdje bi taj sveučilišni grad trebao biti. Sada se tek vidi koliko je tu nepoznanica, nedoumica i stvari koje se ne bi smjele pojavljivati nigdje, a posebno ne u poslovanju jednoga Grada. Došlo je i do prepirki gradonačelnika i vijećnika koji obnašaju vlast u gradu, vidi se da nemaju nikakvu koordinaciju, što treba zabrinuti i građane Slatine. Ne možemo vjerovati da se Grad vodi na ovakav način, i da se tako velika zaduživanja provode bez rasprave i bez odluke Gradskog vijeća. Nadam se da će sugrađani uvidjeti da ova gradska vlast nema nikakvu homogenost i da ćemo to ispraviti na lokalnim izborima sljedeće godine. – rekao je Janečić.

KSENIJA PLANTAK (SDP): NASTAVITI PREGOVORE I POKRENUTI PROJEKT

Predsjednica Gradske organizacije SDP-a Slatina Ksenija Plantak nakon sjednice Gradskog vijeća uputila je priopćenje za javnost u kome navodi da „SDP nije protiv visokog učilišta i razvojnih projekata u Slatini, niti ruši 'svoga' gradonačelnika Denisa Ostrošića“, ali je protiv „tajnih ugovora, olakog trošenja novca građana, netransparentnog javno-privatnog partnerstva, neograničenih ovlasti pojedinaca i podcjenjivanja svih vijećnika Gradskog vijeća Slatine“.


Predsjednica Plantak navodi da gradonačelnik nije gradskim vijećnicima predstavio hvalevrijedan projekt visokog školstva potkrijepljen pisanim dokumentima, vizualnom prezentacijom i argumentima, pa nije bilo prilike  ukazati na neprihvatljivost nekih rješenja u osnivanju, vođenju i ovlastima direktora, novoosnovanog trgovačkog društva Slatina plus u potpunom vlasništvu Grada.
„Neprihvatljivo nam je da nakon 20 godina mjesečnog najma za cca 220.000,00 kn ugovoreni prostori ne postanu gradski. Prema našem mišljenju, najam je trebao biti određen prema cijeloj situaciji i na tržišnim osnovama, trebao je biti postupan kako se planirane tvrtke otvaraju i učilište puni te da dosadašnji uložen novac za najamninu bude sastavni dio otkupne cijene prostora tako da se otvori mogućnost kupovine prostora koji bi ostao u konačnici u trajnom vlasništvu grada,“ stoji u priopćenju predsjednice slatinskog SDP-a, koja najavljuje inicijativu da osnivač gradskih tvrtki mora imenovati skupštinu od više članova, te da svi direktori gradskih tvrtki imaju ograničenje u samostalnom potpisivanju ugovora.
„Vijećnici SDP-a će nastojati da se primire strasti i hladne glave nastavi sa pregovorima i da u konačnici ti pregovori rezultiraju pokretanjem cijelog projekta, ali na puno transparentniji način i prilagođen ekonomskoj situaciji u kojoj se nalazimo,“ kaže u priopćenju Ksenija Plantak.

SANJA MRZLJAK JOVANIĆ: NIJE STOPIRAN DOLAZAK SVEUČILIŠTA

Odgovarajući na komentar gradonačelnika Slatine Denisa Ostrošića, dogradonačelnica Sanja Mrzljak Jovanić u svom priopćenju navodi da su gradonačelnik i pročelnici uvijek bili upućeni u ono što radi.

„Kao dogradonačelnica kojoj gradonačelnik u tri godine nije dao nijednu ovlast niti dopustio da profesionalno radi u gradu, nisam bila u mogućnosti odrađivati ništa bez gradonačelnikova znanja, niti bih to uopće pokušala raditi. Već tri godine radim na boljitku građana Slatine, što znači da radim dva posla – jedan u srednjoj školi kao profesor, drugi kao dogradonačelnik volonter i smatram da sam uspješna u tome… Moj je jedini grijeh što sam željela i želim kvalitetnu organizaciju i odgovoran, transparentan rad svih zaposlenika Gradske uprave te sam upravo na tome i inzistirala. Bit svega je komunikacija koja je od strane gradonačelnika uvijek bila zapostavljeni pojam.“
Dogradonačelnica se osvrnula i na neizglasavanje rebalansa gradskog proračuna zbog visokog najma za prostore budućeg sveučilišta.
„Na vijeću je zaustavljena operacija transfera novca iz gradskog proračuna kroz gradsku tvrtku na račun privatne tvrtke, iza čega stoji ugovor sklopljen između privatnika i te iste gradske tvrtke, bez znanja dijela članova Nadzornog odbora. Nije stopirano investiranje u Slatinu, kao ni dolazak Sveučilišta u Slatinu. Vijećnici su tu da zastupaju građane i da odlučuju u ime njih, nisu tu da samo drže leđa gradonačelniku, da budu vijećnici na daljinski i da ništa ne pitaju, da budu samo bespogovorni dizači ruku. Svaki pojedini vijećnik ima pravo na informacije kojegod želi, kadgod želi, i oni zbog postavljanja pitanja ne smiju biti gledani kao oni koji maltretiraju, ispituju i ometaju.“
Dogradonačelnica Mrzljak Jovanić navodi da je gradonačelnik dobivao „sve lovorike iako javnost ne zna tko zapravo stoji iza nekog odrađenog posla ili ideje. Vrlo često sam uz pomoć djelatnika Gradske uprave određenu ideju dovela do kraja i realizirala je, i ovom prilikom im javno zahvaljujem na suradnji i izvrsnom radu,“ stoji u priopćenju dogradonačelnice Slatine, uz napomenu da nikad nije napravila ništa čime bi dovela Grad ili gradonačelnika osobno u nepogodnu situaciju, niti bi to ikad učinila.

Možda ste propustili...

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana