Novosti
DOMOVI ZA STARIJE U "LOCKDOWNU" BEZ KRAJA

Ravnatelji: Moramo ublažiti mjere, ne možemo korisnike zauvijek zatvoriti
Objavljeno 10. srpnja, 2020.

Dvadesetak dana prošlo je otkako je Nacionalni stožer ponovo zabranio posjete domovima za starije i nemoćne osobe, kao i izlaske korisnicima, i to nakon što su prethodna tri mjeseca svijet također gledali kroz prozore i ograde ustanova. Izlazak im je, kao i ograničavajući posjeti, podsjetimo, bio omogućen tek oko dva tjedna u lipnju, no s ponovnim širenjem koronavirusa određen im je drugi "lockdown", kojem se ne nazire kraj. Manji broj korisnika čak je zatražio izlazak iz ustanove, no i dalje ondje plaćaju svoje obveze.


Naime, broj oboljelih u Hrvatskoj raste na dnevnoj bazi i bez obzira na to što u Osječko-baranjskoj županiji proteklih dana stagnira, odnosno pada, zabrane koje se odnose na izlaske korisnika, primanje posjeta, upis novih korisnika, čak je i unos prehrambenih proizvoda izvana strogo kontroliran, još uvijek su aktualne. Stoga su, kako nam je za Glas Slavonije potvrdio ravnatelj Doma za starije i nemoćne osobe Osijek Vjekoslav Ćurić, ravnatelji triju županijskih domova dogovorili redoviti sastanak u županijskom Odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb, da bi vidjeli kako i što dalje.


"U ovoj situaciji, iako nam je primarni interes zaštita naših korisnika, ipak pokušavamo balansirati između toga glavnog interesa, odnosno sprječavanja prodora koronavirusa, i psihofizičkog stanja korisnika. Mislim da trebamo pronaći model kako riješiti tu situaciju, pogotovo u ovim ljetnim mjesecima, kad je našim korisnicima vrlo teško jer ne mogu izići iz ustanove", kaže Ćurić, naglašavajući da prijedlozi, odnosno apeli koji će biti upućeni Nacionalnom stožeru i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, neće značiti popuštanje svih mjera, nego ublažavanje postojećih. Zabrana napuštanja ustanove, kaže Ćurić, bolna je ne samo korisnicima nego i osoblju ustanove. Iako svjestan da bi bilo jako teško ako bi netko u ustanovu unio koronavirus, ravnatelj kaže da je također teško gledati najstariju populaciju kako ne može do svojih najmilijih ili u šetnju.
"Dani su sve duži i oni su naučili prošetati, sjesti na klupu, otići na sladoled ili raditi što drugo na otvorenome, što im je sad zabranjeno. Uza sve to, mi ne možemo primiti nove korisnike, osim u slučaju hitnosti, i samim tim lista čekanja još se više produžuje. Bilo bi dobro pronaći modele, misleći na upute HZJZ-a, koji će ublažiti stres korisnika koji su sad zatvoreni i kojima je neprestano ograničeno kretanje, ali i omogućiti priljev novih korisnika. U ponedjeljak ćemo razmotriti naše prijedloge, koje ćemo potom uputiti mjerodavnim institucijama", najavljuje ravnatelj Ćurić, dodajući da se od prvoga dana pojave koronavirusa u Hrvatskoj, još u veljači, oko 90 posto mjera nije ukidalo. M.Mihelić
SVIMA JE OVA SITUACIJA JAKO TEŠKA
Mjera zabrana napuštanja domova za starije i nemoćne tek je kratko ukinuta, a potom se vratila i trenutno joj se ne vidi kraja. U međuvremenu u tri je županijska doma ponovo moguće slanje paketa iz obitelji, i to od 2. srpnja, te korisnici svaki dan od 12 do 13 sati mogu preuzeti paket koji im šalju njihovi najmiliji. Usto, tijekom trajanja epidemije socijalna usluga kojom se koriste nije im bila onemogućena i svi djelatnici u svakom trenutku bili su im na raspolaganju. To ih, bez sumnje, raduje, no bili bi sretniji da mogu uživo komunicirati, prošetati i obavljati sve aktivnosti koje njihova populacija običava. "Vidjet ćemo što će se odlučiti u ponedjeljak, no činjenica je da im je svima teško. Primjerice, hospitalizirani bolesnici u bolnicama mogu računati na to da će za nekoliko dana ići svojoj kući. Naši korisnici nemaju tu mogućnost i lako ih je razumjeti ako su nesretni, jer se, nažalost, trenutno ne vidi kraja epidemiji, koja, iako možda stagnira, ne prestaje", poručuje ravnatelj Ćurić.
Možda ste propustili...

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

Najčitanije iz rubrike