Osijek
DANIMA ZAGORČAVAJU ŽIVOT

Akcija u Osijeku: Rojevi komaraca tretirani iz zraka i s tla
Objavljeno 9. srpnja, 2020.
U petak akcija iznad Pampasa, Višnjevca, Josipovca, od Tvrđavice do Halaševa

Zbog rojeva komaraca koji danima zagorčavaju život Osječanima, večeras je, prema preporuci Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, započelo sveobuhvatno tretiranje odraslih jedinki, i to istovremeno iz zraka i s tla!

Tretirano je područje iznad Sarvaša i Nemetina te istočnog dijela Osijeka, što su stanovnici dočekali ovacijama. Naime, otkako su komarci preplavili osječki zeleni pojas, na ovom se području od njih nije moglo ni proviriti u dvorišta, što je posebno otežavalo život brojnim OPG-ovcima. Rat protiv komaraca aviotretmanima i tretmanima s tla nastavlja se i u petak kada će se pokriti područje iznad Pampasa, Višnjevca, Josipovca te potez od Tvrđavice do šume Halaševo.

Ovu sveobuhvatnu akciju "lansirao" je Grad Osijek nakon što je županijski ZZJZ objavio rezultate monitoringa odraslih komaraca. Mjerenja su pokazala da je tijekom 12 sati u klopkama na području Kopačkog rita zabilježeno čak 5700 komaraca, u Nemetinu je 3675, u Vinogradskoj ulici 2200, u Tenji 430 komaraca, a u Josipovcu 233. Metoda čovjek-aspirator pokazala je pak kako je na širem osječkom području najkritičnija situacija u Bilju gdje je u 15 minuta zabilježeno čak 150 komaraca, potom u Sarvašu gdje ih je u 15 minuta zabilježeno 82, pa u Podravlju sa 67 komaraca i Tenji s 56. Ovom metodom najmanji broj komaraca zabilježen je u središtu Osijeka i Retfali gdje iznosi 19 jedinki.

No, 15 jedinki je gornja granica tolerancije, slijedom čega trenutno na području Osijeka nema ni jednog kutka u kojemu se bez zaštite od komaraca može disati. I.Sl.

Fotografije: Gojko Mitić, Andrea Ilakovac, Mario Mihaljević

Možda ste propustili...

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike