Novosti
BUDUĆI MLADENCI I NJIHOVA RODBINA U PROBLEMIMA

Manda: Planirali smo 400, sada 200, a koliko će nas biti, ne znamo
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Prošle subote svatovi su se iz Đakova u pet dana uspjeli “preseliti” u osječku salu Kristal

Dvanaest novih slučajeva zaraze koronavirusom u Đakovu, a nakon desetaka prijašnjih, bili su dovoljan razlog da se postrože određene mjere koje se odnose na svadbene svečanosti.

Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije donio je strogu preporuku da se svečanosti toga tipa na području Đakova ne održavaju. Onaj tko se na preporuku ogluši, preuzima odgovornost za eventualne posljedice, a sudeći prema najavljenim vjenčanjima ne samo u Đakovu nego i u Osijeku i drugim gradovima Osječko-baranjske županije, mladenci i njihovi roditelji bit će u vrlo nezgodnoj situaciji ako budu morali otkazati svečanost dogovorenu i plaćenu mjesecima ranije.

Prema podatcima koje smo dobili od Ivana Karalića, voditelja Pododsjeka za informiranje i tehničku pripremu Osječko-baranjske županije, u Matičnom uredu Osijek od početka godine otkazano je 18 vjenčanja, a u istome razdoblju zakazana su 134, od kojih 101 građanski i 33 vjerska. Za srpanj je zakazano ukupno 31 vjenčanje, a za kolovoz 16.

U Đakovu bi sudbonosno "da" točno za tjedan dana trebala izreći i kći Mande Meščić, tajnice Đakovačko-osječke nadbiskupije. Presretna majka Manda, ali i skora punica, kaže kako će vjenčanja sigurno biti, no ovisno o preporukama stožera na državnoj i lokalnoj razini, odlučit će hoće li se održati i svadbena svečanost.

"Najprije je bilo pozvano 400-tinjak osoba, pa smo smanjili na 300. Sad smo smanjili broj uzvanika na 200 i sretni smo što svi imaju razumijevanja. Neki od njih trebali su doći iz inozemstva, no naša djeca morala su smanjiti broj uzvanika koje su planirali još od prošle godine. Koliko će nas biti do kraja, odnosno do 18. srpnja, za kad je zakazano vjenčanje, ne znam, ali najvažnije je da su naša djeca sretna, pa makar samo bilo održano i vjenčanje", rekla je za Glas Slavonije Manda Meščić, naglašavajući da joj je žao, kao i njezinoj kćeri i budućem zetu, što planiranje vjenčanja nije opušteno kao što je to uobičajeno. Meščić podsjeća i to da su za sve detalje oko vjenčanja unaprijed morali dati kaparu, pa čak su i mijenjali dogovor o donošenju vlastite hrane. "Neka ih Bog blagoslovi, bar i ako se vjenčanje do kraja održi samo u krugu obitelji", poručuje Meščić, dodajući da bi, naravno, voljeli znati hoće li do sljedeće subote doći do zabrane ili će sve ostati na preporukama.

Samo dan prije vjenčanja kćeri Mande Meščić u Đakovu je organizirano još jedno, i to uz svadbenu svečanost. Mladenka čiji su podatci poznati redakciji Glasa Slavonije, no željela je ostati anonimna za javnost, rekla nam je da svakodnevno prati odluke stožera i za sada vjeruje da će za šest dana ipak ugostiti uzvanike na vlastitoj svadbi. Poznato joj je, kaže, da su od početka epidemije koronavirusa neki otkazivali vjenčanje i nekoliko puta. Neizvjesnost oko širenja zaraze koronavirusom ne da mira ni mladencima koji su zakazali vjenčanje pred sam kraj 2020. godine. Naime, u Đakovu je još jedan par koji s neizvjesnošću iščekuje razvoj situacije iako bi supružnici trebali postati tek u prosincu. A kako bi izbjegli sve moguće neugodnosti prilikom slavlja koje je, složit će se mladenci, jedno od najvažnijih trenutaka u životu, neki su svoje svadbene svečanosti selili u - drugi grad. Od Luke Holjevca, voditelja sala Kristal u Osijeku, doznajemo kako su prošloga ponedjeljka mladenci u samo pet dana već unaprijed dogovoreno vjenčanje i svadbenu svečanost u Đakovu "preselili" u Osijek.

"Bilo je fascinantno da su u pet dana sve organizirali i održali svadbeno slavlje bez problema. Inače, odgoda vjenčanja i svečanosti svima je stres i katastrofa, jer su u pitanju i dogovori s restoranom i cvjećari i bendovi i fotografi i štošta drugo. Kod nas u salama Kristal oni mladenci koji su trebali imati svatove u travnju, svibnju ili lipnju prebacili su termin. Manji broj odustao je zbog nemogućnosti organizacije zbog uzvanika iz inozemstva. Inače, mi se držimo svih preporuka stožera, a kad je u pitanju poslušnost, smatram da svatko treba krenuti od sebe", zaključuje Holjevac.

I jedan đakovački hotel danas ipak neće imati organiziranu svadbenu svečanost, a od tamošnjega voditelja doznajemo da to nije jedini slučaj otkazivanja. Kaže kako su se također držali svih mjera, čak i mjerili temperaturu uzvanicima, i ističe da će se i ubuduće držati svih mjera ne samo na svadbenim nego i bilo kojim svečanostima.

Upravo u vezi s postupanjem za svadbena slavlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je, osim već poznatih preporuka higijene ruku i nošenja maski u zatvorenom prostoru te držanja distance, i neke nove. Tako se, uz mjerenje temperature preporučuje i vođenje evidencije sudionika i osoblja radi lakšeg praćenja kontakata u slučaju eventualne zaraze koronavirusom. Pridržavaju li se uzvanici mjera nadgledat će civilna zaštita i inspekcija, a kako će se sve mjere provoditi, ostaje nadati se da do “wedding-lockdowna” ipak neće doći.

Marija Mihelić
Luka Holjevac

voditelj sala Kristal

Mora se voditi računa o nekim općim mjerama, i to je sasvim u redu. Smatram da svatko treba krenuti od sebe i razmisliti želi li grliti druge osobe i ljubiti ih. Zamijetio sam da se neki uzvanici itekako drže distance, ali ima i onih koji o tome ne vode računa.
20 NOVOBOLJELIH
Dvije su osobe, žena i muškarac, na respiratoru u osječkom KBC-u, a 20 je novih osoba na području Osječko-baranjske županije pozitivnih na COVID-19, potvrdio je Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije. Čak je 12 novooboljelih u Đakovu a riječ je o časnim sestrama iz đakovačkog Samostana. Uz Đakovo sedam je novooboljelih u osječkom prigradskom naselju Višnjevac te jedna osoba zaražena koronavirusom je iz Feričanaca. Načelnik županijskog stožera civilne zaštite Goran Ivanović izjavio je kako ove brojke nisu problem no da imamo problem s nepridržavanjem mjera. “Donijeli smo odluku da je na prostoru Đakova zabranjeno održavanje svadbenih svečanosti. za sve priredbe koje se događaju na prostoru županije i Osijeka ZZJZ će davati preporuke pod kojim se načinima i uvjetima one mogu održavati”, rekao je. T.P.