Novosti
STOŽER: U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI ČAK 50 NOVOZARAŽENIH

U Đakovu 42 novooboljela, dožupan naglašava da časne sestre ne prenose zarazu
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Ukupno je 329 osoba pozitivno na koronavirus, hospitalizirano ih je 27, a dva pacijenta nalaze se na respiratoru

Osječko-baranjska županija u posljednja 24 sata bilježi čak 50 novooboljelih osoba. Od ukupnoga broja njih 42 je iz Đakova, četvero iz Osijeka te po jedna osoba iz Belog Manastira, Belišća, Tenja i Višnjevca.
U posljednja 24 sata testirano je 174 uzorka, od kojih 72 u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a 102 u županijskom Zavodu za javno zdravstvo. Tako je u subotu ukupno 329 osoba pozitivno na koronavirus, hospitalizirano ih je 27, a dva pacijenta nalaze se na respiratoru, dok je dvoje u teškom stanju i bude li bilo potrebe, rekao je ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić, bit će stavljene na respirator. Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije izvijestio je i da su u samoizolaciji trenutno 763 osobe, od kojih su 44 novi kontakti. PU osječko-baranjska obavila je 46 samoinicijativnih provjera i nikoga nije zatekla u kršenju samoizolacije.
- Broj od 50 novooboljelih je velik, no velik dio, čak 42 osobe dio su đakovačkih slučajeva. No, važno je naglasiti da časne sestre ne prenose zarazu, jer su već više od mjesec dana u vlastitoj samoizolaciji pa ne mogu prenositi zarazu niti u Đakovu, a kamoli diljem Osječko-baranjske županije – poručio je dožupan Goran Ivanović, naglašavajući da se broj testiranja ne smanjuje i da se dnevno obavi oko 200-tinjak, kaže Ivanović.
Đakovački epidemiolog Tomislav Dijanić naglasio je kako je u ovom trenutku zaraženo ukupno 130 časnih sestara, a na području ispostave Đakovo ukupno 241 osoba. No, dobra je vijest što, prema riječima dožupana Ivanovića, nijedna oboljela osoba s područja Đakova nije povezana sa svadbenim svečanostima.
- Ipak, preporučujemo da se svadbe ne održavaju i velik dio budućih bračnih parova to je prihvatio i rezervirao sale negdje dalje. Od ponedjeljka kreće novi set mjera i nadam se da će ih se svi pridržavati. Također, važno je naglasiti da se ne treba fokusirati na jednu skupinu društvenih događanja, već općenito se pridržavati obveznih epidemioloških mjera – ističe Ivanović. M. Mihelić