Svijet
GODIŠNJICA ZLOČINA U SREBRENICI

Zabraniti nijekanje genocida
Objavljeno 11. srpnja, 2020.
Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović kazao je u petak kako je krajnje vrijeme da se zaustave pokušaji nijekanja genocida u Srebrenici, kritizirajući međunarodnu zajednicu zbog oklijevanja da na tom planu odlučno djeluje.

Na tjednoj molitvi u sarajevskoj Gazi Husrev-begovoj džamiji reis Kavazović svoju je hutbu u cijelosti posvetio 25. obljetnici genocida nad Bošnjacima opisujući ga kao "krvavi trag lažne vjere i krivovjerja". Dodao je da zločin, u kojemu je ubijeno više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka, i četvrt stoljeća kasnije opterećuje odnose među ljudima, posebice zbog toga što ima onih koji unatoč činjenicama tvrde da gencoda nije ni bilo. "Sa zlom se mora voditi borba, na njega se mora upozoriti, ono se mora osuditi i prezreti, inače će poželjeti da trijumfira, da se pokaže kao dobro i korisno. Posljednjih godina svjedoci smo takvih pokušaja. Zlo genocida iz Srebrenice puzajući nastoji zadobiti glas među nama, podići glavu i opravdati svoje postojanje", rekao je Kavazović. Zbunjujućim je ocijenio oklijevanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da posegne za svojim ovlastima i nametne zakon o zabrani nijekanja genocida kada se već on zbog opstrukcija sa srpske strane ne može donijeti u državnom parlamentu. "To oklijevanje nas podsjeća na jeftinu trgovinu i podilaženje zlu", rekao je reis Kavazović.

Inzko je u srpnju 2019. godine najavio kako će BiH do obilježavanja 25. godišnjice srebreničkog genocida "sigurno dobiti" zakon o zabrani nijekanja karaktera tog zločina, no to se do danas nije dogodilo. Dužnosnici bosanskih Srba odbacuju kvalifikaciju genocida za srebrenički zločin unatoč presudama Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog suda pravde. Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je 2007. kazao kako je u Srebrenici počinjen genocid, naknadno je promijenio mišljenje i zaključio da se radi o mitu. "Napravili su mit o Srebrenici oko kog se gradi nacionalni identitet Bošnjaka", izjavio je Dodik u intervjuu iz srpnja 2019.

Dijana Pavlović
EU: SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU
Najviši dužnosnici Europske unije, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell u petak su se oglasili zajedničkom izjavom u kojoj su istaknuli kako je u Srebrenici počinjen genocid i kako je to jedan od najmračnijih zločina u novijoj europskoj povijesti. Poručili su kako je 25 godina poslije zajednička dužnost sjećati se žrtava, suočiti se s prošlošću i graditi pomirenje na temelju dokazanih činjenica.
Možda ste propustili...

ČAMCIMA EVAKUIRAJU STANOVNIKE

Velike poplave u Guangdongu u Kini

PRIZNAO ODGOVORNOST ZA PROPUSTE KOJI SU OMOGUĆILI HAMASU DA NAPADNE IZRAEL

Ostavka šefa obavještajaca

Najčitanije iz rubrike