Novosti
REKORDAN DNEVNI RAST BROJA OBOLJELIH

Organizator okupljanja
više od 100 ljudi morat
će voditi evidenciju
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
S obzirom na progresiju epidemiološke situacije u susjednim zemljama, povisit ćemo kriterije za ulazak u Hrvatsku i uvesti samoizolacije u trajanju od 14 dana, kaže Beroš

U Hrvatskoj je u petak zabilježeno dosad rekordnih 116 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a Nacionalni stožer civilne zaštite zbog trenutne epidemiološke situacije uveo je nužne mjere za okupljanja s više od 100 sudionika.


Broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj u petak je bio ukupno 1038, stoji u priopćenju Stožera. Među njima su 104 pacijenta na bolničkom liječenju, od čega su na respiratoru četiri pacijenta. Dvije su osobe preminule. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno su zabilježene 3532 osobe zaražene koronavirusom, od kojih je 117 preminulo, a 2377 se oporavilo. U samoizolaciji je trenutno 4608 osoba.


Sukladno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Nacionalni stožer donio je Odluku o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od 100 sudionika za vrijeme trajanja proglašene epidemije COVID-19.


Organizatori koji na okupljanju očekuju više od 100 osoba obvezni su Županijskom centru 112 dostaviti obavijest o održavanju okupljanja najkasnije 48 sati prije planiranog početka. Organizatori koji su okupljanje prijavili sukladno Zakonu o javnom okupljanju nisu dužni dostavljati tu obavijest. Također, svi organizatori okupljanja s više od 100 sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika kako bi se u slučaju da se kod nekoga ustanovi zaraza virusom što efikasnije moglo spriječiti širenje bolesti. Kontrolu provedbe odluke, kao i pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provodit će timovi sastavljeni od inspektora civilne zaštite i policijskih službenika.


Osim pojačanog nadzora okupljanja, ministar zdravstva Vili Beroš najavio je i druge mjere među kojima je povećanje kriterija za ulazak u Hrvatsku iz susjednih zemalja i obvezu nošenja maski u ugostiteljstvu i trgovini. Najavio je mogućnost ponovnog održavanja redovnih konferencija za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. "Razmatrali smo situaciju na granicama. Ona je znatno poboljšana, ali s obzirom na progresiju epidemiološke situacije u susjednim zemljama, svakako ćemo povisiti kriterije za ulazak u Hrvatsku i uvesti samoizolacije u trajanju od 14 dana te izolacije koje će trajati nešto kraće, ali uz mogućnost PCR testiranja", kaže Beroš. Najavio je da će biti donesena nova uputa oko uporabe maski u određenim djelatnostima za koje je procijenjeno da su najveći rizik za širenje infekcije, poput ugostiteljstva i trgovine. No novih restrikcija neće biti. "Restrikcija nema, zabrana nema, poglavito ne generalnih. Ako ćemo ići u tom smjeru, takve će mjere biti selektivne i ciljane", poručio je.


Andreja Ambriović Ristov iz Instituta "Ruđer Bošković" ocijenila je kako se poštovanjem svih mjera koje Stožer donese možemo vratiti na brojke od gotovo nula zaraženih. "Virus je ostao isti, a samo odgovornim ponašanjem i smanjenim širenjem spriječit ćemo da eventualno mutira", kazala je Ambriović Ristov.
U Osječko-baranjskoj županiji u petak je zabilježeno 20 novooboljelih. Među njima je čak 12 novooboljelih u Đakovu, a riječ je o časnim sestrama iz đakovačkog Samostana, gdje je od pojave žarišta ukupno 95 oboljelih. T.Prusina/Hina
KONTAKTI SA SVADBE
Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije evidentirao je u petak pet osoba zaraženih koronavirusom, a u susjednoj Požeško-slavonskoj županiji samo je jedna novozaražena osoba, priopćili su stožeri tih županija. Među 17 novooboljelih od koronavirusa u Splitsko-dalmatinskoj županiji sedmero njih su kontakti osoba zaraženih na nedavnoj svadbi, uz koju su dosad vezana 23 slučaja zaraze. U Karlovačkoj županiji na COVID-19 pozitivno je 28 osoba, među kojima u Ogulinu 13, a čak ih je troje iz ogulinske Gradske uprave, zbog čega je zgrada uprave dezinficirana.