Novosti
UGOVOR VRIJEDAN VIŠE OD DVA MILIJUNA KUNA

HEP Plin kupio plinsku mrežu Općine Bizovac
Objavljeno 10. srpnja, 2020.
Iz Hrvatske elektroprivrede izvijestili su o još jednoj realiziranoj poslovnoj akviziciji - HEP Plin je s Općinom Bizovac potpisao ugovor o kupnji 52,5 kilometara plinske mreže u vlasništvu Općine i tako osigurao njezinu dugoročnu funkcionalnost. Vrijednost ugovora iznosi 2,1 milijun kuna i njime tvrtka HEP Plin, članica HEP grupe, gotovo u cijelosti zaokružuje distribucijsko-opskrbno područje u Osječko-baranjskoj županiji.

Akvizicija obuhvaća mrežu u naseljima Bizovac, Habjanovci, Brođanci, Cret Bizovački, Novaki Bizovački i Samatovci.

Općina Bizovac izgradila je 1995. godine vlastitim sredstvima plinsku mrežu na svojemu području kojom je potom upravljala komunalna tvrtka Dvorac iz Valpova. Na temelju javnog natječaja, koncesiju za distribuciju i opskrbu kupaca plinom na području općine u travnju 2003. godine dobiva HEP Plin. Kako se navodi iz HEP-a, sadašnja kupnja distribucijske plinske mreže Općine Bizovac dio je poslovne strategije HEP Plina koja uključuje objedinjavanje vlasništva nad plinskom mrežom na vlastitim distribucijskim područjima, preuzimanje plinske mreže u vlasništvu jedinica lokalne samouprave te akvizicije drugih tvrtki koje se bave distribucijom i opskrbom plinom.

Tako je 2018. godine preuzeta distribucijska mreža Općine Feričanci, a prošle godine tvrtka za distribuciju i opskrbu plinom Plin Vtc iz Virovitice. U ožujku je HEP Plin sklopio ugovore o kupoprodaji poslovnih udjela u tvrtkama PPD - Distribucija plina i PPD - Opskrba kućanstva, čime je zaokružio plinsku distribucijsku mrežu i opskrbu kupaca u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

HEP Plin će tako opskrbljivati gotovo 100.000 kupaca te će upravljati s više od 3900 kilometara plinske distribucijske mreže na području četiri županije u istočnoj Hrvatskoj - Osječko-baranjske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske. Time je HEP Plin, tvrtka sa sjedištem u Osijeku, potvrdio položaj jednog od vodećeg distributera i opskrbljivača plinom na hrvatskom tržištu.

Naposljetku, iz Hrvatske elektroprivrede najavljuju kako su dugoročni planovi HEP Plina usmjereni na izgradnju dodatne plinske mreže te uvođenje novih tehnologija, poput daljinskog očitanja i "pametnih" plinomjera, čime se osiguravaju temelji za daljnje povećanje broja kupaca, količine distribuiranog plina i povećanje kvalitete usluge. D.Kuštro