Novosti
TEMPERATURA ĆE PREMAŠITI ZADANI CILJ

Zagrijavanje veće od 1,5 stupnjeva
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Prosječna globalna temperatura vjerojatno će premašiti zadani cilj - ograničenje porasta do 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu na predindustrijsko razdoblje, u bar jednoj od idućih pet godina, prema studiji Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

Izgledi su 20 posto da će taj prosjek biti zabilježen u najmanje jednoj od pet godina u razdoblju od 2020. do 2024. Također, izgledi su oko 70 posto da će se u jednom ili više mjeseci u idućih pet godina zabilježiti najmanje 1,5 celzija viša prosječna temperatura nego u predindustrijskom razdoblju, koje obuhvaća vrijeme od 1850. do 1900. "Ova studija, uz visoko znanstveno umijeće, upućuje na goleme izazove za ispunjenje cilja Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama o ograničavanju rasta globalne temperature na manje od dva Celzijeva stupnja u odnosu prema predindustrijskom razdoblju te za napore koji se ulažu kako bi se ograničio porast temperature do 1,5 Celzijevih stupnjeva", kazao je glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas. Stručnjaci su posebno pogubne prognoze dali za područje Arktika, koje će se ove godine vjerojatno zagrijati dvostruko više od globalnog prosjeka. Razdoblje 2015. i 2019. već je najtoplije zabilježeno od početka mjerenja.

Studija je rezultat izračuna britanske meteorološke službe i u obzir su uzete i "prirodne varijacije, kao i ljudski utjecaj na klimu", navodi WMO. No nisu u obzir uzeta moguća smanjenja emisije stakleničkih plinova koja su rezultat usporavanja svjetske ekonomije zbog pandemija koronavirusa. "Zbog dugog zadržavanja ugljikova dioksida u atmosferi učinak smanjivanja ovogodišnje emisije neće dovesti do smanjivanja koncentracije atmosferskog ugljikova dioksida, koji potiče rast globalne temeprature", kaže Taalas, dodajući da se pandemiju ne bi trebalo koristiti kao izgovor za zaustavljanje borbe protiv klimatskih promjena. H