Osijek
ZABORAVLJENE IGRE I SPORTOVI U DVORIŠTU GISKO-A

Kao nekada njihovi roditelji, djeca igrala crne kraljice, gumi-gumi, karike na marike
Objavljeno 11. srpnja, 2020.

Što u dvorištu Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek na jednome mjestu rade gume, gumeni obruči i kakve to čudne riječi o nekoj crnoj kraljici izgovara knjižničarka? Upitala su se to djeca koja su jučer došla na radionicu zaboravljenih igara i sportova u sklopu manifestacije „Ljeto u dvorištu knjižnice”.

I doista, prema riječima Andreje Grošelj, knjižničarke na Odjelu za rad s djecom i mladima i jedne od organizatorice radionice, brojna djeca još nisu čula za nekada popularnu igru gumi-gumi, karike na marike, olimpijadu ili crnu kraljicu (jedan, dva i tri!) Ipak, znatiželja je pobijedila i uskoro su se priključili igrama koje su nekada bile svakodnevna zabava njihovih roditelja, baka i djedova.

- I roditelji su oduševljeni ovom radionicom i rekli su nam da im djeca stalno sjede u kući te da žele da se malo razgibaju. Stoga smo im željeli pojasniti kako se to igra gumi-gumi, a oni koji su čuli za to, nisu znali kako se time igrati. Iznenađenje je bilo kad sam uzviknula: ‘Olimpijada našega grada!‘ i kad su djelatnice zapetljale gumu, a oni su se morali provlačiti – rekla je Grošelj, kao i to da je igra crna kraljica nastala prema legendi. No, kako je riječ o ozbiljnoj priči, a u dvorištu GISKO-a sve je prštalo od smijeha, odlučili su ipak samo pokazati djeci kako se i kada ukipiti tijekom te igre.

Pravila svih igara dobro je shvatio i 12-godišnji Marko Jukić, inače dugogodišnji posjetitelj GISKO-a, koji nam je ispričao da su još u trećem razredu učili o starim igrama i drago mu je što ih je sad mogao i igrati. Priznao je da je tek danas doznao što su "karike na marike", iako je taj izraz često koristila njegova baka i nije mu objasnila što to znači, pa je on smatrao da je riječ samo o njezinoj uzrečici.

- Već znam za igru ‘došla majka s kolodvora‘, a neki dan smo u kvartu igrali kostura. Osmislili smo i igru koja je nalik na igru skrivača i lovice, samo onaj tko je ulovljen trči po druge zajedno s onim tko lovi i tako sve dok se svi ne pohvataju – kaže nam razgovorljivi Marko. I ostala djeca ondje rado su se zaigrala i ritmičkim trakama i svime što im je bilo na raspolaganju. Dečki gotovo da se nisu odvajali od kolutova, a djevojčice su naučile razne igre s pomoću gumi-gumi. Nema sumnje da će o naučenim novim/starim igrama pričati svojim prijateljima.

Dodajmo tome da je cijeli tjedan bio u sklopu manifestacije i djeca su igrala društvene igre, izrađivala ukrasne predmete i slušala priče... M. Mihelić
Knjižničarka Andreja Grošelj bila je iznenađena što su sva djeca poželjela zaigrati njima nepoznate igre
Možda ste propustili...

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike